Anders een foodtour in Aalst doen? Zo luidde de titel van de mail die ik mocht ontvangen van de Stad Aalst. Ik was meteen getriggerd. Aalst, de tweede grootste stad van Oost-Vlaanderen, die me onmiddellijk doet denken aan ajuinsoep en vlaaien, zouden ze daar ook hippe koffiebars, bruine kroegen en stijlvolle restaurants hebben? Wel dat ga je nu samen met mij ontdekken!
We bezochten Aalst op een zaterdag, parkeerden onder de Hopmarkt en toen we boven kwamen stonden we te midden van de zaterdagmarkt. Deze vindt plaats van 7 tot 13 uur en biedt een ruim aanbod aan groenten, fruit, kledij, bloemen en planten,… We konden al direct de Aalsterse sfeer opsnuiven.
Aalst, dat zijn autovrije winkelstraten die allemaal uitgeven op de Grote Markt. Je vindt er een mix van speciaalzaken, trendy boetiekjes en uiteraard zijn de grote ketens hier ook aanwezig zoals in elke grootstad. Onze gidsen, Laurien van Stad Aalst en Annick van Tafelklap, nemen ons mee op wandel.
Eerste pitstop te Philimonius
Philimonius: een conceptstore-coffeebar, meer bepaald een specialty coffee bar. De kwaliteit van de koffie en de bereidingen/afwerkingen maken hier het verschil. Tijdens de zomer staan er zo’n 25 koffiesoorten op de kaart, de wintermaanden net iets meer namelijk een 30-tal. Jo vertelt met heel veel liefde over zijn concept. De naam van de winkel betekent eigenlijk niets, deze moest gewoon beantwoorden aan de criteria “hetzelfde geschreven in het NL-FR-ENG en geeft geen zoekresultaten op de gekende zoekmachine”. Het leuke aan het verhaal is dat blijkt dat de vroegere buurvrouw aan de ene kant Philomena heette en de buurman aan de andere kant Philomon.
In een mum van tijd worden hier fantastische koffies tevoorschijn getoverd, afgewerkt met de mooiste coffee art ooit. Leuk weetje voor deze “melk” madame hier: melk is op zijn best voor de koffie als je die verwarmt tot 65°C, zo komen de zoetstoffen naar boven en geeft deze melk jouw koffie de ultieme smaak. Ik proefde een “brown sugar cappu” op basis van kandijsiroop en kreeg er een stukje frangipane taart bij geserveerd. Of was het amandelcake Jo 😉
Neem zeker ook even de tijd om het bijhorend winkeltje door te kijken. Duurzame, lokale producten van Belgische makelij. That’s what we like! Helaas heeft Philimonius ondertussen zijn deuren gesloten.
Enkele boetiekjes…
We wandelen verder naar het Tattoo-Juwelen winkeltje van Mariska Van Lissum: Cirk Tattoo. Een tattoo shop combineren met eigenhand gemaakte juwelen, dat kan ze. Hoe tof is dit? Je wandelt binnen in het ene straatje en je wandelt buiten in het straatje om de hoek.
We lopen verder door, op weg naar het kruidenierswinkeltje van Marijke: Huis De Vos. Wauw, een oud winkeltje van vroeger. Je vindt er echt alles. Nostalgie alom als ik de oude wasproducten zie staan. Het staat er bomvol. Je weet niet waar eerst te kijken. Maar wat een zalige plekje is dit! Dit is één van de oudste handelszaken te Aalst en omstreken. De winkel wordt vandaag gerund door drie generaties samen. Een groot- en kleinhandel samen waar alle voedingswaren te koop zijn.
We proeven van een stukje speculoos en ik moet zeggen dat de huisgemaakte mastellen mij zeer verliefd aankeken. Oh wat kreeg ik zin in die Aalsterse vlaai. En daar kwam Marijke aan met een “proeverke” vlaai. Mijn dag was goed.
