Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

3x zomerse hapjes

door | 20 mei 2024 | Aperitief

Hapjes
Zomer
De laatste keer dat ik een workshop met Mieke volgde bij Elektro Van Assche was het in Kerst thema. Deze keer schakelden we over naar de zomer en meer bepaald naar "de smaak van de zon". Drie zomerse hapjes zet ik in de kijker.
Zomers hapje: slahart gevuld met gebakken inktvisjes en chilipepertjes

Ik volgde opnieuw een workshop van Mieke bij Elektro Van Assche. De vorige was net voor Kerstmis en had als thema “Kerstkoken met Mieke“. Nu schakelen we over naar een ander seizoen en gingen aan de slag onder het thema “De smaak van de zon“. We sloofden onze mouwen op om opnieuw een mooi menu te bereiden. In dit blogartikel zet ik de zomerse hapjes in de kijker en deel ik met jullie niet één maar drie receptjes van lekkere, eenvoudige hapjes. Want dat is toch wat we willen he? Minimaal “werk”, maximaal “genieten”.

Ik ontdekte trouwens een aantal nieuwe producten. Zo bracht Mieke gembersaus mee. Een gezoete gembersiroop eigenlijk. En qua verhouding vond ik deze echt goed: niet te veel gembersmaak, maar toch genoeg. En gesuikerd, maar dan weer niet te veel. De Thaise gele curry pasta van Blue Elephant kende ik van naam, maar niet van smaak. Ik was aangenaam verrast, we gebruikten deze curry pasta in combinatie met kokosmelk en vissaus om er kippestukjes mee te marineren. Ook verse inktvis was van de partij vandaag. Ik kocht deze al voorheen – weliswaar diepgevroren – maar nog nooit vers. Mieke toonde ons hoe je deze inktvis correct kuist en hoe je vermijdt dat er overal zwarte inkt op je aanrecht ligt. Als je mij dan straks vraagt welke van de drie zomerse hapjes mijn voorkeur draagt. Wel dan is het hapje met de inktvis de winnaar. Wat een smaaksensatie was me dat!

Voor het serveren van hapjes kan je jouw fantasie de vrije loop laten. Ik geef hier drie recepten mee, maar ga gerust je gang en maak er variaties op. Pas ze aan naar jouw smaak, bereid ze met de ingrediënten die jij in huis hebt en serveer ze in kleine glaasjes, kommetjes, op een bordje, spiesje,…

Voor het eerste hapje zoeken we Hawaiaanse sferen op. Geïnspireerd op een poké bowl, kiezen we voor mini poké glaasjes. De klassieker is om zalm te gebruiken, wij gingen voor verse rode tonijn. Een van de beste vissoorten ooit. Prijzig ja, maar het is de smaak o zo waard. Als je beslist rode tonijn te kopen, ga dan naar een speciaalzaak en koop die daar. Een goeie viswinkel, een groothandel of een gastronomische supermarkt (zoals Cru of Rob The Gourmet Market) zijn de ideale plek om verse, rode tonijn te kopen. Bovendien ben je dan ook zeker dat de vis op een correcte manier werd behandeld en primeert de kwaliteit boven alles. Wie poké bowl zegt, zegt natuurlijk ook rijst. We gebruikten gewone witte rijst en voegden als smaakmaker vissaus toe. Afwerken met zeewier (wakame) en sesamzaad.

Het tweede hapje vindt zijn inspiratie in de Japanse keuken. Gegrilde kipspiesjes oftewel Yakitori zijn gekend als populaire streetfood in Japan. Ze worden vaak op houtskool gegrild en gemarineerd in een saus op basis van soja, mirin en suiker. Wij gaven er een twist aan en bereidden er een sausje bij op basis van mango en chilipoeder.

Het derde – en het beste hapje als je ‘t mij vraagt – is een blad sla(hart) opgevuld met gebakken inktvisjes en chilipepertjes. Het meeste werk is dus het kuisen van de verse inktvis, maar als je je dit werk wil besparen, vraag dan gewoon in de zaak waar je ze kocht, dat ze de inktvisjes voor jou kuisen. Zij doen dat op 1-2-3. Verder heb je bloem en arachide (wok)olie nodig en je kan aan het hapje beginnen.

Naast de hapjes maakten we nog gamba’s met “chop soy” van asperges en sojabonen, gebakken eendeborstfilet met Chinese paddenstoelen, Vietnamese gebakken rijst en als dessert eindigden we de workshop met een exotische fruitsalade met passievruchtensorbet. Het was opnieuw een geslaagde workshop. Aangenaam gezelschap en lekker eten. Daar wordt een mens toch oprecht gelukkig van, nee?

