Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Lemoncurd zandtaartjes

door | 24 juni 2024 | Zoet

Gebak en koekjes
Zomer
Kleine zandtaartjes gevuld met homemade Lemoncurd en afgewerkt met Hoogstraten Blauwe Bessen, poedersuiker en de bloempjes/blaadjes van dropplant. Dat is genieten!
zandtaartjes gevuld met Lemoncurd en afgewerkt met blauwe bessen, poedersuiker en bloempjes/blaadjes van de dropplant

Deze foodie hier kreeg deze week een hele karton zachtfruit en snackgroenten van Hoogstraten aan huis geleverd en werd uitgedaagd om met de Hoogstraten Belgische Blauwe Bessen aan de slag te gaan. Dat moet je mij uiteraard geen twee keer zeggen. Deze Lemoncurd zandtaartjes zagen het daglicht.

De basis: zandtaartjes

Zelf kleine zandtaartjes bakken, daar geniet ik nu eens van zie. Het deeg maak ik met de keukenrobot (want ik heb een hekel aan vuile handen en al zeker aan deeg dat tussen mijn vingers kruipt). Belangrijk is het deeg in de frigo te laten rusten en het vervolgens op een bebloemd werkblad uit te rollen. De rondjes steek ik uit met geribbelde vormpjes (maar neem gerust gewoon ronde of vierkante; dat is helemaal jouw keuze) en ik duw vervolgens het deeg goed aan op de bodem en tegen de zijkant van de vormpjes. Vergeet geen gaatjes met een vork in de bodem te prikken. Zo voorkom je dat tijdens het bakken het deeg omhoog komt. Na het bakken laat je de zandtaartjes afkoelen en nadien zijn ze klaar voor het opvullen met in dit geval Lemoncurd. Afwerken doe ik met de Hoogstraten blauwe bessen.

Andere variaties qua vulling en afwerking kunnen zijn: banketbakkersroom en aardbeien, slagroom en vers fruit, confituur en bramen,… Noem maar op en vooral laat je creativiteit zijn/haar gang gaan. Hou je van frambozen, lees dan even mijn recept van Frambozen Tartelettes na (link): deze zijn op basis van panna cotta van frambozen. Ben je fan van chocolade en karamel, check dan eens mijn recept van Twix Tartelettes (link).

Zelf Lemoncurd maken

Je kan Lemoncurd tegenwoordig kant-en-klaar in de supermarkt kopen, maar ik vind de Lemoncurd die je zelf bereidt net dat tikkeltje beter van smaak. En eerlijk, het houdt bijna geen werk in en je kan bovendien een voorraad aanleggen. De Lemoncurd kan je in een afgesloten pot gerust een 2-tal weken in de frigo bewaren. Maar hij is zo lekker dat hij meestal heel snel verdwijnt.

Voor Lemoncurd heb je slechts 4 ingrediënten nodig: citroenen, eieren, suiker en boter. Neem citroenen van goede kwaliteit, ik kies steevast voor bio exemplaren. Ik wil namelijk zeker zijn dat het smaakvolle, onbespoten exemplaren zijn. Je gaat immers het sap en de schil gebruiken in dit recept. Belangrijk is constant goed te roeren (zodat het ei niet stolt) en de Lemoncurd even te laten pruttelen tot de gewenst dikte is bekomen.

Hoe je weet dat je Lemoncurd klaar is? Dan kan je checken op twee manieren. Ofwel aan de hand van een thermometer, de curd is klaar als een temperatuur van 75 gr C is bereikt. Ofwel door een lepel in de curd te doppen en een streep over de achterkant van de lepel te trekken. Als de streep zichtbaar blijft, is de curd klaar.

Helemaal op het einde worden de klontjes boter toegevoegd en zorg je ervoor dat ook deze volledig zijn opgenomen. Rest je nu nog de Lemoncurd in glazen potten te gieten en volledig te laten afkoelen alvorens je het deksel er opdraait.

Hoogstraten Blauwe Bessen

De Hoogstraten Blauwe Bessen vormen, naast de aardbeien, de grootste groep binnen de Hoogstraten zachtfruit-familie en zijn dus van Belgische bodem. Ze garanderen een absolute topkwaliteit van bessen met een milde zoete smaak.

Het is belangrijk dat een blauwe bes nog een donslaagje heeft. Het wordt beschouwd als een kwaliteitskenmerk want van zodra het donslaagje van de blauwe bes af is, wil dat zeggen dat de bes te veel handelingen heeft doorstaan. Dan is de bes niet meer vers en heeft ze veel van haar smaak verloren.

