Witte ijskoningin met een ganache van Gianduja

Witte ijskoningin met een ganache van Gianduja

Een ijstaart als afsluiter van jouw kerst menu: dat is gegarandeerd scoren aan tafel.

Belofte maakt schuld. Ik diende jullie nog het dessert van Miekes Koken met Kerst te onthullen. Dat is een zelfgemaakte ijstaart geworden. En nee hoor, geen schrik! Eenvoudig te bereiden, je hoeft hiervoor helemaal geen “superwoman” in de keuken te zijn.

Wat is Gianduja chocolade?

Gianduja is een heerlijke combinatie van fijngemalen hazelnoten en chocolade. Deze specialiteit komt oorspronkelijk uit het noordwesten van Italië, met name de regio Piemonte. Deze chocolade wordt vaak gemaakt door het mengen van hazelnootpasta of -poeder met suiker en melk. Vervolgens wordt dit mengsel met chocolade gemengd.

Het resultaat is een zijdezachte en romige chocolade met de rijke smaak van hazelnoten. Deze chocolade wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld pralines. Je kent ze wel hoor: bij Leonidas, die rechthoekige in gouden papier verpakte pralines. Google maar eens “Gianduja Leonidas” en ze zullen tevoorschijn komen.

Het recept van de meest eenvoudige ijstaart

Witte ijskoningin met een ganache van Gianduja

Course: DessertCuisine: Ijs
Personen

8

personen

Voeg een vleugje betovering toe aan je feestelijke festiviteiten met het ultieme Kerst dessert: een witte ijskoningin ijstaart overgoten met een ganache van Gianduja. Ontworpen om je smaakpapillen te verwennen en je gasten te verbazen. Ontdek het recept hier.

INGREDIËNTEN

  • 4 eierdooiers – 100 gr fijne suiker – 250 ml volle melk – 200 gr witte chocolade – 50 gr Gianduja chocolade – 400 ml slagroom

  • Voor de ganache: 150 ml volle room – 25 gr donkere chocolade (vb. de callets nr 811 van Callebaut) – 100 gr Gianduja chocolade

  • Voor de afwerking: chocoladeversiering – muntblaadjes – frambozen – rode besjes – physalis – raftisnow (bloemsuiker die niet smelt; verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Baktotaal of in jouw lokale bakwinkel)

BEREIDINGSWIJZE

  • Meng de eierdooiers met de suiker en klop tot een ruban. Verwarm de melk samen met de witte chocolade onder voortdurend roeren. Wanneer dit mengsel begint te pruttelen giet je het over de ruban. Doe het mengsel opnieuw in de pan en zet op een zacht vuurtje. Breng zachtjes op temperatuur, maar laat niet meer koken.
  • Haal van het vuur en voeg de Gianduja toe. Roer goed om. Giet in een koude kom en laat afkoelen. Klop de slagroom op en spatel ze voorzichtig onder het mengsel. Bestrijk een vorm met olie en plaats 6 à 7 uur in de diepvriezer.
  • Bereid de ganache. Verwarm op een zacht vuur de room tesamen met de chocolade en de Gianduja. Laat afkoelen.
  • Haal het ijs uit de diepvries. Snij in stukken of druk cirkels uit met behulp van een dresseerring. Leg een stuk op je bord en overgiet met de ganache. Maak vloeiende bewegingen zodat je mooie chocolade lijnen krijgt. Werk af met de chocoladeversiering, het fruit en de muntblaadjes. Bestrooi met de raftisnow.

Kanttekening

  • Dit dessert maakt deel uit van de recepten die werden klaargemaakt in de workshop “Kerst Koken met Mieke”. Wil je graag zelf eens een workshop volgen bij Elektro Van Assche? Hou dan de kalender in de gaten en schrijf je in via hun website : elektrovanassche.be/workshop

Laat hier een snelle reactie achter.