Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Ontdekking van de Elzas

door | 10 juni 2024 | Aperitief, Evenementen

Arthur Metz viert zijn 120ste verjaardag en ik mocht meevieren. Ik werd uitgenodigd op een unieke degustatie in 't Krekelhof in Gooik. Lees er hier alles over!
Degustatie van Crémant van Arthur Metz

Vorige week werd ik uitgenodigd door Maison Arthur Metz en het Domaine Viticole de la Ville de Colmar om de Elzas te komen herontdekken. Arthur Metz viert zijn 120ste verjaardag en wil van deze gelegenheid gebruik maken om zijn wijnen en crémants in de kijker te zetten. Het gebeuren vond plaats in ‘t Krekelhof in Gooik. Een bijzonder mooie plek – met een Belgische wijngaard – die ik al kende van vroeger. Ik was er immers gaan eten voor een Nieuwjaarsetentje en een verjaardagsbuffet. Dus ik wist al dat dit een avond van superieure kwaliteit ging worden. Het programma zag er als volgt uit: starten met een aperitief in de wijngaard, gevolgd door een diner aan tafel met aangepaste wijnen.

Een woordje uitleg over het huis en het domein

Het prestigieuze Domaine de Ville de Colmar gelegen in het hart van de pittoreske hoofdstad van de Elzaswijnen, produceert sinds 1895 uitzonderlijke wijnen. De wijnstokken van de domeinen zijn geplant op unieke terroirs die complexe, hoogwaardige en zeer gerenommeerde wijnen bieden. Tegenwoordig exploiteert het domein meer dan 28 hectare grond via zijn gelijknamige wijngaard van 14 hectare, de Clos Saint-Jacques, gelegen nabij de kelders, en de prestigieuze wijngaard van de Hospices Civils Louis Pasteur van Colmar. Onder de wijnen van het Domaine Viticole de la Ville de Colmar vind je vele beroemde Grands Crus, zoals de Grand Cru Pfersigberg, de Grand Cru Florimont en de Grand Cru Hengst.

De wijngeschiedenis van de familie Metz begon in 1904 in de stad Epfig in het hart van de Elzasser wijngaarden. Tegenwoordig heeft Maison Arthur Metz meer dan 1000 hectare wijnstokken, geïntegreerd in een duurzame wijnbouw. Het biedt een uitzonderlijk scala aan wijnen en crémants, allemaal uniek en van de meest prestigieuze terroirs, van noord tot zuid van de Elzas wijngaarden. Maison Arthur Metz is stevig verankerd in de Elzas wijngaard met zijn drie landgoederen die elk een ander facet onthullen van de diversiteit van het Elzas terroir en daarbovenop in harmonie zijn met lokale biotypes.

Het menu

– – Aperitief – –

We mochten twee verschillende crémants degusteren. De eerste was een Crémant Brut réserve de l’Abbaye, cuvée 1904. De tweede een Crémant Grand terroir Schiste, Schieferberg. Ik geef jullie telkens de karakteristieken mee die vermeld staan op de begeleidende fiche.

De Crémant Brut réserve de l’Abbaye, cuvée 1904 (link)heeft een geel gouden kleur met groene reflecties. In de neus is hij fruitig, met citroenachtige toetsen, doet denken aan witte vruchten. In de mond: fijne, aangename bubbel met citroenachtige afdronk. Foodpairing: zoute aperitiefhapjes, witte vis (zeebaars, dorade,…), verse kaas (met look, bieslook,…) en verfijnde geitenkaasjes. Past eveneens goed bij een zomerse fruitsla. Richtprijs 9,95 EUR.

De Crémant Grand terroir Schiste, Schieferberg (link) heeft een gele citroenkleur met platina reflecties. In de neus is hij floraal, met toetsen van witte vruchten en bergamot. In de mond proef je een finale zoute toets met ondersteunende tonen van abrikoos en mirabel (pruimen). Foodpairing: kapoen/parelhoen, zeebaars gevuld met kruiden, kreeft met botersaus, oesters. Richtprijs 25,90 EUR.

– – Voorgerecht – –

Noorse zalm op “kortgebakken wijze” met millefeuille van courgette, fregola en limoenboter. Hierbij proefden we twee witte wijnen.

De eerste witte wijn was Domaine de la Ville de Colmar, Riesling 2022 (link). Deze Riesling heeft een lichtgele kleur met groene, blinkende reflecties. In de neus komt hij intens, floraal en fruitig over, met toetsen van citrus. In de mond is hij fruitig, levendig en mineraal. Foodpairing: past prima bij het streekproduct “choucroute” en bij visgerechten/zeevruchten. Richtprijs 7,90 EUR.

