Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Vogelnestjes

door | 16 maart 2022 | Hoofdgerecht, Recepten, Vlees en gevogelte

Vlees en gevogelte
Lente
Pasen
Nostalgie deze vogelnestjes. Serveer ze met een smeuïge puree. Iedereen aan tafel zal luidop "mmm" mompelen. Dit is de perfecte maaltijd om gezellig samen te eten. Iedereen blij!
Vogelnestjes

Een gehaktbal met een hardgekookt eitje in, nostalgie deze vogelnestjes.

Verse eieren, verse kruiden en vers gehakt, dat is het zo ongeveer wat je nodig hebt om deze vogelnestjes te bereiden. Kies voor kwalitatieve producten. Voor verse producten. Dit is én blijft voor mij een basisregel. Kwalitatieve producten bepalen immers mee de smaak van je gerecht en zorgen er voor dat iedereen aan tafel lekkere “mmm” geluiden maakt. Serveren kan je doen met een smeuïge puree (met een klontje goeie, ongezouten roomboter in) en een zelfgemaakte tomatensaus. Jong en oud is verzot op dit gerecht.

Vogelnestjes zijn een Vlaamse klassieker waarmee je eindeloos kan variëren.

Je kan variëren met het soort gehakt dat je gebruikt en de gedroogde kruiden die je toevoegt. Ik ga steevast voor een mengeling van varken/kalf gehakt, omdat dit gehakt de favoriete gehaktmengeling is van mijn echtgenoot hier in huis. Ook met de gedroogde kruiden is er afwisseling mogelijk. Wil je de balletjes een meer Italiaanse smaak geven, aarzel dan niet om bijvoorbeeld gedroogde basilicum toe te voegen. Wil je de balletjes graag wat pittiger, kies dan voor wat chilipoeder. Enige voorwaarde is natuurlijk dat de gedroogde kruiden die je toevoegt, passen bij de saus die je bij de vogelnestjes serveert. Ik ging vandaag voor de klassieke Belgische versie en gebruikte peterselie, bieslook, peper en zout.

Hoe maak je vogelnestjes?

Meng het gehakt met het ei, de gedroogde kruiden en het paneermeel. Draai vervolgens grote ballen tussen je handen. Dat is dan – in mijn geval – het enige nadeel aan deze vogelnestjes. Ik vind het echt verschrikkelijk om mijn handen vuil te maken en gehakt te mengen. Ik doe het hé. Maar wat ben ik blij als de klus achter de rug is. Dat gehakt dat tussen je vingers kruipt, haha, dat maakt me zot.

Ik geef jullie een kleine anekdote mee. Voor het maken van deze vogelnestjes had ik dus mijn ringen waaronder mijn trouwring uitgedaan en op de livingtafel gelegd. Na het bereiden van het gerecht, ruim ik mijn keuken op en denk vervolgens niet meer aan de ringen. De hele dag blijf ik ook thuis en grijp dus niet meer naar de ringen. De volgende dag sta ik vrolijk op, neem een douche, kleed me aan en zie op de livingtafel mijn ring liggen. Ja je leest het goed, één enkele ring, maar ik leg nog geen link met de vogelnestjes en het feit dat ook mijn trouwring bij die ene ring lag. Twee dagen gaan voorbij en ik besef plots “ik ben mijn trouwring kwijt”. Overal zoeken, Het hele huis afgezocht. Alles verplaatst. Zelfs de buren en een koppel vrienden zijn mee komen zoeken. Geen trouwring te bespeuren. Bijna een maand later, doe ik de grote kuis en ontdek ik per ongeluk een “nieuw” verborgen “plekje” van onze kleinste poes Fiefie. En drie keer raden, wat lag er tussen o.a. een klein pluche beestje, een speeltje en heel wat snoeppapiertjes (waar zonder twijfel mijn echtgenoot voor iets tussen zat want hij snoept nooit hé)? Juist ja, mijn trouwring. Tranen van geluk. Wat heb ik me schuldig gevoeld. Wat was ik opgelucht die trouwring terug aan mijn vinger te hebben.

