Zachtgekookt ei voor ontbijt

••• 1 eitje per persoon •••

••• bereiding 3 à 4 minuten •••

INGREDIENTEN

eitjes, water, azijn.

RECEPT

De warme basisbereidingen van eieren kunnen worden onderverdeeld in

* bereidingen zonder schaal; denk maar aan een roerei of een spiegelei.

* bereidingen met schaal; en dan heb je een zacht- of een hardgekookt ei.

<oeuf à la coque>

zachtgekookt ei voor ontbijt – kooktijd 3 à 4 minuten – het eiwit is net gestold, de eierdooier is vloeibaar.

<oeuf mollet>

zachtgekookt ei – kooktijd 5 à 6 minuten – het eiwit is stevig gestold, de eierdooier is nog vloeibaar.

<oeuf dur>

hardgekookt ei – kooktijd 10 minuten – het eiwit en de eierdooier zijn beide stevig gestold.

De eieren opzetten in kokend, gezouten water (bouillir). Doe hierin een scheutje azijn. Moesten de eieren openbarsten tijdens het koken, dan wordt het uitvloeien van het eiwit hierdoor zoveel mogelijk geremd.

Na het koken, de eieren kort verfrissen onder koud stromend water (rafraîchir).

De eieren pellen (écaler).

Serveer het zachtgekookt ei voor ontbijt in een eierdopje. Gebruik nooit een zilveren lepeltje. Zilver oxideert namelijk wanneer het in aanraking komt met eieren. Dit geeft zwarte, onverwijderbare vlekken op je zilverwerk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *