Eindelijk zijn die zomerse dagen aangebroken en kunnen we de BBQ aansteken. Niets zaliger dan nieuwe gerechten uittesten waaronder deze zalm op de BBQ. Eigenlijk is koken op de BBQ zó eenvoudig en bovendien heb je weinig afwas. Wel wat kuiswerk om de BBQ terug proper te krijgen, maar ook dat valt op zich wel mee als je direct na het BBQ’en het kuiswerk doet. Wacht niet te lang, anders wordt het een plakkerige boel, die je nog moeilijk schoon krijgt en waar je serieus moet op wrijven. Enne, gebruik het materiaal dat het merk van jouw BBQ voorziet. Das een goeie investering en maakt het je zoveel makkelijker!
Een familiedag op zaterdag
Het was een mooie zaterdag en we waren uitgenodigd bij de familie van de echtgenoot, bij Mario en Nathalie. De echtgenoot is nonkel van Mario en ik ben dus bijgevolg “tante Lizzy”. Ook Norbert zijn broer en vrouw waren van de partij. Was ook al enige tijd geleden dat we ze gezien hadden. En een nicht van Nathalie. Plezier alom verzekerd.
Ik nam de tafel setting onder handen en decoreerde met bloemen uit de tuin en vooral heel veel champagne kurken. Het thema was immers “champagne degustatie“. De grote champagne koeler in het midden van de tafel was de “ster” van de dag. We proefden drie verschillende soorten champagne, mijn favoriet was de tweede, de Camus-Sartore (brut tradition).
Wat eten we op zo’n dag?
Starten deden we onze BBQ dag met de gebruikelijke “hapjes“. Ditmaal geen zelfgemaakte hapjes, maar kant-en-klare dips, wat ansjovis (verzot op!) en Amsterdamse uien. Die kende ik niet, maar o wat zijn die lekker. Ze hebben zo’n zoetzure smaak en lenen zich dus perfect om te serveren als aperitief hapje. De kaas – tête de moine – trok eveneens de aandacht. Mooi op zo’n “draaisysteem” gemonteerd zodat je er gekartelde schijfjes (bloempjes) van kan draaien. Oogt ook heel mooi op een kaasplank.
Over naar het voorgerecht. Of beter de twee kleine voorgerechtjes. Een kommetje mossels, heel eenvoudig te bereiden. Gewoon in brunoise gesneden ajuin, selder en wortel er bij en wat kant-en-klare mosselkruiden. We verwarmden de BBQ tot 180-200gr C. Gebruik een kom/pan/schotel die uiteraard BBQ bestendig is en plaats er geen deksel op. De mossels zijn klaar na 5-10 minuten (of wanneer ze opengaan), schud af en toe eens op tijdens het grillen. Naast de mossels, kozen we ook voor een schaaltje escargots met kruidenlookboter. Gewoon naast de mossels op de BBQ plaatsen en wanneer de boter gesmolten is en pruttelt, zijn ze klaar.
Voor het hoofdgerecht kozen we een stukje vis: zalmfilet. Alles staat of valt met een goeie smaak, kies dus voor kwalitatieve vis! We kozen een hele zalmfilet van 1,2 kg voor 8 personen en dat was perfect qua hoeveelheid. Leg de zalmfilet op aluminiumfolie (krul de randjes om om te vermijden dat er vocht op je BBQ loopt), besmeer met BBQ rub, rietsuiker en mosterd, kruid af met peper en zout. De beste grillwijze is traag garen, 45 minuten op een voorverwarmde BBQ van 110 gr C (indirect grillen).
De zalmfilet werd geserveerd met krieltjes, wortels en een salade met watermeloen. De krieltjes kook je even voor op het vuur en nadien doe je ze gewoon in een ovenschotel. Wat rode ui en knoflook bij. Overgieten met olijfolie (rijkelijk) en verse takjes rozemarijn. Wij hebben de krieltjes naast de zalm gezet en zelfde duurtijd/temperatuur gehanteerd. De wortels werden ook voorgekookd, nadien besprenkeld met honing en olijfolie en gedurende 30 minuten op de BBQ geplaatst.
De knoflookdressing was er een op basis van Griekse yoghurt en mayonaise. Smaakmakers zijn: look, peper en zout, honing, verse basilicum.
Meer moet dat niet zijn. Iedereen heeft genoten en lekker gegeten. Voor de rest werd er veel bijgebabbeld en herinneringen boven gehaald. Dat is wat ik noem “genieten van mooie momenten”.
Zalm op de BBQ
Course: Hoofdgerecht8
personenNieuwe BBQ gerechten uittesten op mooie zomeravonden, dat kunnen wij. Een lekker stukje zalm op de BBQ, meer moet dat niet zijn. Lees hier hoe onze dag er uitzag.
INGREDIËNTEN
1 stuk verse zalmfilet (1,2 kg) – BBQ rub – rietsuiker – mosterd – peper en zout
Krielpatatjes – rode ui – knoflook – olijfolie – verse rozemarijn
Wortels – olijfolie – honing
Ijsbergsla – watermeloen
BEREIDINGSWIJZE
- Leg de zalmfilet op aluminiumfolie (krul de randjes om om te vermijden dat er vocht op je BBQ loopt), besmeer met BBQ rub en mosterd, kruid af met peper en zout. Grill gedurende 45 minuten op een voorverwarmde BBQ van 110 gr C.
- Kook de krieltjes voor, leg in een ovenschaal en doe er fijngesneden rode ui en een paar teentjes knoflook bij. Overgiet rijkelijk met rozemarijn en leg er takjes rozemarijn op. Zet naast de zalm op de BBQ.
- Kuis en rasp de wortels. Kook ze voor en leg ze vervolgens in een vuurvaste schaal. Giet er honing en olijfolie over. Grill ze +/- 30 minuten op de BBQ.
- Snij ijsbergsla fijn en doe er stukjes watermeloen bij.
0 reacties