Ik geef toe dat ik veel te weinig zoete aardappel op het menu zet. Nochtans hou ik van de smaak en kan ik zo wel een aantal gerechten bedenken waarin ik zoete aardappel zou verwerken. Laten we beginnen met soep. De zoete aardappelsoep combineert de natuurlijke zoetheid van de zoete aardappel met een romige textuur en een rijke smaak die volledig past bij het herfst/winter seizoen. Je kan deze zoete aardappelsoep aanpassen naar je eigen smaak: voeg pittige specerijen toe voor een oosterse twist, gebruik kokosmelk voor extra romigheid of experimenteer met kruiden zoals gember en kurkuma.
Zoete aardappelsoep is eenvoudig te maken. Groenten kuisen, schillen en in blokjes snijden. Ajuin en knoflook aanstoven op een zacht vuurtje. Voeg vervolgens de groenten toe tesamen met bouillon en water. En laat het pruttelwerk beginnen. Nadien de soep blenden in je keukenrobot is een must. Hallo smeuïgheid!
Wat kan je naast zoete aardappelsoep nog maken met deze groente?
Naast soep leent zoete aardappel zich ook perfect voor andere gerechten. Een aanrader zijn mijn zoete aardappel pancakes: recept vind je hier. Op mijn verlanglijst staan uiteraard nog de zoete aardappelfrietjes die ik in de Airfryer wil maken en een zoete aardappelgratin gebaseerd op het recept van een klassieke Gratin Dauphinois (recept). En een zoete aardappel lasagne (!) met ricotta, spinazie en tomatensaus lijkt me ook wel een goed idee. Je ziet het, genoeg ideeën hier bij Lizzylizzblog om binnenkort uit te proberen.
Zoete aardappelsoep
Course: Soep4
personenZoveel ideeën om zoete aardappel in te verwerken en toch komt deze niet zo vaak hier op tafel. Daar gaan we verandering in brengen. Te beginnen met deze zoete aardappelsoep.
INGREDIËNTEN
olijfolie – 1 zoete aardappel – 2 wortels – 2 rode uien – 1 rode paprika – 3 teentjes knoflook
2 groentenbouillonblokjes – 750 ml water
Afwerking: cayennepeper, pompoenpitten en geroosterde witte sesamzaadjes
BEREIDINGSWIJZE
- Schil de zoete aardappel, de wortels en de rode ui. Was de paprika. Snij de zoete aardappel en de paprika in blokjes, de wortels en de rode ui in schijfjes. Versnipper de knoflook.
- Fruit de rode ui en de knoflook zachtjes aan in olijfolie. Voeg de groentjes toe. Roer af en toe om met een houten lepel.
- Verbrokkel de bouillonblokjes over de groenten mengeling en overgiet met het water. Laat een 20-tal minuten pruttelen met deksel op de pan.
- Mix de soep in je keukenblender (hallo smeuïgheid!) of met een staafmixer. Afkruiden met cayennepeper. Afwerken met pompoenpitten en geroosterde witte sesamzaadjes. Serveren met een stukje (naan) brood en je hebt een volwaardige lunch / lichte lunch maaltijd.
Super smaakvol en makkelijk soepje! Deze soep ga ik nog veel maken tijdens de herfst.
Goeie keuze!