Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Ballekes met kriekskes

door | 23 januari 2025 | Hoofdgerecht, Sauzen, Vlaamse klassiekers

Vlees en gevogelte
Het hele jaar door
Vlaamse klassiekers
Ballekes met kriekskes is een authentiek Vlaams gerecht dat nostalgie en smaak op je bord brengt. Ontdek hier hoe ik ze klaarmaak.
Ballekes met kriekskes: een echte Vlaamse klassieker; geserveerd op puree en afgewerkt met rucola

Ballekes met kriekskes: een Vlaamse klassieker

Dit is een authentiek Vlaams gerecht dat nostalgie en smaak op je bord brengt. Het bestaat uit sappige gehaktballetjes geserveerd in een zoetzure saus van gestoofde krieken. Traditioneel worden ballekes met kriekskes vaak geserveerd met puree. Het is een gerecht dat eenvoud en gezelligheid uitstraalt.

Liever andere ballekes? Neem dan een kijkje naar mijn recepten van ballekes in tomatensaus of ballekes in de witloofroomsaus. Een echte ballekes fan hier!

Wat maakt ballekes met kriekskes zo bijzonder?

Perfecte balans van smaken: de hartige gehaktballetjes worden heerlijk aangevuld door de zoete, fruitige smaak van de kriekensaus.

Veelzijdig gerecht: de combinatie van hartig en zoet is geliefd bij jong en oud en past perfect bij zowel feestelijke gelegenheden als een doordeweekse maaltijd.

Seizoensgebonden twist: hoewel ik krieken uit bokaal heb gebruikt, kan je het gerecht ook maken met verse kersen wanneer ze in het seizoen zijn.

Hoe maak je de perfecte ballekes met kriekskes?

Gebruik een mix van gehakt (half varken, half kalf) en breng dit op smaak met nootmuskaat, peper, zout en verse peterselie. Voeg wat paneermeel en een ei toe voor extra stevigheid. Bak ze goudbruin voor een mooie korst.

Stoof de krieken in hun eigen sap. Wil je extra smaak, voeg dan een scheutje kriekbier of rode wijn toe. Verdik de saus lichtjes met vanillepuddingpoeder.

Drie weetjes over ballekes met kriekskes

Kan ik dit gerecht vooraf klaarmaken?
Absoluut! Ballekes met kriekskes smaken vaak nóg beter de volgende dag, omdat de smaken in de saus dan goed kunnen intrekken.

Kan ik vegetarische balletjes gebruiken?
Ja, ballekes met kriekskes werken ook prima met vegetarische of vegan balletjes. Zorg dat de saus een rijke, diepe smaak heeft om dit te compenseren. Voeg bijvoorbeeld een snuifje kaneel toe voor extra smaak.

Hoe bewaar ik ballekes met kriekskes het beste?
Laat het gerecht volledig afkoelen en bewaar het in een luchtdichte doos in de koelkast. Het blijft tot 2 à 3 dagen goed. Je kunt het ook invriezen, maar zorg ervoor dat de saus en de balletjes apart verpakt zijn om de textuur optimaal te behouden.

Ballekes met kriekskes

Recipe by LizzylizzCourse: Hoofdgerecht
Personen

2

personen

Ballekes met kriekskes is een authentiek Vlaams gerecht dat nostalgie en smaak op je bord brengt. Ontdek hier hoe ik ze klaarmaak.

INGREDIËNTEN

  • 350 gr gehakt varken/kalf – ongezouten roomboter

  • 1 sjalot – fijn gehakte peterselie – 1 ei – paneermeel – peper en zout – nootmuskaat

  • Krieken op sap – 2 EL vanillepuddingpoeder

BEREIDINGSWIJZE

  • Snij de sjalot fijn en hak de peterselie.
  • Doe het gehakt in je keukenrobot en voeg sjalot, peterselie en paneermeel toe. Kruid met peper en zout. Laat enkele minuten goed kneden (k-haak) en rol vervolgens ballekes. Bak deze mooi goudbruin in ongezouten roomboter.
  • Giet de krieken door een zeef en vang het sap op in een kookpot. Verwarm het sap. Los het vanillepuddingpoeder op in een kleine hoeveelheid water. Voeg het al roerend geleidelijk toe aan het warme kriekensap. Laat pruttelen tot je de juiste sausdikte bekomt.
  • Doe nu de gebruinde gehaktballen en de krieken terug bij de kriekensaus. Laat nog even op het vuur verder garen. Serveer de ballekes met kriekskes op puree en werk af met verse rucola.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 98 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Scampi’s in getomateerde roomsaus

Scampi’s in getomateerde roomsaus

Het meest klassieke scampi gerecht Dit gerecht is de perfecte snelle doordeweekse maaltijd. Met een paar verse ingrediënten tover je een gerecht op tafel dat iedereen doet watertanden. Geserveerd met knapperig stokbrood, pasta of rijst, deze bereiding in getomateerde...

Plukbrood

Plukbrood

Dit is een heel leuk hapje of tussendoortje dat snel gemaakt is en waarmee je eindeloos kan variëren: plukbrood. Zoals het woord het zegt, je plukt stukjes brood. En dat brood, dat is afgewerkt met verschillende smaakmakers. Gaande van kaas tot charcuterie en allerlei...

Penne met kerstomaten en rode pesto

Penne met kerstomaten en rode pesto

Deze eenvoudige penne is een smakenbom. Tijd om terug een eenvoudig pasta gerecht in de kijker te zetten. Deze gerechten zijn perfect om een drukke, wekelijkse dag mee af te sluiten. Snel klaar, met weinig ingrediënten en je kan ze zelf zo gezond maken als je wil door...

Mosselen mediteranée

Mosselen mediteranée

Vandaag deel ik met jullie een unieke combinatie: Zeeuwse mosselen met een Portugese twist. Mosselen mediteranée is een recept van de Gentse chef Sam D'Huyvetter. Je kent hem ongetwijfeld van zijn restaurant Bar Bask (link) en Pinxtosbar Tabernabask (link). In het...