Het is de periode van het jaar, hapjestijd is aangebroken. Niets beter dan zelfgemaakte hapjes. Zo makkelijk, zo smaakvol en vooral zo veel beter dan die gekochte kant-en-klare hapjes. Je kan ze in alle vormen en smaken maken. Koude hapjes, warme hapjes, toastjes, mousses, glaasjes,… noem maar op en je tovert telkens een lekker hapje op tafel.
Voor elk feest “hapjes”
Hapjes zijn het geheime ingrediënt van een geslaagde bijeenkomst. Ze zijn de perfecte manier om mensen samen te brengen. Of het nu een gezellige borrelavond met vrienden is, een familiefeest of een samenzijn waar je gewoon iets lekkers wil aanbieden, met de juiste hapjes kun je indruk maken en de perfect ontspannen sfeer creëren die je wenst. Maar wat maakt een hapje nu echt goed? Het is volgens mij de combinatie van smaak, presentatie en variatie die het hem doet. Ik geef je graag enkele tips mee om jouw hapjes naar een hoger niveau te tillen.
Zorg voor een goede balans in smaken. Zoet, zout, hartig en zuur. Combineer bijvoorbeeld een zachte Brie met een zoete vijgencompote op een knapperig toastje. Of ga voor een klassieker: gevulde kleine bladerdeeghapjes met kip- of visvulling. We eten met onze ogen, dus schenk aandacht aan de presentatie. Gebruik mooie houten planken, kleurrijke schaaltjes of etagères. Werk af met eetbare bloempjes en verse kruiden. Serveer je mocktails/cocktails, versier met een schijfje citroen of appelsien, maak ijsblokjes met bijvoorbeeld cranberries en een takje rozemarijn in.
Niet iedereen houdt van hetzelfde dus zorg steeds voor een goede variatie. Hapjes met vlees en vis, maar vergeet ook geen vegetarische alternatieven aan te bieden. Denk maar aan mini caprese spiesjes met tomaat, mozzarella en verse basilicumblaadjes. Of halloumi sticks/blokjes die je krokant in de airfryer bakt. En tenslotte, kies voor hapjes die je makkelijk kan eten. Het smossen vermijden we liever.
Scoor met koekjes
Ik volgde recent een workshop Feestelijke Hapjes en ontdekte daar Lieves kaaskoekjes. Ze zijn zo eenvoudig te bereiden en worden gemaakt met Old Amsterdam kaas. Je snijdt de kaasschellen in gelijke vierkantjes en legt ze op een met bakpapier bekleedde ovenplaat. Beleggen doen we met een mengeling van noten, pitten en zaden: chiazaad, hennepzaad, fijngehakte pecannoten, zonnebloem- en pompoenpitten. Bak een 10-tal minuten in een voorverwarmde oven (180 gr C) en laat de koekjes vervolgens afkoelen.
Peperkoek blijft voor mij ook steeds leuk om mee aan de slag te gaan. Een paar jaar geleden maakte ik de “peperkoekjes met Fagotin“. Druk met een rond vormpje een cirkel uit de peperkoek. Leg er een sneetje Fagotin Chili op en kies er een gepaste konfijt bij. Werk af met een sprietje bieslook. Naast deze pittige versie maakte ik ook een klassieke versie met de zachte Fagotin en een konfijt op basis van gekarameliseerde appel en gezouten boter. Afwerken deed ik hier met een brunoise van appel en roze peperbolletjes.
Ga voor soep glaasjes
We denken vaak aan soep als voorgerecht of soms als tussengerecht. Maar eigenlijk leent soep zich net zo goed als aperitiefhapje in een glaasje. Dat oogt mooi. Kies steevast voor seizoensgroenten en varieer in je combinaties. Ik probeer steeds af te werken met een “extra” ingrediënt en wat noten/pitten/zaden toe te voegen voor wat extra bite. Een vleugje room kan natuurlijk ook.
Vorig jaar maakte Mieke in haar Kerstmenu 2023 een soepje van venkel, Ricard, dilleroom en rivierkreeftjes. Een fluweelzacht soepje. Pure verwennerij voor jouw gasten. Het recept vind je hier: link. Dit jaar koos ze voor een cappuccino van knolselder en gerookte eendenborst. Ik geef jullie het recept hier mee.
Hapjes
Course: Aperitief12
glaasjesEen fluweelzacht soepje van knolselder afgewerkt met eendenborstfilet. Mooi geserveerd in een glaasje als aperitief hapje. Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn om lekker te zijn. Laat het jullie smaken!
INGREDIËNTEN
1 L gevogeltebouillon – 2 stengels witte selder – 2 sjalotten – 1 preiwit – ongezouten roomboter – een halve knolselder – 250 ml culinaire room en 250 ml halfvolle melk – peper en zout
Afwerking: volle room – gerookte eendenborstfilet – peterselie
BEREIDINGSWIJZE
- Kuis de selder en de prei en snij fijn. Schil de sjalotten en snij eveneens fijn. Stoof deze zachtjes aan in ongezouten roomboter. Voeg de gevogeltebouillon toe.
- Reinig de knolselder en snij in stukken. Voeg toe. Ook de room en de melk mogen er nu bij. Laat inkoken. Mix (in je keukenblender) en zeef de soep. Kruid af met peper en zout.
- Klop voor de afwerking volle room op (dik vloeibaar). Serveer de soep in glaasjes en werk af met een lepeltje opgeklopte volle room. Versier met een spiesje gerookte eendenborstfilet en wat fijngesnipperde peterselie.
Gebruik jouw Airfryer
Zelfgemaakte toastjes. Dit is waarmee je het verschil maakt. In plaats van kant-en-klare toastjes te kopen, maak je eigen toastjes door toastbrood te roosteren/grillen. Dat kan in de oven, in de broodrooster of in de airfryer. Keuze genoeg.
Ik gaf recent een aantal demo’s met de airfryer en serveerde twee heel toegankelijke en smaakvolle hapjes. Het eerste hapje zijn de pizza toastjes waarbij je een vormpje gebruikt om je toastbrood uit te drukken en vervolgens je toast gaat besmeren met tomatenpassata (ik gebruik de pomo e legumi van Elvea (geen sponsoring, ik ben gewoon echt fan). Enkele hamblokjes op, wat verse (of gedroogde) Italiaanse kruiden en afwerken met Parmezaanse kaas. Een 4-tal minuten in de Airfryer op 180 gr C en afwerken met een basilicumblaadje alvorens te serveren.
Het tweede hapje zijn de worstenbroodjes. Gebruik kant-en-klaar bladerdeeg, liefst in vierkant vorm. Je snijdt het vierkant in vier en in elk stukje rol je een Zwan worstje. Je legt de worstenbroodjes met de naad naar onder in je airfryer mand bedekt met bakpapier. Klop een eierdooier los en bestrijk de worstenbroodjes hiermee. Bestrooi vervolgens met witte sesamzaadjes. Bak gedurende 15 minuten in de airfryer op 200 gr C.
De courgette die je ziet liggen, zijn courgette chips. Hiervoor vet je het mandje van je airfryer in met maïsolie en snij je de courgette in schijfjes die je droog dept. Meng met gedroogde Italiaanse kruiden, zout en peper. Verdeel in een enkele laag over de bodem van je mand en bak de courgette chips 6 minuten in de airfryer, schud even op en bak opnieuw 6 minuten.
Kanttekening. De recepten van Lieve en Mieke ontdekte ik in de workshops bij Elektro Van Assche. Heb jij zelf zin in het volgen van zo’n kookworkshop, neem dan gerust een kijkje op hun website: link.
Top menu ❤️