Lizzylizzblog

Snelle vol-au-vent

Omdat het je soms eens aan tijd ontbreekt, is deze snelle vol-au-vent versie een life saver!

Eén van mijn top-3 lievelingsgerechten: vol-au-vent. Ik geniet van het helemaal zelf bereiden van deze vol-au-vent, tenminste als ik daarvoor de tijd heb. Maar soms moet het nu eenmaal snel gaan en dan ben ik dankbaar dat eenvoudige, snelle recepten als deze bestaan. Qua smaak kan deze versie goed bekoren hoor.

Ik gebruikte een kant-en-klare gevogeltefond. Tip: kies een kwalitatieve fond. Die komt de smaak zeker ten goede. Ook de champignons komen uit blik, ik ga voor in schijfjes gesneden champignons, maar de kleine mini Parijse champignons passen zeker ook in dit gerecht. Je kan de restjes wit van een kip aan ‘t spit gebruiken, of zoals ik vandaag deed, wat kip (boutfilet of haasje – liever geen gewone kipfilet, want die is te taai voor dit gerecht) aanbakken en dan in stukjes “plukken”.

Wat denk je? Deze snelle versie van het koninginnehapje ook eens uitproberen? Benieuwd wat jij er van vindt. Aarzel niet jouw reactie na te laten in het daarvoor voorziene blok onderaan deze blogpost. Dan kan ik mee genieten van jullie ervaringen.

Snelle vol-au-vent

Recipe by LizzylizzCourse: HoofdgerechtenCuisine: Kip en gevogelte
Personen

4

personen
Voorbereidingstijd

5

minutes
Cooking time

25

minutes
Total time

30

minutes

Deze snelle vol-au-vent tover je in 30 minuten op tafel. Perfect om in je weekmenu op te nemen. Want soms moet het snel gaan en dan zijn recepten als deze de perfecte oplossing!

INGREDIËNTEN

  • 400 gr boutfilet van kip – 200 gr gehakt (varken-kalf) – 250 gr champignons in schijfjes (blik) – ongezouten roomboter
    Voor de saus: 90 gr ongezouten roomboter – 90 gr bloem – 400 ml gevogeltefond – 200 ml culinaire room (20%)
    Afwerking: peterselie – sap van een halve citroen – peper en zout
    4 bladerdeeghapjes

BEREIDINGSWIJZE

  • Bak de boutfilet aan in de ongezouten roomboter. Haal uit de braadpan en zet opzij om te laten afkoelen. Je kan ze ook in de oven bakken. Kies het programma voor gegrilde kip.
  • Rol balletjes van het gehakt en bak deze kort aan in de braadpan die je gebruikte voor de kip. Voeg de champignonschijfjes toe (zonder het vocht). Wat boter toevoegen mag. Zet opzij.
  • Bereid de saus. Smelt de boter op een zacht vuur. Wanneer ze “bruist” haal je de pan van het vuur en voeg je de bloem al roerend toe tot je een droog geheel hebt. Zet terug op het vuur en laat “drogen” tot de geur van koekjes er is. De roux is dan goudgeel van kleur. Voeg beetje per beetje, al roerend, de gevogeltefond toe. Pluk het wit van de kip, meng met de balletjes en de champignon schijfjes. Roer deze voorzichtig door je saus. Werk af met room, wat citroensap, peper en zout. Laat pruttelen tot je saus de gewenste dikte heeft bekomen.
  • Verwarm de bladerdeeghapjes volgens de instructies op de verpakking. Vul deze met de vol-au-vent mengeling. Afwerken kan met wat verse fijngesnipperde peterselie.

Kanttekening

  • Laat het jullie smaken, Lizzy x

1 reactie

Laat hier een snelle reactie achter.