Tomatensoep met ballekes

••• recept voor 4 personen •••

••• voorbereiding 10 minuten, bereiding 20 minuten •••

INGREDIENTEN

2 aardappelen

2 ajuinen

2 preiwitten

2 witte selderstengels

4 wortels

500 gr tomaten

1 potje geconcentreerde tomatenpuree

2 L blanke kalfsfonds

250 gr varkens/kalfsgehakt

Olijfolie

Peper en zout

Peterseliestengels, Tijmtakjes, Laurierblad – bind deze samen met keukentouw (“bouquet-garni“)

RECEPT

Schil de ajuinen, de wortels en de aardappels.

Snij de ajuinen, wortels, aardappels, preiwitten en witte selderstengels in grove stukken. Stoof ze zachtjes aan in olijfolie zonder te kleuren.

Snij de tomaten in 4 en voeg ze toe aan de andere groenten. Ook de geconcentreerde tomatenpuree mag er bij.

Bevochtig met de blanke kalfsfonds. Voeg de “bouquet-garni” toe. Laat zachtjes gaar koken gedurende 20 minuten.

Rol ondetussen ballekes van het gehakt.

Neem de soep van het vuur, verwijder de “bouquet-garni” en giet de soep door een puntzeef. Breng ze op smaak met peper en zout.

Breng de soep terug aan de kook. Verwijder met een schuimspaam het schuim dat bovenkomt. Voeg de gehaktballekes toe. En het smullen kan beginnen!

WIST JE DAT…

Soepen worden onderverdeeld in 2 groepen

– de niet-gebonden soepen (consommés & burgersoepen)

– de gebonden soepen

Afhankelijk van hoe je de soep gaat binden, delen we hier verder in: pureesoepen, roomsoepen, veloutésoepen, schaaldierensoepen

Tomatensoep is een pureesoep, gebonden hoofdzakelijk met aardappelen. Men spreekt ook wel van een Parmentier soep.

De samenstelling van de basisgroenten is afhankelijk van de kleur van de hoofdgroente waaraan de basisgroenten worden aangepast.

Voor “rode” tomatensoep ga je dus een “mirepoix” (een samenstelling van grof gesneden groenten) gebruiken van ajuin, witte prei, witte selder en wortelen. Het groen van prei en selder voeg je niet toe, dit geeft anders een grauwe kleur. De wortelen en de geconcentreerde tomatenpuree zullen zorgen voor de mooie, rode kleur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *