Lizzylizzblog

Tomaat-garnaal

Tomaat-garnaal. Met zelfgemaakte cocktailsaus. En vergezeld van een glaasje rosé. Net dat tikkeltje anders.

Pasen komt er aan en dus is het hoog tijd om even na te denken over een Paasmenu. Een tijdje geleden deed ik een poll en vroeg jullie of de voorkeur uitging naar een vlees- of eerder een vis menu? Wel dat was overduidelijk: er werd massaal op een vis menu gestemd.

Dit jaar vieren we Pasen opnieuw in beperkte kring, thuis: het coronabeestje laat ons nog niet helemaal met rust, dus laten we het nog even rustig aan doen zou ik zeggen. En onszelf lekker verwennen met homemade food. Klinkt goed nee?

Een vis menu dus. Daar waren we gebleven. De vraag die ik me stelde, gaan we voor simpele gerechten of gooien we het over de andere boeg en gaan we voor een menu waar we enkele uren werk in steken? Nee, ik ga resoluut voor de eenvoudige gerechten. Klassiekers maar dan met een Lizzy-twist uiteraard. Zijn jullie klaar?

Als voorgerecht “tomaat-garnaal”. Het geheim van dit gerecht? Werk met kwaliteitsvolle producten, producten met smaak. Kies grote, rijpe tomaten. Ga voor ongepelde grijze Noordzeegarnalen (ik weet het, das net iets meer werk, maar echt wel de moeite waard). Maak zelf jouw mayonaise: waar ik bovendien cocktailsaus van ga maken, ik zei het jullie hé, het zijn klassiekers met een Lizzy-twist. En ja, ik ga er geen glas witte wijn bij serveren, maar een glaasje rosé.

Wat heb je nodig (2p)?

2 tomaten – 500gr ongepelde grijze garnalen – een krop verse sla – 2 eieren – peterselie

Mayonaise/cocktailsaus: 2 eierdooiers – 1 KL azijn – 1 KL mosterd – arachideolie – ketchup – half opgeklopte volle room (33% vet van Campina) – Whisky – piment d’Espelette

Hoe ga je te werk?

Was de sla en dep ze droog. Pel de garnalen en zet deze even opzij. Gooi de schalen niet weg, maak er een lekkere bouillon van. Was en snipper de peterselie fijn.

Kook de eieren. Je wil geen lopend ei en ook geen droog gekookt ei, ik kookte ze 10 minuten; dan is het geel nog net wat “lopend” en zo heb ik het graag.

De tomaten dienen ontveld te worden. Verwijder het steeltje en snij in een draaiende beweging het taaie stuk eronder uit. Snij een “kruisje” onderaan de tomaat en dompel ze gedurende 10 seconden onder in kokend water. Spoel ze vervolgens af onder koud stromend water. Dit zorgt er voor dat het kookproces stopt en het vlees binnenin niet “melig” wordt. Wat dat is het laatste dat je wil hé. Trek nu met een scherp mes het vel van de tomaat en snij vervolgens het bovenste stuk – “het hoedje”- er af. Met een koffielepel kan je nu de zaadjes en het binnenste van de tomaat mooi uithollen. Doe dit voorzichtig zodat je de buitenrand van de tomaat niet beschadigt.

Over naar de mayonaise en de cocktailsaus. Begin met het maken van de mayonaise. Neem hiervoor een metalen “bol” – ik weet niet waarom, maar mij lukt het altijd in zo’n kom om niet-geschifte mayonaise te maken. Doe er de eiderdooiers in, giet er de azijn bij en voeg er de mosterd aan toe. Klop met de garde alles los en voeg nu straaltjesgewijs (dus rustig aan, beetje per beetje) de arachideolie toe. Ga door tot je een mooie gebonden mayonaise hebt. Om de cocktailsaus te maken, voeg je hieraan nu de ketchup toe en een scheutje whisky. Klop met de garde verder en voeg tenslotte de half opgeklopte volle room toe. Proef met je vinger! Zalig he die smaak. Beetje bijkruiden kan nog naar eigen smaak, wat zout toevoegen bijvoorbeeld. Afwerken met de piment d’Espelette, dat geeft pit!

Dresseer je bord. Blaadjes sla. Daarop de tomaten. Deze vullen met de grijze garnalen die je onder de cocktailsaus mengde. Hoedje er op en wat versnipperde peterselie over. Snij de eieren in schijfjes en leg deze verspreid over het bord. Dit is genieten!

Wine pairing

Geen klassiek glas witte wijn, neen ik koos voor een glas frisse rosé wijn: Musso de Casarojo. Wil je meer over deze wijn weten? Lees dan gerust even mijn rubriek “Wijnen & Bubbels“.

Servies, bestek & decoratie: Maisons du Monde

2 reacties

Laat hier een snelle reactie achter.