Stoofpotje met zeebaars

Een tijdje geleden deed ik mee aan een Winactie op Instagram. Ik doe dit af en toe, vroeger heel vaak. Nu neem ik enkel nog deel aan die winacties die ik absoluut wil winnen. En de winactie van Macaron Manon & Greenpan, wel dat was nu eentje waar ik absoluut wou voor gaan.

And guess what! Ik heb gewonnen!

Manon is één van de grote toppers in de foodblog wereld, ik volg haar sinds ik net begon met bloggen. Zij is een heel lieve, enthousiaste dame die ondertussen al heel wat op haar palmares heeft staan. Freelance foodwriter, recipe developer & foodstyliste bij Libelle Lekker en Njam TV. Auteur van twee kookboeken: Alle dagen feest & Alle dagen vakantie. Voor mij is ze een waar voorbeeld, een enorme bron van inspiratie.

Het feit dat ze samenwerkte met Greenpan voor deze winactie, wel dat was dan de tweede reden waarom ik meedeed. Als je alle dagen kookt, dan wil je dat doen met goed materiaal. En op een gezonde manier. De collecties van Greenpan daar word je gewoon op slag verliefd op. Niet alleen hebben ze een keramische antikleeflaag, ze ogen ook fantastisch mooi. En dit is, niet te vergeten, een op-en-top Belgisch merk. Jullie weten dat dit nauw aan m’n hart ligt hé.

Dus zoals ik reeds schreef, ik was één van de drie winnaars. Het pakket bestond uit het kookboek “Alle dagen vakantie” en de Mayflower 3-delige set bestaande uit 2 braadpannen (20 & 24 cm) en 1 spatel. Die kleur, die Scandinavische look, prachtig gewoon. Er zat ook een bijhorend briefje bij: als je een lekker receptje van Manon klaarmaakt mag je het altijd met ons delen. Openslaan dus dat boek en even uitpluizen wat ik ga klaarmaken.

Manon’s Italiaanse visstoverij sprong direct in het oog. Stoverij is één van mijn favoriete gerechten. De klassieke stoverij kennen we allemaal, ik heb mijn versie stoverij van varkenswangetjes. En onlangs bereidde ik ook koffiestoverij. Dus zonder twijfelen ga ik voor haar Italiaanse visstoverij!

Manon gebruikte zeebaars in haar gerecht, ik deed hetzelfde. Zij liet een saus sudderen op basis van venkel en verse tomaten, voegde tomatenpuree en witte wijn toe. Ik gaf er mijn “schwung” aan en voegde ook nog visfumet en specifieke viskruiden toe. Zij serveerde met fregola sarda, een bolletjespasta uit Sardinië. Ik koos voor strikjespasta. En zo kwam dit gerecht tot stand.

Ik geef jullie de ingrediënten en de bereidingswijze van mijn stoofpotje van zeebaars mee. Voor Manon’s originele recept, moet je bij haar aankloppen! Kopen dat boek zou ik zeggen. Je gaat er geen spijt van krijgen.

Ingrediënten (4p)

1 teentje knoflook & 1 sjalot

1 venkel & 300 gr verse tomaten

1 EL Herbes de la Mer kruiden (Mill&Mortar) – 1 EL tomatenconcentraat

50 ml witte wijn – 240 ml visfumet

200 ml lichte culinaire room (Campina)

600 gr zeebaarsfilet

Strikjespasta (Farfalle tricolore Soubry)

Olijfolie

Afwerken met postelein en zwarte peper

Bereiding

Kook de pasta “al dente” volgens de instructies op de verpakking.

Pel en pers de knoflook fijn. Schil en snipper de sjalot fijn.

Kuis de venkel en snij in “brunoise”. Dompel de tomaten 30 seconden onder in kokend water en laat vervolgens even afkoelen zodat je met een aardappelmesje het vel gemakkelijk kan verwijderen. Snij de tomaten eveneens in “brunoise”.

Verhit de olijfolie in de braadpan en stoof er zachtjes de sjalot en de look in aan. Voeg de brunoise blokjes venkel en tomaat toe. Roer enkele malen om. Laat even stoven.

Kruid met de Herbes de la Mer kruiden, voeg het tomatenconcentraat toe en blus met de witte wijn. Laat een 10-tal minuten pruttelen zodat de wijn verdampt. Voeg tenslotte de visfumet toe en laat opnieuw een 10-tal minuten intrekken.

Neem het stoofpotje van het vuur en haal er de mixer door. Giet vervolgens door een puntzeef zodat je de pure saus overhoudt. Zet terug op het vuur en voeg de lichte culinaire room toe. Laat pruttelen tot de saus de juiste sausdikte heeft. Voeg helemaal op het einde de in grove stukken gesneden zeebaarsfilet toe. Net voor het serveren roer ik er nog een handvol postelein door en geef ik een goeie draai aan de zwarte pepermolen.

2 reacties

Reacties zijn gesloten.