Lizzylizzblog

Thaise gehaktballetjes met mihoen

Het startschot wordt gegeven voor de nieuwe rubriek KOKEN ONDER FOODIES en dat doen we met deze Thaise gehaktballetjes met mihoen.

Het is een gerecht dat de Aziatische keuken van Sin van Foodbysin en mijn Belgische keuken samenbrengt. Ik ben verzot op gehaktballetjes (Sin trouwens ook!) en we kwamen snel overeen de klassieke balletjes een Aziatische toets te geven. In plaats van te serveren met frietjes of puree – typisch Belgisch – gingen we voor mihoen (die “transparante slierten” zoals ik ze noem haha). Zo kwam dit gerechtje tot stand. Én het werd met héél véél liefde gemaakt!

Het was trouwens een superdag. Tot het verre West-Vlaanderen gereden om Sin en zoontje Maurits een bezoek te brengen. Niet alleen was het een ontspannend samenzijn, we ontdekten dat we samen ook heel productief kunnen zijn en eigenlijk heel complementair zijn wat betreft onze kook- en fotografiekunsten. Beide houden we van lekker eten, dat staat vast als een paal boven water. En dat samen koken, ja dat verloopt ook heel vlotjes hoor.

Qua fotografie heb ik het meer voor lichte achtergronden en een beperkt aantal (food)props, steeds met aandacht voor de “servet” die we er bij gooien 🙂 Sin daarentegen maakt vaker gebruik van donkere achtergronden (heeft een zwak voor houten backdrops) en zéér kleurrijke gerechten. Heel wat (food)props komen er aan te pas en het is een gezellig drukke boel bij haar. Dus héél benieuwd naar wat onze fotografie samen gaat geven! Je gaat het merken aan de plaatjes, Sin behoudt haar stijl en ik de mijne, en toch nemen we kleine zaken onbewust van elkaar over. Dit is het leuke aan zulke samenwerkingen.

Ontdek hier ons gerecht!

Ingrediënten (4p)

Gehaktballetjes

500 gr kippengehakt

2 EL vissaus, 1 KL rode curry pasta, 1 EL suiker

1 fijn geperste knoflookteen, 1 zoete ajuin in fijne blokjes gesneden, een snuifje zout & wat fijngehakte verse basilicumblaadjes

Curry saus

1 knoflookteen (fijn geperst) & 1 ajuin (fijngesnipperd)

1 EL rode curry pasta & 400 ml kokosroom (blik)

Sap van een limoen, 1 EL vissaus, 1 EL suiker

Een snuifje zout, verse basilicumblaadjes, gedroogde korianderblaadjes, chili vlokken

Bereidingswijze

Voorbereiding 15 minuten, bereiding 45 minuten

Gehaktballetjes

Doe alle ingrediënten in een kom en meng alles tot één geheel. Draai vervolgens kleine balletjes. Deze mag je nu aanbakken langs alle kanten in wat (arachide) olie. Haal ze uit de pan en zet ze opzij.

Curry saus

Gebruik dezelfde pan waarmee je de balletjes bakte en giet er opnieuw wat (arachide) olie in. Stoof de ajuin en de knoflook zachtjes aan.

Voeg vervolgens de rode curry pasta en de kokosroom toe. Meng enkele malen met een houten lepel zodat alle ingrediënten mooi worden opgenomen in de saus. Laat een 10-tal minuten pruttelen tot de saus de gewenste dikte krijgt.

Afwerken doe je met het limoensap, de vissaus en de suiker. Ook het snuifje zout en de gedroogde kruiden mogen er nu bij. Laat opnieuw nog een 10-tal minuten pruttelen.

Kook ondertussen de mihoen volgens de instructies op de verpakking.

1 reactie

  1. […] Thaise gehaktballetjes met Mihoen, zwarte sesamzaadjes en seroendeng (strooisel van kokos en pinda)Het is een gerecht dat mijn Aziatische keuken en LIesbeths Belgische keuken samenbrengt. Allebei zijn we verzot op gehaktballetjes en we kozen ervoor om de klassieke balletjes een Aziatische toets te geven. In plaats van de balletjes te serveren met frietjes of puree – typisch Belgisch – gingen we voor Mihoen.En zoo kwam dit gerechtje tot stand en werd het met héél véél liefde gemaakt!Klik hier op rechtstreeks naar het recept te gaan op haar blog. […]

Laat hier een snelle reactie achter.