Selecteer een pagina

Cruysem mousserende wijnen

door | 5 juli 2024 | Hotspots Vlaamse Ardennen, Aperitief, Hotspots | 0 Reacties

Het is een mooie zomerdag. De perfecte dag om de mousserende wijnen van Cruysem te gaan degusteren. We springen de fiets op en rijden genietend naar het Cruysem domein op nog geen 10 km van waar wij wonen, in Kruisem. Zoals elk jaar organiseert Cruysem een degustatieweekend waarmee ze het startschot geven van het nieuwe “Cruysem-mousserende-wijnjaar”. Het principe is simpel: je koopt een kaart t.w.v. 10 EUR en je kan 4 verschillende mousserende wijnen proeven.

De vier tastings: Cuvée, Les 4, Blanc de Blancs en Rosé.

Het is in die volgorde dat we de Cruysem mousserende wijnen hebben geproefd. We begonnen dus met de  ‘traditionele’ Cuvée die een assemblage is van 55% Chardonnay, 35% Pinot Noir, 10% Pinot Meunier van oogstjaar 2020 met reservewijnen van 2018 en 2019 en 24 maanden sur lattes.

In de neus vinden we fris boomgaardfruit zoals appel en peer, citroen en een snuifje sinaasschil, ondersteund door laagjes brioche, gember en geroosterde amandelen. In de mond komt vooral het fruit naar voor, met een lichte dosage (6 g/l) die de levendige zuren en het verfrissende pompelmoesbittertje in evenwicht brengt.

Dit is een erg toegankelijke en ruim inzetbare mousserende wijn, die zowel past bij het aperitief als bij diverse voor- en hoofdgerechten. Denk hierbij aan tempura van groenten, vis of zeevruchten, maar ook aan pasta met romige of botersauzen, gebraden kip, paddenstoelen en pluimwild.

De tweede mousserende wijn die we proefden is de “Les 4” gemaakt van 25% Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier en Pinot Blanc met reservewijnen van 2018 en 2019.

In de neus krijgen we citrus, groene appel, pompelmoes en zomerbloemen. Het is een fijne bubbel met levendige, frisse zuren die het mooie fruit accentueren. De afdronk wordt gekenmerkt door frisse citrustoetsen, tonen van brioche, kruidigheid en amandel.
Deze mousserende wijn leent zich uitstekend als feestelijk aperitief naast tapas en is ruim inzetbaar bij tal van gerechten, zoals garnaalkroketten, sushi, sint-jacobsvruchten, salade met gepocheerde kip,…

Tijd voor nummer 3 – mijn favoriete Cruysem mousserende wijn – de “Blanc de Blancs” : 100% Chardonnay gemaakt in een elegante en verfijnde, verfrissende stijl, maar met een verrassende complexiteit, die je vooral merkt wanneer je de wijn wat laat ademen en opwarmen in het glas, zodat hij ten volle kan openbloeien.

De fijne, langdurige pareling prikkelt je zintuigen met een weelde aan subtiele aroma’s en smaken: van citroen, appel, perzik en een vleugje veldbloemen, tot versgebakken brood, biscuit en boterkaramellen.

De Blanc de Blancs is een aanrader voor liefhebbers van fijne, elegante en complexe mousserende wijnen – met bewaarpotentieel. Je kan hem serveren bij het aperitief, bijvoorbeeld met oesters natuur of licht gegratineerd, maar ook bij mosselen met room en witte wijn, risotto of pastagerechten met paddenstoelen of truffel, carpaccio van sint-jacobsvruchten met limoen, gegrilde zalm, vol-au-vent of kalfsblanquette, en notige half-harde en harde kazen zoals Comté.

En voor een geheime tip van de sommelier: probeer deze Blanc de Blancs ook eens met heerlijke Belgische frietjes met verse mayonaise – je zal versteld staan!

Afsluiten doen we met de “Rosé“. Tot stand gekomen door een korte maceratie van Pinot Noir en aangevuld met Chardonnay.

In de neus rood fruit van Frambozen, bloedsinaasappel en bosaardbeien, maar ook toetsen van anijs en laurier. Deze rosé de saignée is fijne, gastronomische rosé met een elegante fruitindruk en frisse toetsen van venkel, verfrissend in de afdronk.

Deze Rosé kan perfect als aperitief bij de betere charcuterie, half-harde, harde en zachte kazen. Maar eveneens bij tal van gerechten en gelegenheden is deze mousserende wijn inzetbaar. Bij uw lentelunch op het terras, bij wortelgroenten en Mediterraanse groentegerechten, alsook bij uw zomerse BBQ van aperitief tot en met de vleesgerechten.

Zin gekregen om zelf zo’n glaasje mousserende wijn te proeven?

Dat kan! Het zomerterras is geopend van 5 juli 2024 t.e.m. 10 augustus 2024: iedere vrijdag van 17u tot 22u en iedere zaterdag van 15u tot 20u. Een rondleiding & tasting kan ook, maar deze zijn reeds volgeboekt tot na de zomer. Terug mogelijk vanaf de herfstperiode. Contacteer hiervoor via mail info@cruysem.be of telefonisch 0476/58.74.92. Het Cruysem domein is gelegen te Boeregemstraat 38, 9750 Kruisem. Online bestellen kan ook via hun shop.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Populaire berichten

0
(0)

Nog meer uit hotspots

B en B Scheldekant

B en B Scheldekant

Op stap in de Vlaamse Ardennen en overnachten in B en B Scheldekant. Ik wou mijn vriendin voor haar verjaardag verrassen met een lekker diner en een avondje overnachten in een B&B. Niet te ver weg. De Ardennen dacht ze, want ik had gezegd "doe maar...

Juliana Hotel Brussel

Juliana Hotel Brussel

Even helemaal weg in eigen land. Op een mooie donderdag trekken we richting Brussel, terug naar onze geliefde stad waar we zo graag gewoond hebben. Op weg naar het Juliana Hotel op het historische Martelaarsplein dat enkel toegankelijk is voor voetgangers. Een...

Ajuinsoep en Aalsterse Vlaaien

Ajuinsoep en Aalsterse Vlaaien

Anders een foodtour in Aalst doen? Zo luidde de titel van de mail die ik mocht ontvangen van de Stad Aalst. Ik was meteen getriggerd. Aalst, de tweede grootste stad van Oost-Vlaanderen, die me onmiddellijk doet denken aan ajuinsoep en vlaaien, zouden ze daar ook hippe...

The Dominican

The Dominican

Hey Lizzy, de nieuwe kaart is er. Kom je even proeven? De herfstgerechten wachten op jou! Gilles - Sales Manager The Dominican Brussels Een van mijn favoriete momenten van het jaar, het wisselen van de kaart in het geliefde The Dominican hotel. We ruilen de frisse,...