Lizzylizzblog

Verloren brood

Genieten van dat eerste moment van de dag, het ontbijt.

Dat is iets wat we hier thuis altijd samen doen. Daar nemen we heel bewust de tijd voor. Gedurende de week is het vaak een boterham, een stuk fruit, een bol yoghurt of een smoothie. In het weekend gaan we voor dat tikkeltje extra. En dan maken we van de gelegenheid gebruik de tafel gezellig aan te kleden. Want het zijn de kleine dingen die ons zo gelukkig maken en waar wij zo van kunnen genieten.

Wat ik belangrijk vind aan het ontbijt?

Wel dat het me eerst en vooral een verzadigd gevoel geeft en ik makkelijk tot de middag kan wachten alvorens ik terug honger krijg. De ochtenden zijn bij mij ook de meest productieve momenten van de dag. Mijn brein is op zijn fitst. Mijn creativiteit bereikt zijn hoogtepunt. En mijn energie is helemaal op peil.

Verder is variatie een must. De ene dag eet ik als ontbijt gewoon een bruine boterham met lekkere smeerpasta. Of een toast met boter en confituur. De andere dag ga ik voor een smoothie. Wat ik wel steeds probeer, is er óf een zuivelproduct óf een stuk fruit aan toe te voegen. Een yoghurtje bijvoorbeeld. Ben niet voor niets Ambassadrice van de zuivelproducten van Campina hé.

Een halve appel of een banaan dat kan er ook bij. En dat is voor mij een inspanning hoor, want ben niet zo’n fruiteter. In tegenstelling tot de echtgenoot die zou van ‘s morgens tot ‘s avonds enkel en alleen fruit eten. Of soms ga ik voor beide zoals wat platte/volle kaas met wat fruit en granola. Het komt hier allemaal op tafel.

Het weekend, daar waren we gebleven. Dan kies ik vaak voor iets “gebakken”. Er is meer tijd, hij blijft wat langer in bed liggen en ik kan al rustig in de keuken mijn ding doen. Zijn favoriet? Verloren brood. Of gewonnen brood. Hangt er van af hoe je het bekijkt 😊 Of noemen jullie ze “wentelteefjes”?

Je weet wel wat ze zijn hé. Die sneden brood die je eerst in koude melk onderdompelt en vervolgens door een eimengsel haalt om ze rijkelijk in goeie boter te bakken in de pan. Ik ga steevast voor wit brood, dat liefst ook al een paar dagen oud is. In mijn melk voeg ik een snuifje zout toe. In mijn losgeklopt ei doe ik een scheutje vloeibare honing. Kleine dingen maken het verschil. Probeer het zelf maar eens uit, je zal zien, ze smaken dan net dat ietsje beter!

Wat de afwerking betreft, ik zou zeggen “laat je gaan” maar probeer het zo gezond mogelijk te houden. Remember, het gaat altijd om balans hé. En variatie. Zo kom jet het verste.

Ik koos deze morgen om het verloren brood te versieren met een goeie lepel KEFIR natuur van Campina. Is mijn favoriet: heerlijk smeuïg, rijke smaak en zachte structuur. Echt mijn ding. Perfect te combineren ook. Ik gooide er wat granola met chocolade over. En die chocolade die begint zo wat te smelten door de warmte van de sneetjes brood. Zaaalig! En om het geheel perfect af te sluiten: een scheutje vloeibare honing. Zei ik al dat ik nu gewoon ga genieten?

Verloren brood met KEFIR natuur