De tweede witte wijn was Domaine de la Ville de Colmar, Pinot Blanc 2023. Deze Pinot Blanc heeft eveneens een lichtgele kleur met groen reflecties. In de neus: elegante, frisse, licht fruitige geur. In de mond proef je een lichte zuurheid met een uiteindelijke fruitige afdronk. Ik vond geen Pinot Blanc 2023 terug op hun website, vandaar dat ik jullie bij deze geen link noch richtprijs meegeef.

– – Hoofdgerecht – –

Duroc “Batallé” met Mechelse asperge, crème van zandwortel en jus van gekonfijte sjalot.

De eerste wijn was een Domaine de la Ville de Colmar, Muscat 2022. Deze Muscat wijn heeft een gele kleur waarin koperen reflecties te zien zijn. In de neus: mooie intensiteit, zeer fruitig en zeer gevarieerde tonen. In de mond proef je krachtige aroma’s van druiven alsof je in de druiven rechtstreeks bijt. Ik vond geen Muscat 2022 terug op hun website, vandaar dat ik jullie bij deze geen link noch richtprijs meegeef.

De tweede wijn was een Domaine de la Ville de Colmar, Pinot Gris Grand Cru Hengst 2020 (link). Deze Pinot Gris Grand Cru Hengst heeft een goudgele kleur. In de neus vind je subtiele aroma’s van gekonfijt fruit. In de mond ervaar je deze Pinot Gris als een elegante wijn. Foodpairing: ganzenlever, eendenborst, vis vergezeld van een saus, dessert op basis van fruit. Richtprijs: 16 EUR.

– – Dessert – –

Vanille, rode vruchten en meringue.

Het dessert werd vergezeld van een Arthur Metz, Crémant Réserve de l’Abbaye Rosé (link). Deze Rosé Crémant heeft een heldere perzik roze kleur. In de neus: zeer verfijnde Crémant, toetsen van aardbeienconfituur en kleine rode vruchten. In de mond: rond, romig, harmonieus evenwicht, met een kruidige afdronk. Richtprijs: 12 EUR.

Genoten van een fantastische avond en heel tevreden dat ik deze Elzas wijnen en Crémants heb mogen ontdekken. Dank je wel Familie Metz voor de hartelijke ontvangst! En een speciale dank je wel aan Muriel Lombaerts, attaché de presse de la maison Arthur Metz, voor de uitnodiging en het aangename gezelschap.

Contact gegevens

Gelegen in het mooie dorp Marlenheim, op 30 minuten rijden van Straatsburg. Bezoek aan de wijnwinkel, degustatie van de wijnen en de Crémants en bezoek aan de wijnkelders mogelijk. Open van maandag tot zaterdag van 10u tot 12u30 en van 13u30 tot 18u. Opgelet! Bezoek aan de wijnkelders buiten de oogstperiode én enkel op afspraak.

Adres: Arthur Metz, 102, Rue Général de Gaulle, 67520 MARLENHEIM, France

EMAIL: contact@noreply.arthurmetz.fr

Découvrez Arthur Metz

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 78 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Witloof-Kip Ovenschotel

Witloof-Kip Ovenschotel

Je hoort er iedereen over klagen en het is toch ook echt niet meer normaal hoor. Dat weer van tegenwoordig vraagt om een hartverwarmende ovenschotel. Sorry geen zomerse salades hier voorlopig. Wel een witloof-kip ovenschotel met een lekker romig sausje op basis van...

Le Grand Noir Viognier (wit)

Le Grand Noir Viognier (wit)

Een tijdje geleden vroeg Sylvie van Schenk Benelux mij of ik het zag zitten om Le Grand Noir wijn Ambassadeur te worden. Je moet weten dat ik vorig jaar reeds een samenwerking met hen aanging en werkelijk verliefd geworden ben op deze Le Grand Noir wijnen. Of ik deze...

3x zomerse hapjes

3x zomerse hapjes

Ik volgde opnieuw een workshop van Mieke bij Elektro Van Assche. De vorige was net voor Kerstmis en had als thema "Kerstkoken met Mieke". Nu schakelen we over naar een ander seizoen en gingen aan de slag onder het thema "De smaak van de zon". We sloofden onze mouwen...

Brioche bollen

Brioche bollen

Als één van je collega Foodies een nieuw kook- en bakboek uitbrengt, dan moet ik daar uiteraard iets uit maken. Het lot besliste en het werd de briochetoast deluxe. Een tijdje geleden mocht ik het nieuwste kook- en bakboek "Easy & Speedy" van Bart @roeckiesworld...