Lizzylizzblog

Witloof met kaas en hesp

Witloofrolletjes, hesperolletjes, witloof in den oven, chicons met kaas en hesp: genoeg benamingen voor deze zalige ovenschotel.

Witloof gerold in een schelletje hesp, rijkelijk overgoten met een smeuïge kaassaus en bedekt met een lekker krokant korstje. Kies voor kwalitatieve producten die de smaak van deze rolletjes naar een hoogtepunt brengen: grondwitloof, superieure hesp en Gruyère kaas. En volle melk natuurlijk. Dat maakt het verschil!

Het witloof, dat braiseren we, zo ga je de smaak het meest tot zijn recht laten komen en zo vermijd je dat jouw ovenschotel waterig wordt. Na het braiseren laten we het witloof uiteraard uitlekken op keukenpapier en je mag er gerust nog eens goed in knijpen. Dan ben je zeker dat al het overtollige vocht er uit is alvorens je de hesp rondom het witloof draait. Maak een goeie, dikke saus, een dubbele bescherming tegen dat vocht 😉

Het type kaas dat je kiest, gaat de zachtheid van de korst of net het krokante van de korst bepalen. Ik ga voor Gruyère, dan heb je een lekker krokant korstje met een iets pittigere smaak. Wil je het nog krokanter, meng dan wat paneermeel onder de kaas.

Witloofrolletjes met hesp en kaas

Recipe by LizzylizzCourse: HoofdgerechtenCuisine: Ovenschotels
Personen

4

personen

Witloof in den oven, een Vlaamse klassieker. Kies voor kwalitatieve producten: grondwitloof, superieure hesp en Gruyère kaas. Dat maakt het verschil!

INGREDIËNTEN

  • Witloofrolletjes: 8 stronken witloof – een paar klontjes boter – citroensap – peper en zout – water

  • Kaassaus: 30 gr ongezouten roomboter – 40 gr bloem – 700 ml volle melk (Campina) – peper, zout en nootmuskaat – 250 gr Gruyère kaas

BEREIDINGSWIJZE – VERWARM DE OVEN VOOR OP 180° C

  • Maak de witloofrolletjes:
    Snij het bovenste stuk van het witloof af en leg de stronken in een braadpan. Kruid met peper en zout, knijp er wat citroensap over. Voeg water toe zodat het witloof “half” onderstaat. Doe er de klontjes boter bij en bedek met bakpapier en een deksel. Breng aan de kook en braiseer het witloof +/- 30 à 40 minuten. Tot het water opgekookt is en het witloof lichtjes gebruind is. Haal het witloof uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Maak de saus:
    Laat de boter smelten en roer de bloem erdoor tot een droge roux. Warm de melk op en giet deze geleidelijk aan over de roux, al roerend. Je krijgt een mooie, dikke saus. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat. Meng de Gruyère onder de saus en laat smelten.
  • Beboter een ovenschotel. Rol de witloof stronkjes in de hesp en schep de saus erover. Strooi nog wat extra Gruyère erover, zet de schotel onder de grill en gratineer tot een mooi krokant korstje (+/- 15 min.)

KANTTEKENING

  • Serveer deze witloofrolletjes met een lekkere puree. Laat het jullie smaken, Lizzy x

 

 

 

 

 

1 reactie

Laat hier een snelle reactie achter.