Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Strong Women Make Big Bordeaux Bottles

door | 26 november 2021 | Wijn in de kijker, Evenementen

Van donderdag 25 tot zondag 28 November 2021 stellen 13 gerenommeerde ladychefs, vrouwelijke sommeliers of restauranthouders hun klanten de zeldzame Big Bottles voor van 13 vrouwelijke wijnmakers uit Bordeaux. Lees er alles over in deze blogpost!
Lizzylizzblog

Van donderdag 25 tot zondag 28 November 2021 stellen 13 gerenommeerde ladychefs, vrouwelijke sommeliers of restauranthouders hun klanten de zeldzame Big Bottles voor van 13 vrouwelijke wijnmakers uit Bordeaux.

Wat is een Big Bottle?

Een Big Bottle is een fles van 3 liter of dubbele magnum en bevat 4 standaard flessen wijn. Een zeldzaamheid omwille van de productiekost. Flessen in groot formaat zijn beter aangepast om te bewaren omwille van de lage verhouding oppervlakte-lucht tussen de wijn en de kurkstop.

Dit is dus een unieke ervaring om deze wijnen te proeven en hoe gelukkig was ik toen Bordeaux wijnen mij vroeg of ik één van deze flessen wou proeven in één van de deelnemende toprestaurants. De plaats van gebeuren: het restaurant Heritage gelegen in mijn geboortestad Gent. Ik nam een snelle kijk op de website van het restaurant en de inleidende tekst “Heritage brengt een uitzonderlijke keuken vol verse, lokale en seizoensgebonden ingrediënten” was voor mij al voldoende om te beseffen dat dit een topavond ging worden. Gastronomisch eten gecombineerd met top Bordeaux wijn, geef toe, ik heb het weer eens getroffen hé!

Wie zijn de “Strong Women” uit Bordeaux?

  1. Brigitte Rullier, Château Dalem, Fronsac
  2. Sabine Fauchey, L’Inclassable, Médoc
  3. Sophie Thierry, Fourcas Hosten, Médoc
  4. Manon Lledo, Château Loudenne, Médoc, Bordeaux et Bordeaux Rosé
  5. Magda Müller, Château des Combes, Bordeaux
  6. Virginie Aubrion, Château de Piote, Bordeaux et Bordeaux Supérieur
  7. Agnès Person, Château Pascaud, Bordeaux Supérieur
  8. Mathilde Bazin de Caix, Château de Rochemorin, Pessac-Léognan
  9. Stéphanie Barousse, Château de la Dauphine, Fronsac
  10. Sylvie Courselle, Château Thieuley, Bordeaux et Bordeaux Rosé
  11. Nadège Giamarchi, Château Luchey Halde, Pessac-Léognan
  12. Frédérike Petit, Château La Commanderie du Bardelet, Bordeaux
  13. Angélique Armand, Château la Rame, Bordeaux, Sainte-Croix-du-Mont

Hoe verliep mijn avond?

Ik werd al helemaal nostalgisch als ik onderweg naar Gent was. Ik nam de trein, want ik was zeker en vast van plan een glaasje te drinken dus ik liet mijn auto mooi in de garage staan. Geboren en getogen in het mooie Gent. Ik vertoefde hier tot net na mijn studies. Zo’n kleine 25 jaar doorgebracht in deze stad.

Op de tram keek ik door het raam en de herinneringen kwamen boven: ik passeerde mijn school, dat plekje waar ik stiekem voor het eerst gerookt had of mijn eerste liefje gezoend had, die rechtbank waar ik nog onder de toog van de rechter verstopt had gezeten als ik met mijn grootvader mee ging naar de rechtbank (hij was politierechter) en ga zo maar door.

Ik stapte af aan het Gravensteen en wandelde richting het restaurant Heritage. Nog nooit geweest, benieuwd naar wat het ging worden. En blij opnieuw enkele collega foodbloggers terug te zien.

De ontvangst was hartelijk. Ik merkte onmiddellijk op dat meestersommelier Vicky Corbeels van de partij was. Mijn hart sloeg even over van vreugde. Zij is een fantastische dame om naar te luisteren. Vol passie en op een heel begrijpbare manier neemt ze je mee in de wondere wereld van Bordeaux wijnen. Ze vertelt je over de assemblages, de smaken, ze geeft je kleine weetjes mee en hier en daar een tip zoals hoe een Magnum fles correct openen of hoe een serveerkaraf correct in de hand houden. In de keuken, daar vinden we Nadine Zimmerman, een Duitse chef die ode brengt aan de Latijns-Amerikaanse cultuur en hun smaken, door haar liefde voor eten te vertalen naar zeer smaakvolle, transparante gerechten.    

