Toast met tonijn en perzik

••• recept voor 1 persoon •••

••• (voor)bereiding 10 minuten •••

Zelf mayonnaise en zelf tonijnsla maken, dat raad ik nu eens iedereen aan zie! Klaar in een wip en qua smaak een wereld van verschil.

Vandaag kookte ik voor het eerst “samen met een vriendin vanop afstand”. Zij vertelde me wat ze in de voorraadkast had zitten en ik ging op zoek naar een makkelijk recept. Op de Colruyt website kwam ik dit lunchideetje tegen en ik besloot er mijn versie van te maken.

Ik bezorgde haar een ingrediëntenfiche en een fiche met korte instructies. Ze moest nog 2 extra zaken halen uit de winkel, met name de verse rucola en de waterkers, de rest kwam uit de voorraadkast en kruidentuin.

Ik plande een Zoom-sessie in en stuurde haar de link. Ook voor mij de eerste keer, zo’n Zoom-sessie. Werkte vroeger met Skype.

Om alles vlot te laten verlopen, enkele tips

• zet een half uurtje op voorhand de video-set op en test deze even uit

• zorg dat je GSM/iPad/laptop die je gebruikt volledig opgeladen is

• print de fiches zodat je ze tijdens de Zoom-sessie bij de hand hebt

• zet een kwartier op voorhand alle ingrediënten en het kookmateriaal klaar (snijmes, snijplank, kom(men), garde, koffielepel, vork,…)

Het was een hele leuke, eerste ervaring. Samen koken, elkaar tips geven en ideetjes opdoen. Een gezellige boel. Mijn vriendin was heel enthousiast en zo nieuwsgierig om voor ‘t eerst in haar leven zelf mayonnaise te maken. En ja hoor, ze deed het! Geen “geschifte” mayonnaise, misschien nog iets te lopend maar helemaal niet slecht voor een eerste keer! En het moment waarop ze haar vinger door de kom haalt om te proeven en “mmm” zegt… zalig gewoon!

Ik beschrijf jullie in het recept precies hoe ik te werk ga voor het maken van mayonnaise. Oneindige variaties zijn mogelijk, ik geef jullie hier het klassieke recept mee omdat dit het beste past bij de tonijn en de perzik.

INGREDIËNTEN

Rucola of ander soort sla

Waterkers

Verse bieslook

1 sjalot

Pijnboompitten

Toast- of Mie brood

Blik tonijn (natuur)

Blik halve perziken

Olijfolie

Voor de mayonnaise

1 eigeel

1 KL mosterd & 1 KL wittewijnazijn

250 ml arachideolie

Peper en zout

RECEPT

Rooster de pijnboompitten zonder vetstof. Regelmatig met de pan schudden zodat ze niet verbranden. Zet even opzij wanneer klaar.

Schil de ajuin en snipper fijn.

Giet de tonijn uit in een vergiet en laat uitlekken. Plet met een vork.

Haal de perziken uit het blik en snij deze in partjes.

Maak de mayonnaise. Gebruik een metalen, ronde kom met hoge rand. De hoge rand heb je nodig om de olie straaltjesgewijs toe te voegen zodat je ze niet direct op het eimengsel giet.

Meng het eigeel met de koffielepel mosterd en roer schuimig op. Voeg vervolgens de koffielepel wittewijnazijn toe en roer opnieuw tot deze volledig is opgenomen. Nu ga je straaltjesgewijs (en dus niet in 1x de hele hoop) olie toevoegen. Giet een fijn straaltje tegen de hoge wand van de metalen kom en belangrijk, blijf voortdurend roeren met de garde. Je gaat af en toe stoppen en je gaat merken dat de kleur witter wordt en de structuur van vloeibaar naar saus gaat. Wanneer de mayonnaise de juiste consistentie heeft, even proeven met die vinger en bijkruiden met peper en zout, naar je eigen goesting. Lukt het niet van de eerste keer, gewoon opnieuw proberen. Oefening baart kunst 😜

Neem 2 EL mayonnaise uit de kom en hou deze apart. Bij de rest van de mayonnaise meng je nu de fijngesnipperde sjalot onder en de uitgelekte, geplette tonijn. Afwerken met peper, zout en fijngesnipperde bieslook.

Bak je toast/Mie brood in de pan. Smaakt zoveel beter dan het te roosteren in de broodrooster. Ik wrijf het in met wat olijfolie en… de eetlepels mayonnaise die we opzij hadden gehouden. Zorgt voor een krokante korst. En de binnenkant van je toast blijft zacht. Toast op z’n best.

Dresseer het bord. Begin met de rucola. Daar komt de toast op, uiteraard schuin in twee gesneden (zodat je twee driehoeken bekomt). Beleg de toast met de tonijnsla. Leg de partjes perzik er tussen.

Afwerken met waterkers, de geroosterde pijnboompitten en nog een draai van de zwarte peper molen.

PS ik legde er nog wat mini-tomaten bij en wat zoet-zure ingelegde komkommers (recept ook op deze blog).

Smakelijk! Enne… laat je me weten of jouw mayonnaise gelukt is?!

2 reacties

  1. Blij dit blog te ontdekken, zal hier nog veel opzoekingswerk hebben 😉
    Zien er simpel maar heerlijke gerechtjes uit, top!

    • Dank je wel voor jouw enthousiasme Mireille! Ik hoop je te kunnen inspireren met mijn recepten en plaatjes! Groetjes, Liesbeth

Reacties zijn gesloten.