Ik volgde opnieuw een workshop van Mieke bij Elektro Van Assche. De vorige was net voor Kerstmis en had als thema “Kerstkoken met Mieke“. Nu schakelen we over naar een ander seizoen en gingen aan de slag onder het thema “De smaak van de zon“. We sloofden onze mouwen op om opnieuw een mooi menu te bereiden. In dit blogartikel zet ik de zomerse hapjes in de kijker en deel ik met jullie niet één maar drie receptjes van lekkere, eenvoudige hapjes. Want dat is toch wat we willen he? Minimaal “werk”, maximaal “genieten”.
Ik ontdekte trouwens een aantal nieuwe producten. Zo bracht Mieke gembersaus mee. Een gezoete gembersiroop eigenlijk. En qua verhouding vond ik deze echt goed: niet te veel gembersmaak, maar toch genoeg. En gesuikerd, maar dan weer niet te veel. De Thaise gele curry pasta van Blue Elephant kende ik van naam, maar niet van smaak. Ik was aangenaam verrast, we gebruikten deze curry pasta in combinatie met kokosmelk en vissaus om er kippestukjes mee te marineren. Ook verse inktvis was van de partij vandaag. Ik kocht deze al voorheen – weliswaar diepgevroren – maar nog nooit vers. Mieke toonde ons hoe je deze inktvis correct kuist en hoe je vermijdt dat er overal zwarte inkt op je aanrecht ligt. Als je mij dan straks vraagt welke van de drie zomerse hapjes mijn voorkeur draagt. Wel dan is het hapje met de inktvis de winnaar. Wat een smaaksensatie was me dat!
Voor het serveren van hapjes kan je jouw fantasie de vrije loop laten. Ik geef hier drie recepten mee, maar ga gerust je gang en maak er variaties op. Pas ze aan naar jouw smaak, bereid ze met de ingrediënten die jij in huis hebt en serveer ze in kleine glaasjes, kommetjes, op een bordje, spiesje,…
Voor het eerste hapje zoeken we Hawaiaanse sferen op. Geïnspireerd op een poké bowl, kiezen we voor mini poké glaasjes. De klassieker is om zalm te gebruiken, wij gingen voor verse rode tonijn. Een van de beste vissoorten ooit. Prijzig ja, maar het is de smaak o zo waard. Als je beslist rode tonijn te kopen, ga dan naar een speciaalzaak en koop die daar. Een goeie viswinkel, een groothandel of een gastronomische supermarkt (zoals Cru of Rob The Gourmet Market) zijn de ideale plek om verse, rode tonijn te kopen. Bovendien ben je dan ook zeker dat de vis op een correcte manier werd behandeld en primeert de kwaliteit boven alles. Wie poké bowl zegt, zegt natuurlijk ook rijst. We gebruikten gewone witte rijst en voegden als smaakmaker vissaus toe. Afwerken met zeewier (wakame) en sesamzaad.
Het tweede hapje vindt zijn inspiratie in de Japanse keuken. Gegrilde kipspiesjes oftewel Yakitori zijn gekend als populaire streetfood in Japan. Ze worden vaak op houtskool gegrild en gemarineerd in een saus op basis van soja, mirin en suiker. Wij gaven er een twist aan en bereidden er een sausje bij op basis van mango en chilipoeder.
Het derde – en het beste hapje als je ’t mij vraagt – is een blad sla(hart) opgevuld met gebakken inktvisjes en chilipepertjes. Het meeste werk is dus het kuisen van de verse inktvis, maar als je je dit werk wil besparen, vraag dan gewoon in de zaak waar je ze kocht, dat ze de inktvisjes voor jou kuisen. Zij doen dat op 1-2-3. Verder heb je bloem en arachide (wok)olie nodig en je kan aan het hapje beginnen.
Naast de hapjes maakten we nog gamba’s met “chop soy” van asperges en sojabonen, gebakken eendeborstfilet met Chinese paddenstoelen, Vietnamese gebakken rijst en als dessert eindigden we de workshop met een exotische fruitsalade met passievruchtensorbet. Het was opnieuw een geslaagde workshop. Aangenaam gezelschap en lekker eten. Daar wordt een mens toch oprecht gelukkig van, nee?
3x zomerse hapjes
Course: Aperitief10
personenDrie zomerse hapjes waar je relatief weinig werk aan hebt en die steevast voor een smaakbom zorgen. Het eerste hapje is met rode tonijn, het tweede met kip en het laatste is dan weer met gebakken inktvisjes. Voor ieder wat wils!
INGREDIËNTEN
Hapje 1 : 10 EL gekookte witte rijst, 2 EL vissaus, 300 gr verse, rode tonijn (in brunoise gesneden), 300 gr wakame (zeewier), citroengras stengels, sesamzaadjes
Voor de marinade : fijn gesneden lente-ui, 1 KL gembersiroop (of honing), 1 fijngesneden knoflookteen, 1 KL sesamolie, 1 KL sojasaus
Hapje 2 : 400 gr kip, klein brik kokosmelk, 1 KL gele currypasta, 1 KL vissaus, witte en zwarte sesamzaadjes, verse korianderblaadjes
Voor het sausje : 1 mango, chilipoeder
Hapje 3 : 700 gr verse gekuiste inktvisjes, zout, wat bloem, 1 EL suiker, arachide (wok) olie, 1 chilipepertje, 1 bundel lente-ui, hoeveboter, bieslook, peper en zout
BEREIDINGSWIJZE
- Hapje 1 mini poké glaasjes. Bereid de marinade door alle ingrediënten onder elkaar te roeren. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. Breng deze op smaak met de vissaus. Verdeel de rijst over de glaasjes, leg wat zeewier op de rijst en werk af met de rode tonijn blokjes. Versieren met sesamzaad en een stengeltje citroenglas in ieder glaasje.
- Hapje 2 Yakitori. Meng de kokosmelk met de gele curry pasta en de vissaus. Bestrijk er de kip mee en rijg de kipblokjes op een stokje. Grill de spiesjes 4 minuten aan elke zijde in een grillpan. Bestrooi met de sesamzaadjes. Schil de mango, verwijder de steen en snij het vruchtvlees in brunoise. Mix goed fijn en breng op smaak met chilipoeder. Dresseer de glaasjes. Onderaan de mangosaus, Enkele druppels kokosroom op. Zet er een kippenspiesje rechtop in en werk af met een koriander blaadje.
- Hapje 3 gebakken inktvisjes met chilipepertjes. Maak de inktvisjes panklaar en snij ze in ringetjes. Bestrooi met zout en plaats ongeveer 1u in de frigo. Dep de inktvisringen vervolgens droog en wentel ze in de bloem. Doe de olie in een wokpan en bak ze bruin. Laat ze vervolgens uitlekken op keukenpapier. Voeg nu de hoeveboter toe, laat smelten en voeg de in ringetjes gesneden chilipeper en lente-ui toe. Doe er tenslotte de inktvisjes terug bij, bestrooi met de suiker en laat nog even karamelliseren. Afkruiden met peper en zout. Vul een slahart-blad en versier met fijngesnipperde bieslook.
😋 👍
Zeker eens proberen!