Uit welk menu kan je kiezen bij Heritage?

Wij konden kiezen uit een vismenu of een veggie menu. Deze menu’s worden uiteraard steeds aangepast aan de vangst van de dag, het aanbod dat voorradig is. Ik koos die avond voor “vis”:

  • Oester First Kiss Heritage & Strong Women Bordeaux – geserveerd met een chimichurri saus
  • Pita broodjes met een salsa van groene appel, groene peper en radijsjes
  • Bloemkool afgewerkt met olijven en een geroosterde Citrus vinaigrette
  • Een Vichyssoise met kaviaar en Jalapeño
  • Vis van de dag (kabeljauw) met groene kool en Pilpil saus
  • Maïs cannelé met mango en Lillet

Welke Magnum Bordeaux flessen werden er geopend?

Vicky Corbeels haalde haar “sommelier” boven (want ja, niet alleen de persoon maar ook het hulpmiddel dat je gebruikt om de fles te openen, wordt “sommelier” genoemd). Wij hadden de eer de volgende flessen te mogen proeven:

Château Loudenne, Médoc, Bordeaux et Bordeaux Rosé (Manon Lledo)

Wij dronken zowel de witte als de rosé wijn. Mijn voorkeur ging uit naar de witte versie. Deze droge witte wijn is elegant en in hoge mate verfrissend. Een zeer makkelijk te drinken wijntje dat bovendien vol van smaak is en zeer expressief, met een gedoseerde houtsmaak en elegante toetsen van citroen, witte bloemen en perzik. Serveertemperatuur ligt tussen de 7 – 11 gr Celsius. De houdbaarheid is 1 à 2 jaar.

Leuk weetje. Het roosje, dat afgebeeld staat op de fles (het logo), verwijst naar de wijngaarden en het kasteel dat volledig omgeven is door rozen. Het is daar één grote, mooie rozentuin.

L’Inclassable, Médoc (Sabine Fauchey)

De wijngaard wordt op een natuurlijke wijze onderhouden. Het proces van wijn maken gebeurt met respect voor fauna en flora. HVE (Haute Valeur Environnementale) niveau 3 sinds 2013, VEGAN sinds 2017 en in organische conversie sinds 2018.

Zin om zo’n fles te proeven?

Dat kan! Ontdek deze Big Bottles in één van de deelnemende toprestaurants in Antwerpen, Brussel, Gent, Braine-le-Château, Alveringem of Koksijde. Check de Bordeaux website en reserveer hier. Ik zou nog wel eens durven nog eentje mee te pikken in Brussel, misschien wel Humphrey’s Chez Pias van Glen Ramaekers en zijn vrouw Julie De Block 👌

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 70 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

3x aardbeien dessertjes

3x aardbeien dessertjes

Het seizoen van de aardbeien is in gang geschoten en in het kader van de Week van Hoogstraten die plaatsvindt van 4 t.e.m. 12 mei 2024 maakte ik 3 super makkelijk te bereiden aardbeien dessertjes. Ze zijn ook ideaal als vieruurtje voor de kinderen. Hoogstraten staat...

Tomatensoep

Tomatensoep

De beste ingrediënten voor een klassieke tomatensoep ontdek je hier! Een lekker bord tomatensoep, daar geniet toch iedereen van. Of ben ik verkeerd? Ik gebruik drie vaste waardes in m’n klassieke tomatensoep. Zij zorgen voor de échte smaak en de juiste kleur. Verse...

R&O mousserende wijnen

R&O mousserende wijnen

Live the Latin pasión: Ritmo Latino! Das de slagzin van de R&O mousserende wijnen. R&O mousserende wijn is een nieuwe sprankelende Chileense wijn. Beeld je het ritme van de Latino muziek in, lekker zwoel dansend met een glaasje van deze lekkere bubbels in de...

Ravioli tomaat-burrata

Ravioli tomaat-burrata

Geen zin in een hele Paas menu? Ga dan voor verse, opgevulde ravioli en sluit af met een Paas dessert. Het waren hectische weken en eerlijk, ik heb even nood aan wat ademruimte en rust. Heel bewust dus gekozen om dit jaar geen grote Paas menu te maken, maar voor een...