Eens iets anders dan de klassieke ballekes in tomatensaus. Ga voor ballekes in witloofroomsaus. Hiermee geef je een leuke twist aan een klassiek gerecht. Een ware verrassing! Voorwaarde is natuurlijk wel dat je graag witloof eet. Dat is trouwens op zijn best in het winterseizoen.
Je hebt twee keuzes
- of je gaat voor de meest smaakvolle versie en je gebruikt volle room (33% vet) – de natuurlijke volle smaak van deze echte room zorgt voor een schitterend resultaat.
- of je gaat voor een evenwichtige, doch ook best wel romige versie, met culinaire room (20% vet) – deze room is ideaal voor dagelijks gebruik, bindt snel en is perfect om sauzen in te koken.
Mijn favoriet is de culinaire room, omdat ik toch vrij vaak kook met room en in zekere zin ergens wat “balans” wil houden in mijn voeding. Ik wil me de roomsauzen niet ontzeggen, maar ik bereid ze wel op een iets gezondere wijze. En af en toe is het feest! En gaan we voor een heerlijke maaltijd met een saus op basis van de volle room. Dat is gewoon genieten hoor.
Deze ballekes in witloofroomsaus, wel deze werden bereid met de volle room. Om onszelf even te verwennen. Om onszelf even te laten genieten van het leven. Om onszelf wat goeie moed in te spreken. Ik kan het jullie alleen maar aanraden. Laat jezelf eens gaan. En geniet, met volle teugen.
Ballekes in witloofroomsaus
Course: Hoofdgerecht4
personenGeen klassieke ballekes in tomatensaus vandaag. We geven er een twist aan met deze ballekes in witloofroomsaus. Een ware verrassing!
INGREDIËNTEN
Voor de ballekes: 500 gr gemengd gehakt – ongezouten roomboter – peper en zout
Voor de witloofroomsaus : 1 fijngesnipperde sjalot – 5 stronken witloof – ongezouten roomboter – peper, zout en gedroogde tijm – 1 EL honing – 200 ml volle room (33% vet)
BEREIDINGSWIJZE
- Rol ballekes van het gehakt. Ik rol ze puur natuur, ik voeg er niets aan toe. Zorg er voor dat de ballekes allemaal ongeveer dezelfde grootte hebben, zodat ze ook gelijktijdig gaar gebakken. Mijn voorkeur gaat uit naar kleinere ballekes, sommigen houden van grote ballen, maar ik heb het daar niet zo voor. Maar dat is dus gewoon mijn persoonlijke voorkeur.
- Smelt de boter op een hoog vuur. Leg er de ballekes in zodat ze “bruinen” aan één zijde. Kruid met peper en zout. Zet nu jouw vuur lager en draai de ballekes om zodat de andere zijde ook kan bruinen en nadien de ballekes verder kunnen garen. Neemt zo’n tien minuten in beslag. Bak ze niet helemaal door, we gaan ze nadien nog wat laten stoven in onze witloofroomsaus.
- Snij het witloof overlangs, verwijder de buitenste laag en bovenaan het kopstuk. Snij de gehalveerde stronk vervolgens in fijne julienne (reepjes). Voeg de fijngesnipperde sjalot toe. Stoof aan op een zacht vuur, kruid met peper en zout, voeg de eetlepel honing en de gedroogde tijm toe.
- Eenmaal het witloof bruin gestoofd is, ga je de volle room toevoegen en laat je deze lekker pruttelen totdat je saus de gewenste sausdikte bereikt. Op het einde laat je ook nog even de ballekes mee pruttelen.
Gemaakt met de culinaire room. Het was heel lekker. Eens een andere manier om witloof te eten.
Leuk dat te lezen Gerda. Dank je wel!
ik maak ze ongeveer hetzelfde, maar ipv balletjes, snijd ik chipolataworst in korte stukjes . Lekker, echt lekker.
Zo maakte mijn make het vroeger al.
Oh dat klinkt ook heel lekker. Ga ik eens proberen. Dank je voor de tip!
Wat een fantastisch gerecht!
Oh dank je wel 🙏
Schitterend in zijn eenvoud; zou er zelf nooit aan gedacht hebben…maar wat een voltreffer was dit opnieuw hier thuis! Bedankt voor het recept!
Je hebt gescoord 😉