We kennen allemaal de combinatie tomaat-mozzarella, maar ik wil jullie vandaag een variant “next level” voorstellen: tomaat-burrata. Kaas is toch kaas hoor ik je denken. En dan zeker als het over Italiaanse kaas gaat. Awel nee. Er zijn wel degelijk verschilpunten tussen mozzarella en burrata, en dan heb ik het niet alleen over de “textuur” van deze Italiaanse kazen.
Wat is het verschil tussen mozzarella en burrata?
Beide zijn Italiaanse kazen, maar ze verschillen in samenstelling, textuur en smaak.
Mozzarella komt oorspronkelijk uit Zuid-Italië en wordt vaak gemaakt van buffelmelk of koemelk. Het heeft een vaste, elastische textuur en is gemakkelijk te snijden. De smaak is mild en mozzarella wordt vaak gebruikt in salades (zoals Caprese), pizza’s, panini’s en als smeltkaas in diverse gerechten. Het wordt gemaakt door gestremde melk te kneden en te rekken tot een gladde, uniforme bal.
Burrata daarentegen komt uit de regio Apulië en wordt meestal gemaakt van koemelk. Het heeft de zachte buitenkant van mozzarella, maar de binnenkant is gevuld met straciatella (een mengsel van room en stukjes mozzarella) waardoor het een romige, vloeibare kern heeft. De smaak is rijker en burrata wordt vaak gebruikt als luxe toevoeging aan salades, op Bruschetta of gewoon met een beetje olijfolie als voorgerecht.
Ik combineerde reeds in eerdere recepten ravioli op twee manieren met deze kazen: het ene gerecht met mozzarella vind je hier (link), het andere met burrata hier (link).
Side dish bij een BBQ
Een BBQ gaat meestal gepaard met (veel) vlezekes op de grill en meer en meer zien we ook vis bereidingen verschijnen. Maar minstens even belangrijk zijn de bijgerechten die je serveert tijdens jouw BBQ. Denk maar aan rijst- en pastasalades of mooie borden vol groentjes. Dit bordje tomaat-burrata past daar volgens mij ook helemaal bij. Ik zal deze zomer een aantal leuke receptjes in de “BBQ” rubriek publiceren. Je kan ze terugvinden door op de homepage de rubriek “ik heb zin in” te raadplegen en dan de keuze “BBQ” te kiezen.
Tomaat-Burrata
Course: Lunch4
personenTomaat-burrata als hapje of als voorgerecht. Tijdens een lunch of als bijgerecht tijdens een BBQ. Dat is smullen geblazen. Het brengt je helemaal in Italiaanse sferen. Nu nog die zon en we zijn weer gelukkig!
INGREDIËNTEN
Een klein bakje kerstomaten
Balsamico azijn – Olijfolie
Burrata
Afwerking: verse basilicum – geroosterde pijnboompitten – chilivlokken en olijfolie (of chili olie)
BEREIDINGSWIJZE
- Stoof in vier gesneden kerstomaten zachtjes aan in olijfolie en besprenkel met balsamico azijn. Laat wat karamelliseren.
- Roer er fijngesnipperde basilicum onder en serveer de kerstomaten op een uitgestreken burrata.
- Afwerken met geroosterde pijnboompitten en chilivlokken met wat extra olijfolie. Of kies chili olie, dan heb je ‘t beste van beide werelden.
0 reacties