3x zomerse hapjes

Recipe by LizzylizzCourse: Aperitief
personen

10

personen

Drie zomerse hapjes waar je relatief weinig werk aan hebt en die steevast voor een smaakbom zorgen. Het eerste hapje is met rode tonijn, het tweede met kip en het laatste is dan weer met gebakken inktvisjes. Voor ieder wat wils!

INGREDIËNTEN

  • Hapje 1 : 10 EL gekookte witte rijst, 2 EL vissaus, 300 gr verse, rode tonijn (in brunoise gesneden), 300 gr wakame (zeewier), citroengras stengels, sesamzaadjes

  • Voor de marinade : fijn gesneden lente-ui, 1 KL gembersiroop (of honing), 1 fijngesneden knoflookteen, 1 KL sesamolie, 1 KL sojasaus

  • Hapje 2 : 400 gr kip, klein brik kokosmelk, 1 KL gele currypasta, 1 KL vissaus, witte en zwarte sesamzaadjes, verse korianderblaadjes

  • Voor het sausje : 1 mango, chilipoeder

  • Hapje 3 : 700 gr verse gekuiste inktvisjes, zout, wat bloem, 1 EL suiker, arachide (wok) olie, 1 chilipepertje, 1 bundel lente-ui, hoeveboter, bieslook, peper en zout

BEREIDINGSWIJZE

  • Hapje 1 mini poké glaasjes. Bereid de marinade door alle ingrediënten onder elkaar te roeren. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. Breng deze op smaak met de vissaus. Verdeel de rijst over de glaasjes, leg wat zeewier op de rijst en werk af met de rode tonijn blokjes. Versieren met sesamzaad en een stengeltje citroenglas in ieder glaasje.
  • Hapje 2 Yakitori. Meng de kokosmelk met de gele curry pasta en de vissaus. Bestrijk er de kip mee en rijg de kipblokjes op een stokje. Grill de spiesjes 4 minuten aan elke zijde in een grillpan. Bestrooi met de sesamzaadjes. Schil de mango, verwijder de steen en snij het vruchtvlees in brunoise. Mix goed fijn en breng op smaak met chilipoeder. Dresseer de glaasjes. Onderaan de mangosaus, Enkele druppels kokosroom op. Zet er een kippenspiesje rechtop in en werk af met een koriander blaadje.
  • Hapje 3 gebakken inktvisjes met chilipepertjes. Maak de inktvisjes panklaar en snij ze in ringetjes. Bestrooi met zout en plaats ongeveer 1u in de frigo. Dep de inktvisringen vervolgens droog en wentel ze in de bloem. Doe de olie in een wokpan en bak ze bruin. Laat ze vervolgens uitlekken op keukenpapier. Voeg nu de hoeveboter toe, laat smelten en voeg de in ringetjes gesneden chilipeper en lente-ui toe. Doe er tenslotte de inktvisjes terug bij, bestrooi met de suiker en laat nog even karamelliseren. Afkruiden met peper en zout. Vul een slahart-blad en versier met fijngesnipperde bieslook.

2 Reacties

  1. Lucia

    😋 👍

    Antwoord
    • Lizzylizz

      Zeker eens proberen!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 78 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Witloof-Kip Ovenschotel

Witloof-Kip Ovenschotel

Je hoort er iedereen over klagen en het is toch ook echt niet meer normaal hoor. Dat weer van tegenwoordig vraagt om een hartverwarmende ovenschotel. Sorry geen zomerse salades hier voorlopig. Wel een witloof-kip ovenschotel met een lekker romig sausje op basis van...

Le Grand Noir Viognier (wit)

Le Grand Noir Viognier (wit)

Een tijdje geleden vroeg Sylvie van Schenk Benelux mij of ik het zag zitten om Le Grand Noir wijn Ambassadeur te worden. Je moet weten dat ik vorig jaar reeds een samenwerking met hen aanging en werkelijk verliefd geworden ben op deze Le Grand Noir wijnen. Of ik deze...

Ontdekking van de Elzas

Ontdekking van de Elzas

Vorige week werd ik uitgenodigd door Maison Arthur Metz en het Domaine Viticole de la Ville de Colmar om de Elzas te komen herontdekken. Arthur Metz viert zijn 120ste verjaardag en wil van deze gelegenheid gebruik maken om zijn wijnen en crémants in de kijker te...

Béarnaisesaus

Béarnaisesaus

Geef toe, wat smaakt beter dan een zelfgemaakte béarnaisesaus? Is ze moeilijk te maken? Neen eigenlijk niet. Met een beperkt aantal ingrediënten maak je deze heerlijke saus op basis van verse dragon. Het enige moeilijke eraan is het feit dat je met de "temperatuur"...