Voor zover het verhaal over de verloren trouwring. Terug naar de vogelnestjes dus. Kook nu de eitjes, spoel ze af onder koud water en pel ze. Deze eitjes gaan dus binnenin de gehaktbal worden geduwd. Daarvoor duw je eerst een gat in je gehaktbal waar je dan het eitje op legt. Vervolgens kneed je voorzichtig het gehakt rondom het ei. Tot het ei helemaal verstopt zit en niet meer zichtbaar is. De vogelnestjes zijn klaar om de oven in te gaan.

Vogelnestjes

Recipe by LizzylizzCourse: Hoofdgerechten
Vogelnestjes

4

stuks

Nostalgie deze vogelnestjes. Serveer ze met een smeuïge puree. Iedereen aan tafel zal luidop “mmm” mompelen. Dit is de perfecte maaltijd om gezellig samen te eten. Iedereen blij!

INGREDIËNTEN

  • 425 gr gehakt varken/kalf – 1 ei – verse kruiden: peterselie, bieslook – peper en zout – paneermeel

  • 4 hardgekookte eieren – een kleine hoeveelheid ongezouten roomboter

BEREIDINGSWIJZE – verwarm de oven voor op 180gr C

  • Meng het gehakt met het ei, de versnipperde groene kruiden en het paneermeel. Kruid met peper en zout. Rol 4 gehaktballen van plus minus dezelfde grootte.
  • Kook de 4 eieren gedurende 10 minuten zodat je hardgekookte eieren hebt. Spoel ze af onder koud water en pel ze.
  • Druk een gat in iedere gehaktbal en leg er het hardgekookt ei in. Kneed nu voorzichtig met je handen het gehakt rondom het ei. Het ei zit dus “verstopt” in zijn nestje.
  • Leg de gehaktballen op een met bakpapier beklede ovenplaat; bovenop iedere bal leg je een klontje boter. Bak deze gehaktballen gedurende 20 à 30 minuten tot ze een mooie goudbruine kleur hebben.

    0 reacties

    Een reactie versturen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    hello
    Lizzylizzblog - Lizzy

    Hey, ik ben Lizzy

    Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

    Meer over lizzy

    Lizzy ergens anders

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

    Voeg je bij 70 andere abonnees

    Populaire berichten

    Nog enkele interessante recepten

    Brioche bollen

    Brioche bollen

    Als één van je collega Foodies een nieuw kook- en bakboek uitbrengt, dan moet ik daar uiteraard iets uit maken. Het lot besliste en het werd de briochetoast deluxe. Een tijdje geleden mocht ik het nieuwste kook- en bakboek "Easy & Speedy" van Bart @roeckiesworld...

    3x aardbeien dessertjes

    3x aardbeien dessertjes

    Het seizoen van de aardbeien is in gang geschoten en in het kader van de Week van Hoogstraten die plaatsvindt van 4 t.e.m. 12 mei 2024 maakte ik 3 super makkelijk te bereiden aardbeien dessertjes. Ze zijn ook ideaal als vieruurtje voor de kinderen. Hoogstraten staat...

    Tomatensoep

    Tomatensoep

    De beste ingrediënten voor een klassieke tomatensoep ontdek je hier! Een lekker bord tomatensoep, daar geniet toch iedereen van. Of ben ik verkeerd? Ik gebruik drie vaste waardes in m’n klassieke tomatensoep. Zij zorgen voor de échte smaak en de juiste kleur. Verse...

    Karnemelk pannenkoeken

    Karnemelk pannenkoeken

    Ze lijken op American pancakes, maar zijn luchtiger en hebben een frisse zure smaak door de karnemelk. Deze pannenkoeken moet je zeker en vast eens uitproberen. Ze zijn echt de moeite waard! Ik hou van de luchtigheid en de frisse zure smaak. Ze worden vaak geserveerd...