Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Driekoningen cupcakes

door | 5 januari 2024 | Zoet

Gebak en koekjes
Het hele jaar door
Driekoningentaart maar dan anders. Ja ik durfde het aan om de klassieke taart te vervangen door cupcakes dit jaar. Hij keek er naar, beet er in en vroeg al meteen bij de eerste hap "hoeveel stuks heb je zo gebakken"?

Driekoningen staat gelijk aan taart, maar ik ging voor cupcakes dit jaar.

Vorig jaar maakte ik onze eigen driekoningen taart, dit jaar wou ik graag een variant bakken. Geen taart, wel cupcakes. De patisseriebloem werd dus gemengd met amandelmeel en daaraan werd extra amandel extract toegevoegd. Binnenin ging ik voor een vulling van abrikozen spread van Bonne Maman. Dit is een soort van confituur waarin je meer fruit en minder suiker vindt dan in de gebruikelijke confituren. Ik werkte af met glazuur, geroosterde amandel schilfers en suikerdecoratie in de vorm van witte/gele sterretjes.

Waarom kiezen voor eenvoudige bakrecepten?

Zoals jullie weten ben ik geen echte “bakker” en kan ik wel overweg met de basis technieken, maar complexere recepten die zijn niet aan mij besteed. Eenvoudige recepten zijn over het algemeen sneller en makkelijker te maken, wat handig is als je geen uren in de keuken wenst te spenderen. Beginners zoals ik verhogen ook de slaagkans op een lekker finaal resultaat. Menige baksels zijn hier al mislukt en in de vuilnisbak beland, omdat ik telkens begon aan recepten die voor mij uiteindelijk niet haalbaar zijn.

Eenvoudige bakrecepten betekent ook vaak bakken met een beperkt aantal ingrediënten en keukengerei. Opruimtijd gespaard dus. Bovendien ga ik steevast kiezen voor ingrediënten die je makkelijk vindt en waarvoor je geen grote volumes dient in te slaan. Want mijn ervaring leert mij dat nadien die grote “rest” hoeveelheid weggegooid wordt. En das zo’n zonde.

Hier volgt het recept van de easy driekoningen cupcakes die hier thuis met volle overtuiging werden goedgekeurd. Eén hap in de eerste cupcake en hij vroeg onmiddellijk “hoeveel heb je er zo gemaakt?” Dan weet ik dat ik gescoord heb, yes!

Driekoningen cupcakes

Recipe by LizzylizzCourse: Zoet
Stuks

12

stuks

Driekoningentaart maar dan anders. Ja ik durfde het aan om de klassieke taart te vervangen door cupcakes dit jaar. Hij keek er naar, beet er in en vroeg al meteen bij de eerste hap “hoeveel stuks heb je zo gebakken”?

INGREDIËNTEN

  • 100 gr patisseriebloem – 50 gr amandelmeel – 50 gr fijne witte suiker – 15 gr vanillesuiker – 3 gr bakpoeder

  • 1 ei – 70 gr ongezouten roomboter (gesmolten) – 125 ml halfvolle melk

  • 2 ml amandel extract – 125 gr verse volle kaas – 70 gr poedersuiker – suiker decoratie

BEREIDINGSWIJZE – verwarm de oven voor op 200 gr C

  • Meng de patisseriebloem met de amandelmeel, de witte en de vanillesuiker en het bakpoeder.
  • Klop het ei en de gesmolten boter onder de melk. Voeg nu de droge ingrediënten al roerend toe aan dit mengsel totdat je een mooi deeg bekomt. Giet er tenslotte het amandel extract bij.
  • Leg cupcake papiertjes in de cupcake vormpjes. Vul ze met één laag van het deeg. Lepel daar 1 eetlepel abrikozen spread op en lepel er tenslotte nog één laag van het deeg op.
  • Maak nu de topping door de verse volle kaas te mengen met de poedersuiker en te laten stijven in de frigo. Bak ondertussen de cupcakes gedurende 20-25 minuten in jouw hete luchtoven.
  • Laat de cupcakes afkoelen (half uur) en lepel er vervolgens de topping over. Werk af met geroosterde amandelschilfers en de suiker decoratie. Laat verder afkoelen of eet ze lauw op, ik vind ze zo op hun best.

    1 Reactie

    1. Kathleen

      Deze ga ik zeker maken volgend jaar voor Driekoningen! Hmm… Ik kijk er al naar uit!

      Antwoord

    Een reactie versturen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    hello
    Lizzylizzblog - Lizzy

    Hey, ik ben Lizzy

    Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

    Meer over lizzy

    Lizzy ergens anders

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

    Voeg je bij 71 andere abonnees

    Populaire berichten

    Nog enkele interessante recepten

    3x zomerse hapjes

    3x zomerse hapjes

    Ik volgde opnieuw een workshop van Mieke bij Elektro Van Assche. De vorige was net voor Kerstmis en had als thema "Kerstkoken met Mieke". Nu schakelen we over naar een ander seizoen en gingen aan de slag onder het thema "De smaak van de zon". We sloofden onze mouwen...

    Spirelli Niçoise

    Spirelli Niçoise

    Een salade Niçoise kennen we allemaal. Een traditioneel gerecht uit de Franse keuken. Zeer kleurrijk en smaakvol. Ik maakte vandaag mijn eigen versie: een pasta Niçoise met spirelli en een aantal smaakmakers die er volgens mij heel goed bijpassen. Deze salade is...

    Smashed komkommersalade met rundvlees

    Smashed komkommersalade met rundvlees

    Een zomerse salade met een Oosters tintje: deze komkommersalade zal je zeker en vast bekoren. Mijn favoriete keuken is uiteraard de Belgische keuken, de tweede plaats wordt ingenomen door de Italiaanse keuken. Op nummer drie staat de Oosterse keuken omdat deze een...

    Brioche bollen

    Brioche bollen

    Als één van je collega Foodies een nieuw kook- en bakboek uitbrengt, dan moet ik daar uiteraard iets uit maken. Het lot besliste en het werd de briochetoast deluxe. Een tijdje geleden mocht ik het nieuwste kook- en bakboek "Easy & Speedy" van Bart @roeckiesworld...