Lizzylizzblog

Roodbaarsfilet met visroomsaus

Het startschot voor het Campina Kerst menu 2022 werd vorige week gegeven. Ik presenteerde jullie toen de St-Jacobsnootjes op bloemkoolcrème. Vandaag is het dus tijd voor het hoofdgerecht. Opnieuw met vis. En room uiteraard. Want room is leven haha.

Roodbaarsfilet met julienne van prei, wortel en courgette, rijkelijk overgoten met een fantastische visroomsaus. Een kroketje of peterseliepatatjes daarbij… ik laat de keuze aan jullie over! Het is een eenvoudig te bereiden gerecht boordevol smaak. Je zal er gegarandeerd mee scoren.

Het bijhorend wijntje dat de saus een zoete toets geeft (ja je leest het goed, ik gebruikte de wijn ook om de saus mee te maken) is een Château Simon: een Sauternes zoals het hoort namelijk romig en zalvend in de mond. Het is er eentje uit 2016 met een prijskaartje tussen 12-20€. De serveertemperatuur bedraagt 9-12gr C. De druiven zijn Sauvignon Blanc, Sémillon en Muscadelle. De aroma’s zijn amandel, kweepeer, mango, ananas, perzik, gedroogde abrikoos en passievrucht.

Roodbaarsfilet met visroomsaus

Recipe by LizzylizzCourse: HoofdgerechtenCuisine: Visgerechten
Personen

4

personen

Vandaag is het tijd voor het hoofdgerecht van het Campina Kerst menu 2022. Deze roodbaarsfilet serveer ik met een julienne van prei, wortel en courgette. Daar bovenop een heerlijke visroomsaus en het smullen kan beginnen!

IngrediËNTEN

  • 2 preistronken – 1 courgette – 5 wortels – goeie boter – peper en grof zeezout

  • 4x roodbaarsfilet – goeie boter – Mermaid’s bite kruiden (zie onderaan)

  • 1 sjalot – 2 EL bloem voor vloeibare sauzen – 250 ml witte wijn – 500 ml visbouillon – 750 ml volle room

  • Afwerking: zeekraal – een eetbaar bloempje

BEREIDINGSWIJZE

  • Kuis de groenten en snij ze fijn in julienne (fijne, lange reepjes). Stoof ze zachtjes aan in de goeie boter. Kruid met peper en grof zeezout.
  • Bereid je visroomsaus. Snij de sjalot fijn en stoof deze aan in goeie boter. Roer er de bloem onder en blus vervolgens met de witte wijn. Laat 1/3 inkoken. Doe er dan de visbouillon bij en laat opnieuw 1/3 inkoken. Geduld hebben is het geheime ingrediënt van deze saus. Tenslotte voeg je de room toe en laat je de saus pruttelen tot ze de gewenst sausdikte heeft. Afkruiden met peper en grof zeezout. Indien nodig, voeg je wat maïszetmeel toe.
  • Bak de vis langs beide kanten bruin aan in goeie boter. Kruid met de Mermaid’s bite blend. Of gewoon met peper en zout indien je deze niet hebt.
  • Serveer de vis met daar bovenop de julienne van groenten. Overgiet met de visroomsaus en werk af met kort aangebakken zeekraal en wat eetbare bloempjes.

KANTTEKENING

  • Samenwerking – ik ontwierp dit recept voor Campina en Bordeaux wijnen. Het tafelgerief komt uit de Maisons du Monde Kerst collectie 2022.
  • Ik gebruikte de Mill&Mortar Mermaid’s bite kruiden. Deze kruidenblend is op basis van groene venkel, koriander, drie soorten zeewier en heeft toetsen van munt en citrus. De “bite” verwijst naar het vleugje chili in de mix. Je kan ofwel de smaken apart toevoegen ofwel de kruidenblend aanschaffen. Aarzel niet om mijn kortingscode Lizzylizzblog10 te gebruiken voor 10% korting.