Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Ballekes in witloofroomsaus

door | 15 februari 2021 | Hoofdgerecht, Sauzen, Vlaamse klassiekers

Vlees en gevogelte
Herfst/Winter
Geen klassieke ballekes in tomatensaus vandaag. We geven er een twist aan met deze ballekes in witloofroomsaus. Een ware verrassing!
Gebakken ballekes in een witloofroomsaus

Eens iets anders dan de klassieke ballekes in tomatensaus. Ga voor ballekes in witloofroomsaus. Hiermee geef je een leuke twist aan een klassiek gerecht. Een ware verrassing! Voorwaarde is natuurlijk wel dat je graag witloof eet. Dat is trouwens op zijn best in het winterseizoen.

Je hebt twee keuzes

  • of je gaat voor de meest smaakvolle versie en je gebruikt volle room (33% vet) – de natuurlijke volle smaak van deze echte room zorgt voor een schitterend resultaat.
  • of je gaat voor een evenwichtige, doch ook best wel romige versie, met culinaire room (20% vet) – deze room is ideaal voor dagelijks gebruik, bindt snel en is perfect om sauzen in te koken.

Mijn favoriet is de culinaire room, omdat ik toch vrij vaak kook met room en in zekere zin ergens wat “balans” wil houden in mijn voeding. Ik wil me de roomsauzen niet ontzeggen, maar ik bereid ze wel op een iets gezondere wijze. En af en toe is het feest! En gaan we voor een heerlijke maaltijd met een saus op basis van de volle room. Dat is gewoon genieten hoor.

Deze ballekes in witloofroomsaus, wel deze werden bereid met de volle room. Om onszelf even te verwennen. Om onszelf even te laten genieten van het leven. Om onszelf wat goeie moed in te spreken. Ik kan het jullie alleen maar aanraden. Laat jezelf eens gaan. En geniet, met volle teugen.

Ballekes in witloofroomsaus

Recipe by LizzylizzCourse: Hoofdgerecht
Personen

4

personen

Geen klassieke ballekes in tomatensaus vandaag. We geven er een twist aan met deze ballekes in witloofroomsaus. Een ware verrassing!

INGREDIËNTEN

  • Voor de ballekes: 500 gr gemengd gehakt – ongezouten roomboter – peper en zout

  • Voor de witloofroomsaus : 1 fijngesnipperde sjalot – 5 stronken witloof – ongezouten roomboter – peper, zout en gedroogde tijm – 1 EL honing – 200 ml volle room (33% vet)

BEREIDINGSWIJZE

  • Rol ballekes van het gehakt. Ik rol ze puur natuur, ik voeg er niets aan toe. Zorg er voor dat de ballekes allemaal ongeveer dezelfde grootte hebben, zodat ze ook gelijktijdig gaar gebakken. Mijn voorkeur gaat uit naar kleinere ballekes, sommigen houden van grote ballen, maar ik heb het daar niet zo voor. Maar dat is dus gewoon mijn persoonlijke voorkeur.
  • Smelt de boter op een hoog vuur. Leg er de ballekes in zodat ze “bruinen” aan één zijde. Kruid met peper en zout. Zet nu jouw vuur lager en draai de ballekes om zodat de andere zijde ook kan bruinen en nadien de ballekes verder kunnen garen. Neemt zo’n tien minuten in beslag. Bak ze niet helemaal door, we gaan ze nadien nog wat laten stoven in onze witloofroomsaus.
  • Snij het witloof overlangs, verwijder de buitenste laag en bovenaan het kopstuk. Snij de gehalveerde stronk vervolgens in fijne julienne (reepjes). Voeg de fijngesnipperde sjalot toe. Stoof aan op een zacht vuur, kruid met peper en zout, voeg de eetlepel honing en de gedroogde tijm toe.
  • Eenmaal het witloof bruin gestoofd is, ga je de volle room toevoegen en laat je deze lekker pruttelen totdat je saus de gewenste sausdikte bereikt. Op het einde laat je ook nog even de ballekes mee pruttelen.

    8 Reacties

    1. roelandt gerda

      Gemaakt met de culinaire room. Het was heel lekker. Eens een andere manier om witloof te eten.

      Antwoord
      • Lizzylizz

        Leuk dat te lezen Gerda. Dank je wel!

        Antwoord
    2. Vive

      ik maak ze ongeveer hetzelfde, maar ipv balletjes, snijd ik chipolataworst in korte stukjes . Lekker, echt lekker.
      Zo maakte mijn make het vroeger al.

      Antwoord
      • Lizzylizz

        Oh dat klinkt ook heel lekker. Ga ik eens proberen. Dank je voor de tip!

        Antwoord
    3. Valerie

      Wat een fantastisch gerecht!

      Antwoord
      • Lizzylizz

        Oh dank je wel 🙏

        Antwoord
    4. Lies Laroy

      Schitterend in zijn eenvoud; zou er zelf nooit aan gedacht hebben…maar wat een voltreffer was dit opnieuw hier thuis! Bedankt voor het recept!

      Antwoord
      • Lizzylizz

        Je hebt gescoord 😉

        Antwoord

    Een reactie versturen

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    hello
    Lizzylizzblog - Lizzy

    Hey, ik ben Lizzy

    Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

    Meer over lizzy

    Lizzy ergens anders

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

    Voeg je bij 88 andere abonnees

    Populaire berichten

    Nog enkele interessante recepten

    Le Grand Noir Les Réserves (rood)

    Le Grand Noir Les Réserves (rood)

    Wanneer de herfst in 't land is, schakel ik langzaam over van rosé wijntjes naar rode wijn. Les Réserves van Le Grand Noir is een wijn die niet elk jaar wordt geproduceerd. Het is de rijkste en meest complexe wijn van het Le Grand Noir assortiment. Het is een perfecte...

    Witloofcurry traybake

    Witloofcurry traybake

    Traybakes. Het nieuwe boek van Stefanie Baert. Snel & gezond koken op de bakplaat. Zoals deze witloofcurry met kip, aardappel en dragon. Mijn favoriete traybake uit haar nieuwste boek. Stefanie en ik "we go way back". Zij was één van de eerste collega foodbloggers...

    Le Grand Noir Chardonnay (wit)

    Le Grand Noir Chardonnay (wit)

    Tijd voor de maandelijkse "wijn in de kijker": opnieuw een Le Grand Noir wijn en meerbepaald de witte Chardonnay. Het zwarte schaap op het etiket - synoniem van een revolutionaire wijnfilosofie - verwijst naar het zwarte schaap dat zelf op verkenning ging terwijl de...

    Pompoen lasagne

    Pompoen lasagne

    De herfstvibes zijn in ’t land. Ik hou zó van dit seizoen en dit is voor mij absoluut het nummer 1 seizoen om in de keuken aan de slag te gaan. Ovenschotels zoals deze pompoen lasagne, heerlijk dampende soep zoals champignon roomsoep (recept) en smaakvolle stoofpotjes...