Next stop: Cimorné – een ontmoetingsplaats in een historisch kader, een broedplaats voor vakmanschap en creativiteit, een uitzonderlijke plek in het hart van Aalst. De Fietserij is de centrale partner in Cimorné. Naast herstel en verhuur, kan je bij de Fietserij terecht voor een unieke fiets volledig op jouw maat. Hét pronkstuk is de grote houten wielerpiste die centraal in de ruimte staat. Maar je kan ook genieten van een lekkere maaltijd bij zuurdesembakkerij Gist (die helaas vandaag niet open was). We liepen ook even door de interieurwinkeltjes.
Escargots & witte wijn
Naast de St Annabrug zien we een pittoresk kioskje staan met mooi geschilderd het woord “Escargots” op. Niets boven een warm potteke escargots en een fris glaasje witte wijn. Een heerlijk zonneke op je gezicht. Het is een mooie dag om Aalst te bezoeken. Ik geniet.
Een stukske kaas van de Zuivelhoeve Keymeulen voor een “lunch with a view”
(H)eerlijke hoeveproducten van bij de Zuivelhoeve Keymeulen. De winkel is in volle renovatie, maar het ruime assortiment van artisanale kaas, zuivelproducten, desserten en ijs is al aanwezig. Duurzaamheid en lokaal werken, uiteraard dragen ze dit hier hoog in het vaandel. Zo vertelden ze ook dat ze samenwerken met Boeren & Buren, een netwerk van korte keten. Via de website kunnen consumenten rechtstreeks van lokale Boeren bestellen. Ook gekend in het Brusselse, meer bepaald bieden ze hun producten aan in de Wolf-gebouwen aan de Wolvengracht.
We nemen een heuse kaasplateau van bij Keymeulen mee, we gaan deze nuttigen op de 6e verdieping van het Tower Hotel. Hoe zeggen ze dat ook alweer “a room with a view”? Bij ons is het geen kamer, maar dan wel een lunch die we mogen verorberen op de 6e verdieping, op de roof top van het hotel. Wat een zicht mannekes.
Naast de Aalsterse Vlaaien staan ook gin, wijn en bier op het lijstje van streekproducten. Er zijn twee Aalsterse soorten gin en verschillende soorten bier. Cockney’s gin (Stokerij VdS) is de oudste gin van België en wordt in Aalst geproduceerd. Wij werden dan ook op een klassieke G&T getrakteerd: met een schijfje appelsien en een Fevertree tonic. Santé!
Smashed burger…
Bij Murphy’s ben je aan het goede adres voor een yummy burger. Het vlees wordt in een los balletje gerold en op de gloeiend hete plancha gelegd. Vervolgens wordt het met een brede spatel platgeduwd tot een dun lapje. Het vlees gaart als het ware in zijn eigen vet waardoor het sappig smaakt. Geserveerd tussen een brioche bun met cheddar kaas, fijngesneden uitjes, ketchup en augurk, kon deze smashed burger me bekoren.
Aan alle mooie liedjes komt een einde
Op de Grote Markt vind je naast het vroegere vleeshuis, ook het stadshuis en het Belfort waar de gemeenteraad nog altijd verzamelt. Het is erkend als UNESCO werelderfgoed en het bestaat uit drie delen: de belforttoren, het schepenhuis en het gebiedshuisje. Laurien van de stad Aalst vertelt er met veel liefde over.
Afsluiten doen we in het oudste cafeetje van Aalst, gelegen op een boogscheut van de Grote Markt: Den Biekerf. Echte Aalsterse muziek en lokale bierdrinkers, ’t is een authentiek cafeetje dat zeker een bezoek waard is.
Dank je Laurien, dank je Annick, dank je Stad Aalst, U Was Geweldig!
Wat een smakelijk verslag, Liesbeth. Van de eerste tot de laatste letter genoten. Naast geweldige foto’s van al de plekjes die wij bezocht hebben, slaagde je er zelfs in om van mij n deftige foto te nemen. Heel erg bedankt voor jullie komst, je verslag en de complimenten aan de Norbert
Doe ik! Tot de volgende keer in Aalst 🙂
Hey Lizzy, lekker om die leuke dag (of is het omgekeerd?) via je verslag te herbeleven! Top gedaan!
Mercikes Deugenieten!
Wat fijn om je verslag over onze koffiebar Philimonius en Aalst te lezen! Hartelijk dank en graag tot een volgende keer!