The Butcher’s Store in Hove. Dat is waar het te doen was. Een boekvoorstelling. En niet zomaar een boek. Het vleesboek van Luc De Laet uitgegeven door uitgeverij Lannoo. Lekkere vlezekes: ik ben benieuwd.
Een klein uurtje rijden van Brussel en we stonden voor de winkel van Luc. Van buitenuit zag het er alvast veelbelovend uit. Ik zag een mooie winkel en ik rook achteraan al de geur van een aangestoken vuurtje. Oh wat keek ik hier naar uit!
The Butcher’s Store
De locatie is heel gezellig. Een geluk bij een ongeluk. Of zoals Luc zegt “corona heeft ook voordelen gehad”. Zo hebben ze een stuk bijgebouwd aan de slagerij, een stuk waar je gezellig kan eten. Met tent afgewerkt, maar het plan is opgemaakt om deze toffe eetplek te behouden, volledig omringd met beglazing.
Luc begint vol passie te vertellen. Over zijn opleiding, de start van een eerste slagerij met zelfgemaakte, lokale producten, over hoe je dieren met respect behandelt, over hoe belangrijk voor hem de anatomie van het dier is,… Als zoon van een boer kent hij het boerderijleven als geen ander, hoe dieren gevoederd worden in goede omstandigheden, hoe de smaak van vlees verschilt naargelang waar het dier heeft staan grazen.
Naast zijn eerste winkel in Hove (ondertussen reeds 30 jaar een gekende zaak) is er een tweede winkel in Antwerpen bijgekomen, nabij Brouwerij De Koninck en een derde zaak nabij ‘t Zuid. Hij levert in Vlaanderen en exporteert naar o.a. Spanje en het Verenigd koninkrijk. Hij won verschillende Awards en mocht zo bijvoorbeeld leveren bij het haute-cuisine restaurant Tickets in Barcelona. Op een dag passeerde Gordon Ramsay daar en vroeg hem te gast in één van zijn shows. De bal ging aan het rollen.
In Aartselaar heeft hij zijn groothandel: karkassen, dry-aging, productie, … alles doet hij zelf behalve het slachten op zich. Zijn bedrijf is uitgegroeid tot een bedrijf waar 150 personen werken. “Met de technologie van vandaag en een knipoog naar de toekomst” is hoe ik mijn bedrijf omschrijf. De Grootste uitdaging is mensen vinden rondom mij die dezelfde passie hebben. Wat een man die Luc!
En de opvolging is verzekerd. Twee kinderen werken reeds in zijn bedrijf en een derde dochter maakt haar studies af. Bovendien zal hij haar nog naar het buitenland sturen om nog meer ervaring op te doen en haar volledig klaar te stomen. Luc heeft trouwens zeven kinderen. Ik zou uren kunnen luisteren naar deze man. Ambacht & Passie. Hij straalt het uit. En hij heeft de “looks”. Mannekes dit plaatje klopt helemaal hoor!
Enkele vleesweetjes die Luc ons verklapte
Rundsvlees moet je zien als wijn, als een terroir. Het vlees van een koe die in een weide stond in een bepaald gebied smaakt anders dan die koe die ergens anders graasde;
Vrouwelijke lammetjes zijn het lekkerst en het duurst (heeft te maken met hormonen). De vrouwen onder ons bevestigden al lachend dat ze dit volledig begrepen 😉 de beste lammetjes komen uit de Pyreneeën en zijn maximum twee maanden oud: jong en mals, enkel gevoed met melk van de moeder;
Als Luc echt één stuk vlees zou moeten kiezen, dan is het “onglet“. Dit stuk vlees scheidt de darmen van de longen – ook de aorta loopt er door, dus dit stuk heeft heel veel bloed gekregen en heeft bijgevolg ook heel veel smaak.
Proevertje
Ik geef het toe. Ik schrok even toen hij al lachend zei “we starten met tartaar en een shotje”. Huisbereide tartaar op een halve limoen (je moet het vlees er afschrapen met je tanden) gevolgd door een klein glaasje Tequila. Bam! Het startschot was gegeven.
Luc toonde ons vervolgens hoe je een lammetje fileert en hoe je het vlees kuist alvorens je het bereidt. We mochten een heerlijk mals stukje lamszadel proeven dat vergezeld was van een risotto en een bruine jus. Of de smaak juist zat? Wat denk je zelf? Dit kommetje geluk smolt gewoonweg op je tong.
Het Vleesboek
Het boek is beschikbaar in de Butcher’s Store en online boekhandels (prijs: 39,99€). In het vleesboek fileert Luc De Laet de allerbeste stukken vlees en de heerlijkste bereidingen. Hij vertelt over het herkomstverhaal van enkele rassen en brengt recepten met heerlijke stukken vlees. Dit alles wordt prachtig in beeld gebracht door Kris Vlegels, huisfotograaf en vriend van Luc De Laet. Een aanrader dit boek!
Dank je wel Hilde van Uitgeverij Lannoo voor de uitnodiging. Ik heb 100% genoten van deze boekvoorstelling en was uitermate geboeid door het verhaal dat Luc ons gebracht heeft. Dank je wel Luc De Laet om ons zo mee te nemen in jouw levensverhaal.
0 reacties