Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Kokossoep met koriander, galanga, citroengras, beukenzwam en kip

door | 16 februari 2022 | Evenementen

De Thaise keuken is een van de meest verfijnde keukens uit Zuidoost-Azië. Wie Thaise keuken zegt, denkt aan vissaus, citroengras, gember, kokosmelk,... en ga zo maar door. Enkel de Thaise chefs slagen er in steeds de juiste balans te vinden en de smaak precies te krijgen zoals ze in gedachten hebben. Ontdek samen met mij deze kokossoep. Ik ben fan!

Eind vorig jaar werd ik uitgenodigd te Knokke om er kennis te maken met Dokkoon en haar nieuwste boek: De Thaise keuken van Boo Raan, sharing gerechten van Dokkoon Kapueak (uitgeverij Lannoo).

U kent haar wel. Die Thaise chef die traditionele Thaise gerechten voorschotelt, klaargemaakt zoals zij het thuis heeft geleerd. Zij die eind vorig jaar beloond werd met een eerste Michelin ster. Zij die kleine gerechten, die samen op tafel worden gezet om te delen, serveert, net zoals dat in Thailand de gewoonte is. Een bezoek aan Boo Raan staat al een tijdje hoog op mijn bucket list. Net daarom greep ik deze kans met beide handen. Benieuwd naar wie Dokkoon is en hoe haar gerechten smaken.

De Thaise keuken is een van de meest verfijnde keukens uit Zuidoost-Azië. Het gaat om het evenwicht tussen zout, zoet, zuur, bitter en pikant. Het is “jongleren” met deze smaken en komen tot een sublieme smaak. Wie Thaise keuken zegt, denkt aan vissaus, citroengras, gember, kokosmelk,… en ga zo maar door. Enkel de Thaise chefs slagen er in steeds de juiste balans te vinden en de smaak precies te krijgen zoals ze in gedachten hebben. Ik ben fan!

Ik maakte kennis met Dokkoon, in fijn gezelschap van collega bloggers Katrijn (Mamasgezondetips) en Alexia (Mustbeyummie). Wat een leuk moment. Een gezellige babbel volgde snel. En bovendien kregen we enkele hapjes voorgeschoteld. Een voorsmaakje van de gerechten die Dokkoon in haar boek verzameld heeft. En of dat het smaakte! Ik geef jullie alvast mee dat het haalbare gerechten zijn. Je moet op zoek naar de ingrediënten, maar tegenwoordig hebben al heel wat supermarkten deze in hun rekken beschikbaar. Dat mag dus niet zo’n probleem meer zijn. Geproefd en goedgekeurd. Het boek is zeker het kopen waard!

Kokossoep met koriander, galanga, citroengras, beukenzwam en kip

Recipe by Dokkoon KapueakCourse: VoorgerechtenCuisine: Thaise keuken
Personen

2

personen

De Thaise keuken is een van de meest verfijnde keukens uit Zuidoost-Azië. Wie Thaise keuken zegt, denkt aan vissaus, citroengras, gember, kokosmelk,… en ga zo maar door. Enkel de Thaise chefs slagen er in steeds de juiste balans te vinden en de smaak precies te krijgen zoals ze in gedachten hebben. Ontdek samen met mij deze kokossoep. Ik ben fan!

IngrediËNTEN

  • 2 stengels citroengras – 1 gewone sjalot of 3 Thaise sjalotten – 1 à 2 kleine rode Thaise chilipepers

  • 2 korianderwortels of 4 koriandersteeltjes – 40 gr galangawortel

  • 250 ml kokosmelk – 200 ml kippenbouillon – 4 limoenblaadjes – 200 gr kippenvlees (van billen en bouten) – 40 gr beukenzwammen

  • 1 theelepel rietsuiker – 2 eetlepels vissaus – 2 eetlepels limoensap – korianderblaadjes om af te werken

BEREIDINGSWIJZE

  • Kneus het citroengras, de gepelde sjalot en de chilipepers. Maak de korianderwortels of – steeltjes en de galangawortel schoon, snijd ze in plakjes en kneus ze.
  • Breng de kokosmelk aan de kook met de bouillon. Doe er het citroengras, de sjalot, de chilipepers, de korianderwortels of -steeltjes, de galangawortel en de limoenblaadjes bij.
  • Snijd het kippenvlees in kleine stukken en doe het samen met de beukenzwammen bij de bouillon. Laat alles op een laag vuur garen in de bouillon.
  • Voeg de rietsuiker en de vissaus toe. Laat 3 minuten inkoken op een laag vuur en roer af en toe. Doe er het limoensap bij. Breng op smaak met meer zoet (suiker), zuur (limoen) of zout (vissaus). Werk af met enkele korianderblaadjes.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 70 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

3x aardbeien dessertjes

3x aardbeien dessertjes

Het seizoen van de aardbeien is in gang geschoten en in het kader van de Week van Hoogstraten die plaatsvindt van 4 t.e.m. 12 mei 2024 maakte ik 3 super makkelijk te bereiden aardbeien dessertjes. Ze zijn ook ideaal als vieruurtje voor de kinderen. Hoogstraten staat...

Tomatensoep

Tomatensoep

De beste ingrediënten voor een klassieke tomatensoep ontdek je hier! Een lekker bord tomatensoep, daar geniet toch iedereen van. Of ben ik verkeerd? Ik gebruik drie vaste waardes in m’n klassieke tomatensoep. Zij zorgen voor de échte smaak en de juiste kleur. Verse...

Ravioli tomaat-burrata

Ravioli tomaat-burrata

Geen zin in een hele Paas menu? Ga dan voor verse, opgevulde ravioli en sluit af met een Paas dessert. Het waren hectische weken en eerlijk, ik heb even nood aan wat ademruimte en rust. Heel bewust dus gekozen om dit jaar geen grote Paas menu te maken, maar voor een...

Kerst Koken met Mieke

Kerst Koken met Mieke

Eén van de meest gegeerde kook workshops bij Elektro Van Assche: Kerst Koken met Mieke. Zoals jullie weten, verzorg ik de fotografie van de kook workshops die plaats vinden bij Elektro Van Assche : de elektrozaak hier "om de hoek" in Kruisem. Hun leuze prijkt in het...