Traybakes. Het nieuwe boek van Stefanie Baert. Snel & gezond koken op de bakplaat. Zoals deze witloofcurry met kip, aardappel en dragon. Mijn favoriete traybake uit haar nieuwste boek. Stefanie en ik “we go way back”. Zij was één van de eerste collega foodbloggers die ik ontmoette toen ik mijn eigen foodblog startte. Een lieve dame, boordevol energie en inspiratie, nooit verlegen om tips met je te delen, altijd daar om je een luisterend oor te bieden. We hebben vele fijne babbels achter de rug en ik ben er zeker van dat we die in de toekomst ook nog zullen hebben.
Terug naar haar boek “Traybakes“. Snel en gezond koken op de bakplaat. Dat vat het boek goed samen. Als zijnde een zeer bezig bij is Stefanie steeds bezig geweest om je te helpen tijd te winnen in de keuken. Denk maar aan haar online masterclass en gratis e-books over Mealpreppen, snelle eenpansgerechten en freezer-friendly food. Ik geef jullie de link mee naar haar website, ga zeker eens een kijkje nemen.
Wat is een traybake nu eigenlijk?
Traybakes zijn ovengerechten die je (zo goed als) volledig op één bakplaat of in één ovenschotel bereidt. Ze kunnen zowel zoet als hartig zijn en worden dus helemaal van top tot teen in de oven klaar gemaakt. Tijd en afwas gewonnen. En zo hebben we het graag tijdens de week wanneer het allemaal snel, snel moet gaan, maar we het toch gebalanceerd en gezond willen houden. Ik ben er zeker van dat Stefanie met haar traybakes heel wat rust gaat brengen in verschillende huishoudens.
Een traybake is dus een makkelijk te bereiden gerecht. Je dient ingrediënten te snijden, er olie en kruiden aan toe te voegen en dan alles mooi te verdelen over jouw bakplaat of in jouw ovenschotel. De oven doet de rest van het werk. Of je nu beter voor een bakplaat of een ovenschotel kiest, met hete lucht of boven- en onderwarmte werkt,… wel dat lees je in alle handige tips & tricks die Stefanie jou meegeeft in haar Traybakes boek. Te koop bij Standaard Boekhandel: link.
Witloofcurry traybake
Course: Hoofdgerecht2
portiesTraybakes. Het nieuwe boek van Stefanie Baert. Snel & gezond koken op de bakplaat. Zoals deze witloofcurry met kip, aardappel en dragon. Mijn favoriete traybake uit haar nieuwste boek.
INGREDIËNTEN
500 gr witloof – 500 gr vastkokende aardappelen
160 gr vegan kipstukjes (ik verving deze door kippengehakt ballekes)
2 à 3 TL currypoeder – 1 handvol verse dragonblaadjes (of 1 TL gedroogd) – 1 à 2 knoflooktenen
200 ml plantaardige room (ik verving deze door culinaire room)
Rijstolie – zwarte peper – zeezout
BEREIDINGSWIJZE – VERWARM DE OVEN OP 200 GR C° (hetelucht)
- Verwijder het harde uiteinde van de witloofstronken en halveer ze in de lengte. Maak de buitenste bladeren los van de stronken en versnipper ze. Leg op het bakpapier van je bakplaat (25x30x2,5 cm).
- Snijd de aardappelen in blokjes van 2cm, schillen hoeft niet. Halveer grote kipstukjes (of in mijn geval: duw het gehakt uit 4 kippenworsten en rol er balletjes van; bestrooi ze met Panko). Voeg de aardappelen en de kip aan de bakplaat toe.
- Meng het versnipperde witloof, de gehalveerde witloofstronken, de aardappelblokjes en de kipstukjes (in mijn geval: de kip ballekes) met 2 EL rijstolie, het currypoeder en flink wat peper en zeezout. Verdeel in een dunne laag over de bakplaat. Schik de stronken met de gesneden kant naar boven.
- Zet in de oven en bak 20 minuten of tot de groenten goudbruin kleuren en beetgaar zijn.
- Hak de dragonblaadjes grof. Pel de knoflook en verwijder de kern. Meng de room, de dragon en de geperste knoflook in een kommetje en kruid met peper en zout. Haal de bakplaat uit de oven en verlaag deze tot 180gr C.
- Overgiet de groenten, aardappelen en kip met de romige saus en zet opnieuw 10 min. in de oven tot de saus heet is en begint te pruttelen. Vervolgens is de schotel klaar om geserveerd te worden.
0 reacties