Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Tomaat-Burrata

door | 9 juli 2024 | Lunch, Aperitief, BBQ

BBQ
Zomer
Tomaat-burrata als hapje of als voorgerecht. Tijdens een lunch of als bijgerecht tijdens een BBQ. Dat is smullen geblazen. Het brengt je helemaal in Italiaanse sferen. Nu nog die zon en we zijn weer gelukkig!
Wit bord waarop burrata is uitgesmeerd met bovenop in olijfolie gestoofde kerstomaten

We kennen allemaal de combinatie tomaat-mozzarella, maar ik wil jullie vandaag een variant “next level” voorstellen: tomaat-burrata. Kaas is toch kaas hoor ik je denken. En dan zeker als het over Italiaanse kaas gaat. Awel nee. Er zijn wel degelijk verschilpunten tussen mozzarella en burrata, en dan heb ik het niet alleen over de “textuur” van deze Italiaanse kazen.

Wat is het verschil tussen mozzarella en burrata?

Beide zijn Italiaanse kazen, maar ze verschillen in samenstelling, textuur en smaak.

Mozzarella komt oorspronkelijk uit Zuid-Italië en wordt vaak gemaakt van buffelmelk of koemelk. Het heeft een vaste, elastische textuur en is gemakkelijk te snijden. De smaak is mild en mozzarella wordt vaak gebruikt in salades (zoals Caprese), pizza’s, panini’s en als smeltkaas in diverse gerechten. Het wordt gemaakt door gestremde melk te kneden en te rekken tot een gladde, uniforme bal.

Burrata daarentegen komt uit de regio Apulië en wordt meestal gemaakt van koemelk. Het heeft de zachte buitenkant van mozzarella, maar de binnenkant is gevuld met straciatella (een mengsel van room en stukjes mozzarella) waardoor het een romige, vloeibare kern heeft. De smaak is rijker en burrata wordt vaak gebruikt als luxe toevoeging aan salades, op Bruschetta of gewoon met een beetje olijfolie als voorgerecht.

Ik combineerde reeds in eerdere recepten ravioli op twee manieren met deze kazen: het ene gerecht met mozzarella vind je hier (link), het andere met burrata hier (link).

Side dish bij een BBQ

Een BBQ gaat meestal gepaard met (veel) vlezekes op de grill en meer en meer zien we ook vis bereidingen verschijnen. Maar minstens even belangrijk zijn de bijgerechten die je serveert tijdens jouw BBQ. Denk maar aan rijst- en pastasalades of mooie borden vol groentjes. Dit bordje tomaat-burrata past daar volgens mij ook helemaal bij. Ik zal deze zomer een aantal leuke receptjes in de “BBQ” rubriek publiceren. Je kan ze terugvinden door op de homepage de rubriek “ik heb zin in” te raadplegen en dan de keuze “BBQ” te kiezen.

Tomaat-Burrata

Recipe by LizzylizzCourse: Lunch
Personen

4

personen

Tomaat-burrata als hapje of als voorgerecht. Tijdens een lunch of als bijgerecht tijdens een BBQ. Dat is smullen geblazen. Het brengt je helemaal in Italiaanse sferen. Nu nog die zon en we zijn weer gelukkig!

INGREDIËNTEN

  • Een klein bakje kerstomaten

  • Balsamico azijn – Olijfolie

  • Burrata

  • Afwerking: verse basilicum – geroosterde pijnboompitten – chilivlokken en olijfolie (of chili olie)

BEREIDINGSWIJZE

  • Stoof in vier gesneden kerstomaten zachtjes aan in olijfolie en besprenkel met balsamico azijn. Laat wat karamelliseren.
  • Roer er fijngesnipperde basilicum onder en serveer de kerstomaten op een uitgestreken burrata.
  • Afwerken met geroosterde pijnboompitten en chilivlokken met wat extra olijfolie. Of kies chili olie, dan heb je ‘t beste van beide werelden.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 83 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Creatief bakken met je wafelijzer: 8 eenvoudige gerechten

Creatief bakken met je wafelijzer: 8 eenvoudige gerechten

Ik gaf mijn eerste workshop en dat was er dan nog wel eentje over bakken. Zoals jullie weten ben ik meer de foodie die zich smijt in het "koken" dan in het "bakken". Ingewikkelde recepten en veelvuldige technieken zijn niet aan mij besteed, geef mij dus maar...

Le Grand Noir Les Réserves (wit)

Le Grand Noir Les Réserves (wit)

Na Le Grand Noir Viognier (link) en Le Grand Noir Crémant de Limoux (link) is het vandaag de beurt aan Le Grand Noir Les Réserves. Deze wijn wordt geproduceerd in een witte en een rode kleur. De rode wijn wordt echter niet elk jaar geproduceerd. Ik hou deze voor later...

Sint Jacobsnootjes in witte wijnsaus

Sint Jacobsnootjes in witte wijnsaus

Witte wijnsaus is een licht gebonden saus op basis van witte wijn en visfond. Je kan er eindeloos mee variëren. Enerzijds door deze klassieke witte wijnsaus te serveren bij verschillende vis, schaal- en schelpdier gerechten. Anderzijds door met de ingrediënten van...

Roodeberg Rosé

Roodeberg Rosé

Wie zomer en zon zegt, die zegt ook "een glaasje rosé". Want dat is een niet te missen combinatie. Het warme weer en de frisse smaak van een goed glas rosé wijn, daar zou een mens alles voor doen. Alé ik dan toch. Maar dan wel een lekkere rosé. Eentje met smaak en een...