Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Ballekes in witloofroomsaus

door | 15 februari 2021 | Hoofdgerecht, Sauzen

Vlees en gevogelte
Herfst/Winter
Geen klassieke ballekes in tomatensaus vandaag. We geven er een twist aan met deze ballekes in witloofroomsaus. Een ware verrassing!
Gebakken ballekes in een witloofroomsaus

Een leuke twist geven aan een klassiek gerecht, dat doe je met deze versie van ballekes.

Eens iets anders dan de klassieke ballekes in tomatensaus. Ga voor ballekes in witloofroomsaus. Een ware verrassing! Voorwaarde is natuurlijk wel dat je graag witloof eet. Dat is trouwens nu op zijn best in het winterseizoen.

Je hebt twee keuzes

  • of je gaat voor de meest smaakvolle versie en je gebruikt volle room (33% vet) – de natuurlijke volle smaak van deze echte room zorgt voor een schitterend resultaat.
  • of je gaat voor een evenwichtige, doch ook best wel romige versie, met culinaire room (20% vet) – deze room is ideaal voor dagelijks gebruik, bindt snel en is perfect om sauzen in te koken.

Mijn favoriet is de culinaire room, omdat ik toch vrij vaak kook met room en in zekere zin ergens wat “balans” wil houden in mijn voeding. Ik wil me de roomsauzen niet ontzeggen, maar ik bereid ze wel op een iets gezondere wijze. En af en toe is het feest! En gaan we voor een heerlijke maaltijd met een saus op basis van de volle room. Dat is gewoon genieten hoor.

Deze ballekes in witloofroomsaus, wel deze werden bereid met de volle room. Om onszelf even te verwennen. Om onszelf even te laten genieten van het leven. Om onszelf weer wat goeie moed in te spreken in deze toch wel bizarre tijden. Ik kan het jullie alleen maar aanraden. Laat jezelf eens gaan. En geniet, met volle teugen.

Ballekes in witloofroomsaus

Recipe by LizzylizzCourse: Hoofdgerecht
Personen

4

personen

Geen klassieke ballekes in tomatensaus vandaag. We geven er een twist aan met deze ballekes in witloofroomsaus. Een ware verrassing!

INGREDIËNTEN

  • Voor de ballekes: 500 gr gemengd gehakt – ongezouten roomboter – peper en zout

  • Voor de witloofroomsaus : 1 fijngesnipperde sjalot – 5 stronken witloof – ongezouten roomboter – peper, zout en gedroogde tijm – 1 EL honing – 200 ml volle room (33% vet)

BEREIDINGSWIJZE

  • Rol ballekes van het gehakt. Ik rol ze puur natuur, ik voeg er niets aan toe. Zorg er voor dat de ballekes allemaal ongeveer dezelfde grootte hebben, zodat ze ook gelijktijdig gaar gebakken. Mijn voorkeur gaat uit naar kleinere ballekes, sommigen houden van grote ballen, maar ik heb het daar niet zo voor. Maar dat is dus gewoon mijn persoonlijke voorkeur.
  • Smelt de boter op een hoog vuur. Leg er de ballekes in zodat ze “bruinen” aan één zijde. Kruid met peper en zout. Zet nu jouw vuur lager en draai de ballekes om zodat de andere zijde ook kan bruinen en nadien de ballekes verder kunnen garen. Neemt zo’n tien minuten in beslag. Bak ze niet helemaal door, we gaan ze nadien nog wat laten stoven in onze witloofroomsaus.
  • Snij het witloof overlangs, verwijder de buitenste laag en bovenaan het kopstuk. Snij de gehalveerde stronk vervolgens in fijne julienne (reepjes). Voeg de fijngesnipperde sjalot toe. Stoof aan op een zacht vuur, kruid met peper en zout, voeg de eetlepel honing en de gedroogde tijm toe.
  • Eenmaal het witloof bruin gestoofd is, ga je de volle room toevoegen en laat je deze lekker pruttelen totdat je saus de gewenste sausdikte bereikt. Op het einde laat je ook nog even de ballekes mee pruttelen.

    6 Reacties

    1. roelandt gerda

      Gemaakt met de culinaire room. Het was heel lekker. Eens een andere manier om witloof te eten.

      Antwoord
      • Lizzylizz

        Leuk dat te lezen Gerda. Dank je wel!

        Antwoord
    2. Vive

      ik maak ze ongeveer hetzelfde, maar ipv balletjes, snijd ik chipolataworst in korte stukjes . Lekker, echt lekker.
      Zo maakte mijn make het vroeger al.

      Antwoord
      • Lizzylizz

        Oh dat klinkt ook heel lekker. Ga ik eens proberen. Dank je voor de tip!

        Antwoord
    3. Valerie

      Wat een fantastisch gerecht!

      Antwoord
      • Lizzylizz

        Oh dank je wel 🙏

        Antwoord

    Een reactie versturen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    hello
    Lizzylizzblog - Lizzy

    Hey, ik ben Lizzy

    Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

    Meer over lizzy

    Lizzy ergens anders

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

    Voeg je bij 82 andere abonnees

    Populaire berichten

    Nog enkele interessante recepten

    Tomaat-Burrata

    Tomaat-Burrata

    We kennen allemaal de combinatie tomaat-mozzarella, maar ik wil jullie vandaag een variant "next level" voorstellen: tomaat-burrata. Kaas is toch kaas hoor ik je denken. En dan zeker als het over Italiaanse kaas gaat. Awel nee. Er zijn wel degelijk verschilpunten...

    Witloof-Kip Ovenschotel

    Witloof-Kip Ovenschotel

    Je hoort er iedereen over klagen en het is toch ook echt niet meer normaal hoor. Dat weer van tegenwoordig vraagt om een hartverwarmende ovenschotel. Sorry geen zomerse salades hier voorlopig. Wel een witloof-kip ovenschotel met een lekker romig sausje op basis van...

    Béarnaisesaus

    Béarnaisesaus

    Geef toe, wat smaakt beter dan een zelfgemaakte béarnaisesaus? Is ze moeilijk te maken? Neen eigenlijk niet. Met een beperkt aantal ingrediënten maak je deze heerlijke saus op basis van verse dragon. Het enige moeilijke eraan is het feit dat je met de "temperatuur"...

    Smashed komkommersalade met rundvlees

    Smashed komkommersalade met rundvlees

    Een zomerse salade met een Oosters tintje: deze komkommersalade zal je zeker en vast bekoren. Mijn favoriete keuken is uiteraard de Belgische keuken, de tweede plaats wordt ingenomen door de Italiaanse keuken. Op nummer drie staat de Oosterse keuken omdat deze een...