Stoverij van varkenswangetjes

Niets beter dan varkenswangetjes als je een stoofpotje wil maken. Ik ga altijd voor een superieure kwaliteit, ‘t is wat zoeken, maar je vindt zeker en vast wel een echte slager in jouw buurt waar je deze kan bestellen.

Is hier bovendien het lievelingsgerecht in huis. Met frietjes natuurlijk en zelfgemaakte appelmoes of ‘t mag ook wel de Mousseline van Materne  zijn vind ie de beste appelmoes ooit! Is zonder toegevoegde suikers, maar dat zeggen we hem niet, komt nu eens goed uit zie ­čśť

Dit is een eenvoudig recept, het moeilijkste is… je moet wat geduld hebben alvorens je deze stoofpot kan verorberen. Het is sowieso al mals vlees, het best is het pruttelen een beetje te volgen. Het vlees is klaar als je met een vork erin prikt en het uiteenvalt. In mijn geval, in mijn Greenpan stoofpot, duurt dit zo’n 2-tal uurtjes.

Ik vroeg even rond wat de meesten nu in deze stoverij gebruiken als geheim ingredi├źnt. De alom gekende bruine boterham met mosterd is de klassieker. Ook dat sneetje peperkoek of dat stukje chocolade komt me bekend voor.

Helemaal nieuw echter voor mij was

  • Luikse siroop – gesuggereerd door o.a. Myriam van hap_en_tap
  • Speculoos – gesuggereerd door o.a. Nancy van nancy_dh__

Volgende keer ga ik dus beide nieuwe versies uitproberen.

Maar nu eerst genieten van mijn klassieke versie met die boterham besmeerd met mosterd. Enne ook een goeie fond en bruin bier komen er hier aan te pas.

De kruiden die ik gebruik zijn steeds deze van Mill&Mortar .

Heb je zin om deze zelf eens aan te kopen? Dat kan gerust via hun website. En als je mijn code LIZZYLIZZBLOG10 gebruikt, krijg je ineens 10% korting op je bestelling.

┬░┬░┬░ recept voor 4 personen ┬░┬░┬░

┬░┬░┬░ voorbereiding 5 minuten, bereiding 2-tal uur ┬░┬░┬░

 

INGREDI├őNTEN

300 gr varkenswangetjes per persoon

Boter

1 grote ajuin

400 ml kalfsfond

4 flesjes bruin bier

Kruidentuiltje (bouquet-garni): peterseliestengels, 1 laurierblad, wat takjes verse tijm – samengebonden met keuken-touw; zwarte peperbolletjes & zout

1 bruine boterham besmeerd met goeie mosterd

 

RECEPT

Verwarm bakboter op een zacht vuur en bruin vervolgens de varkenswangetjes, per 10 stuks, mooi bruin langs alle kanten. Hou even opzij.

Schil de ajuin en snipper fijn. Stoof deze nu zachtjes aan in dezelfde pan die je gebruikt hebt om de varkenswangetjes te bruinen. Voeg de bouquet-garni toe. Leg het vlees in de stoofpot en blus vervolgens eerst met het bruin bier. Giet nadien de kalfsfond er bij.

Besmeer de bruine boterham met de mosterd en leg hem bovenop de stoofpot. Voeg wat zwarte peperbolletjes toe en kruid met zout.

Laat afgedekt pruttelen. De duurtijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees en het fornuis waarop je kookt. Het vlees is gaar als het uiteenvalt wanneer je er met een vork inprikt.

Laat het jullie smaken, liefs,

Lizzy

 

 

 

 

1 reactie

Reacties zijn gesloten.