Dropplant

Ik koos vandaag dus om mijn Lemoncurd zandtaartjes te versieren met lekkere zoete blauwe bessen en afwerken deed ik verder met poedersuiker en blaadjes van de dropplant. Ken je deze eetbare plant? De witbloeiende dropplant bloeit uitbundig met ontelbaar veel witte bloemetjes. De bloemen en de blaadjes verspreiden een sterke geur die doet denken aan zoethout. Deze typische anijssmaak is heerlijk om te verwerken in infusies, dessert of als extra smaakmaker dus bij fruit. Ik vind ze heel goed samen gaan met de blauwe bessen.

Dropplant kan je kopen in verschillende tuincentra of plantenkwekerijen zoals bijvoorbeeld Kruiden Claus in Kruishoutem. Wil je niet te ver op zoek moeten gaan naar dropplant, vervang deze anders gerust door een gewoon blaadje munt. Past ook heel goed qua smaak bij deze Lemoncurd zandtaartjes met blauwe bessen.

Lemoncurd zandtaartjes

Recipe by LizzylizzCourse: Zoet
Stuks

10

stuks

Kleine zandtaartjes gevuld met homemade Lemoncurd en afgewerkt met Hoogstraten Blauwe Bessen, poedersuiker en de bloempjes/blaadjes van dropplant. Dat is genieten!

INGREDIËNTEN

  • Voor de zandtaartjes: 250 gr bloem voor patisserie – 125 gr koude boter (in blokjes) – 125 gr poedersuiker – 1 ei – een snuifje zout

  • Voor de Lemoncurd: 4 citroenen (120 ml citroensap en zeste van de schil) – 4 eieren – 150 gr fijne suiker – 100 gr ongezouten roomboter (in blokjes) gesneden

  • Voor de afwerking: blauwe bessen – poedersuiker – bloemetjes en blaadjes van de dropplant

BEREIDINGSWIJZE – VERWARM DE OVEN VOOR OP 180 GR C

  • Maak het deeg. Klop de boter en de suiker samen op in je keukenrobot tot een luchtig, geel mengsel. Voeg het ei toe en meng goed. Zeef de bloem en het zout boven de kom en meng vervolgens tot een deegbol. Wikkel deze in plasticfolie en laat een half uur rusten in de frigo.
    Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een bebloemd werkvlak. Steek kleine geribbelde rondjes uit het deeg met je taartvormpje. Leg het deeg in het vormpje en druk goed aan op de bodem en de zijkanten. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bak de taartjes zo’n 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze licht goudbruin zijn. Laat ze afkoelen.
  • Bereid de Lemoncurd. Pers de citroenen uit, rasp zeste van de schil (gele stukjes). Klop de eieren tesamen op met de fijne suiker. Voeg het citroensap en de citroenzeste toe. Zet op het vuur en verwarm het mengsel onder voortdurend roeren. Tot de Lemoncurd de juiste consistentie heeft (dik, stroperig). Haal de pan van het vuur en roer er de klontjes boter onder tot ze volledig zijn opgenomen. Giet in een glazen pot en laat afkoelen.
  • Vul de tartelettes met de Lemoncurd en schik er vervolgens de blauwe bessen op. Strooi er poedersuiker over en leg de witte bloempjes tussen de bessen. Versnipper wat blad van de dropplant in minuscule stukjes.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 88 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Boursin 2-daagse

Boursin 2-daagse

Toen de mail aankwam met daarin de uitnodiging om 2 dagen op stap te gaan met Boursin heb ik geen seconde getwijfeld. Deze uitstap ook wel de Burgundische Boursin Experience genoemd, luidt het feestseizoen in en brengt je in de stemming om de Boursin-ervaring tijdens...

Le Grand Noir Les Réserves (rood)

Le Grand Noir Les Réserves (rood)

Wanneer de herfst in 't land is, schakel ik langzaam over van rosé wijntjes naar rode wijn. Les Réserves van Le Grand Noir is een wijn die niet elk jaar wordt geproduceerd. Het is de rijkste en meest complexe wijn van het Le Grand Noir assortiment. Het is een perfecte...

Witloofcurry traybake

Witloofcurry traybake

Traybakes. Het nieuwe boek van Stefanie Baert. Snel & gezond koken op de bakplaat. Zoals deze witloofcurry met kip, aardappel en dragon. Mijn favoriete traybake uit haar nieuwste boek. Stefanie en ik "we go way back". Zij was één van de eerste collega foodbloggers...

Le Grand Noir Chardonnay (wit)

Le Grand Noir Chardonnay (wit)

Tijd voor de maandelijkse "wijn in de kijker": opnieuw een Le Grand Noir wijn en meerbepaald de witte Chardonnay. Het zwarte schaap op het etiket - synoniem van een revolutionaire wijnfilosofie - verwijst naar het zwarte schaap dat zelf op verkenning ging terwijl de...