Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Kokossoep met koriander, galanga, citroengras, beukenzwam en kip

door | 16 februari 2022 | Evenementen

De Thaise keuken is een van de meest verfijnde keukens uit Zuidoost-Azië. Wie Thaise keuken zegt, denkt aan vissaus, citroengras, gember, kokosmelk,... en ga zo maar door. Enkel de Thaise chefs slagen er in steeds de juiste balans te vinden en de smaak precies te krijgen zoals ze in gedachten hebben. Ontdek samen met mij deze kokossoep. Ik ben fan!

Eind vorig jaar werd ik uitgenodigd te Knokke om er kennis te maken met Dokkoon en haar nieuwste boek: De Thaise keuken van Boo Raan, sharing gerechten van Dokkoon Kapueak (uitgeverij Lannoo).

U kent haar wel. Die Thaise chef die traditionele Thaise gerechten voorschotelt, klaargemaakt zoals zij het thuis heeft geleerd. Zij die eind vorig jaar beloond werd met een eerste Michelin ster. Zij die kleine gerechten, die samen op tafel worden gezet om te delen, serveert, net zoals dat in Thailand de gewoonte is. Een bezoek aan Boo Raan staat al een tijdje hoog op mijn bucket list. Net daarom greep ik deze kans met beide handen. Benieuwd naar wie Dokkoon is en hoe haar gerechten smaken.

De Thaise keuken is een van de meest verfijnde keukens uit Zuidoost-Azië. Het gaat om het evenwicht tussen zout, zoet, zuur, bitter en pikant. Het is “jongleren” met deze smaken en komen tot een sublieme smaak. Wie Thaise keuken zegt, denkt aan vissaus, citroengras, gember, kokosmelk,… en ga zo maar door. Enkel de Thaise chefs slagen er in steeds de juiste balans te vinden en de smaak precies te krijgen zoals ze in gedachten hebben. Ik ben fan!

Ik maakte kennis met Dokkoon, in fijn gezelschap van collega bloggers Katrijn (Mamasgezondetips) en Alexia (Mustbeyummie). Wat een leuk moment. Een gezellige babbel volgde snel. En bovendien kregen we enkele hapjes voorgeschoteld. Een voorsmaakje van de gerechten die Dokkoon in haar boek verzameld heeft. En of dat het smaakte! Ik geef jullie alvast mee dat het haalbare gerechten zijn. Je moet op zoek naar de ingrediënten, maar tegenwoordig hebben al heel wat supermarkten deze in hun rekken beschikbaar. Dat mag dus niet zo’n probleem meer zijn. Geproefd en goedgekeurd. Het boek is zeker het kopen waard!

Kokossoep met koriander, galanga, citroengras, beukenzwam en kip

Recipe by Dokkoon KapueakCourse: VoorgerechtenCuisine: Thaise keuken
Personen

2

personen

De Thaise keuken is een van de meest verfijnde keukens uit Zuidoost-Azië. Wie Thaise keuken zegt, denkt aan vissaus, citroengras, gember, kokosmelk,… en ga zo maar door. Enkel de Thaise chefs slagen er in steeds de juiste balans te vinden en de smaak precies te krijgen zoals ze in gedachten hebben. Ontdek samen met mij deze kokossoep. Ik ben fan!

IngrediËNTEN

  • 2 stengels citroengras – 1 gewone sjalot of 3 Thaise sjalotten – 1 à 2 kleine rode Thaise chilipepers

  • 2 korianderwortels of 4 koriandersteeltjes – 40 gr galangawortel

  • 250 ml kokosmelk – 200 ml kippenbouillon – 4 limoenblaadjes – 200 gr kippenvlees (van billen en bouten) – 40 gr beukenzwammen

  • 1 theelepel rietsuiker – 2 eetlepels vissaus – 2 eetlepels limoensap – korianderblaadjes om af te werken

BEREIDINGSWIJZE

  • Kneus het citroengras, de gepelde sjalot en de chilipepers. Maak de korianderwortels of – steeltjes en de galangawortel schoon, snijd ze in plakjes en kneus ze.
  • Breng de kokosmelk aan de kook met de bouillon. Doe er het citroengras, de sjalot, de chilipepers, de korianderwortels of -steeltjes, de galangawortel en de limoenblaadjes bij.
  • Snijd het kippenvlees in kleine stukken en doe het samen met de beukenzwammen bij de bouillon. Laat alles op een laag vuur garen in de bouillon.
  • Voeg de rietsuiker en de vissaus toe. Laat 3 minuten inkoken op een laag vuur en roer af en toe. Doe er het limoensap bij. Breng op smaak met meer zoet (suiker), zuur (limoen) of zout (vissaus). Werk af met enkele korianderblaadjes.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 82 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Gent Jazz

Gent Jazz

Vorige week ging ik voor 't eerst eens terug naar een festival: Gent Jazz. Dat was heel lang geleden en jullie weten het of niet, ik heb het niet zo voor festivals. Eén omdat ik niet hou van drukte en duwende mensen, twee omdat ik nogal op hygiëne sta. En daarmee...

Tomaat-Burrata

Tomaat-Burrata

We kennen allemaal de combinatie tomaat-mozzarella, maar ik wil jullie vandaag een variant "next level" voorstellen: tomaat-burrata. Kaas is toch kaas hoor ik je denken. En dan zeker als het over Italiaanse kaas gaat. Awel nee. Er zijn wel degelijk verschilpunten...

Roodeberg Black (rood)

Roodeberg Black (rood)

Jullie weten dat ik sinds korte tijd Ambassadeur ben voor Schenk. Wel... ik ben Ambassadeur van niet één, maar wel van twee wijnsoorten die zij promoten. Naast de Le Grand Noir wijnen zal ik dus ook de Roodeberg wijnen in de kijker zetten. Vandaag start ik met de...

Lemoncurd zandtaartjes

Lemoncurd zandtaartjes

Deze foodie hier kreeg deze week een hele karton zachtfruit en snackgroenten van Hoogstraten aan huis geleverd en werd uitgedaagd om met de Hoogstraten Belgische Blauwe Bessen aan de slag te gaan. Dat moet je mij uiteraard geen twee keer zeggen. Deze Lemoncurd...