Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Gratin Dauphinois

door | 31 januari 2024 | Hoofdgerecht, Ovenschotels

Aardappelen
Herfst/Winter
Gratin Dauphinois: één van de meest gekende klassieke Franse gerechten. Je kan deze ovenschotel op verschillende manieren maken. In mijn versie hoort er natuurlijk kaas bij.

Eén van de meest gekende klassieke Franse gerechten: gratin dauphinois.

Dit aardappelgerecht is er eentje om vingers en duimen van af te likken. Gratin Dauphinois wordt gemaakt op basis van dun gesneden aardappelen en room. Zorg er voor dat je vastkokende aardappelen (Charlotte, Nicola,…) kiest, zodat deze niet uiteenvallen tijdens het bereiden.

Hoe bereid je deze aardappelgratin?

Er bestaan vele variaties van dit gerecht. Sommigen schikken de ongekookte dunne aardappelschijfjes in een met look besmeerde ovenschotel, anderen gaan eerst de aardappelschijfjes koken in de room. Bepaalde recepten vermelden kaas, andere dan weer niet. In het origineel recept wordt alleszins geen kaas gebruikt.  Wel in de verwante Gratin Savoyard.

Mening mensen zijn verzot op dit gerecht en ik kan ze geen ongelijk geven. Ook hier thuis is het feest als je deze schotel serveert! Hier komt het recept van mijn Gratin Dauphinois.

Ik breng eerst en vooral mijn aardappelschijfjes aan de kook in een mengeling van melk, room en kruiden. Afwerken doe ik steevast met een goede laag geraspte kaas. Deze zorgt voor de mooie goudbruine korst bovenaan de ovenschotel.

Je kunt deze Gratin Dauphinois gerust “mealpreppen” en op voorhand maken. Ik bewaar hem luchtdicht max. 2 dagen in de frigo.

Bij Gratin Dauphinois serveren we groenten en een stukje vlees. Wij gaan vaak voor de combinatie met groene boontjes (met fijngesnipperde sjalot) en een varkenskotelet (met wat vleesjus). Een salade kan ook, een stukje kip ook. Het is maar waar jij zin in hebt.

Nog een gouden tip: wil je dit gerecht graag “minder” zwaar? Vervang dan de melk/room door groentebouillon of kippenbouillon. Je zal versteld staan van deze originele kwinkslag.

Gratin Dauphinois

Recipe by LizzylizzCourse: Hoofdgerecht
Personen

4

personen

Ontdek hier hoe ik mijn aardappelschotel maak. Op basis van een mengsel van room en melk en afgewerkt met kaas natuurlijk. Een lekker goudbruin korstje mag zeker niet ontbreken!

INGREDIËNTEN

  • 500 gr vastkokende aardappelen – 300 ml halfvolle melk en 300 ml culinaire room – 2 knoflooktenen (+ 1 extra om je ovenschaal mee in te wrijven)

  • Kruiden: laurierblad, peper, zout, nootmuskaat

  • Een zakje geraspte kaas

BEREIDINGSWIJZE – VERWARM DE OVEN VOOR OP 185° C

  • Breng de melk en de room tot het kookpunt samen met laurierblad, peper, zout en nootmuskaat. Rasp er ook de twee knoflookteentjes bij. Leg er de aardappelschijfjes in.
  • Wrijf je ovenschotel in met de extra knoflookteen. Giet er vervolgens het aardappel-melk-room mengsel in. Zorg dat alles mooi bedekt is en werk af met een goeie laag geraspte kaas.
  • Laat 45 minuten pruttelen in de voorverwarmde oven tot een goudbruine korst is ontstaan. Controleer de zachtheid (gaarheid) van de aardappelen door er met een prikker/vork even in te prikken.

    0 reacties

    Een reactie versturen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    hello
    Lizzylizzblog - Lizzy

    Hey, ik ben Lizzy

    Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

    Meer over lizzy

    Lizzy ergens anders

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

    Voeg je bij 70 andere abonnees

    Populaire berichten

    Nog enkele interessante recepten

    3x zomerse hapjes

    3x zomerse hapjes

    Ik volgde opnieuw een workshop van Mieke bij Elektro Van Assche. De vorige was net voor Kerstmis en had als thema "Kerstkoken met Mieke". Nu schakelen we over naar een ander seizoen en gingen aan de slag onder het thema "De smaak van de zon". We sloofden onze mouwen...

    Spirelli Niçoise

    Spirelli Niçoise

    Een salade Niçoise kennen we allemaal. Een traditioneel gerecht uit de Franse keuken. Zeer kleurrijk en smaakvol. Ik maakte vandaag mijn eigen versie: een pasta Niçoise met spirelli en een aantal smaakmakers die er volgens mij heel goed bijpassen. Deze salade is...

    Smashed komkommersalade met rundvlees

    Smashed komkommersalade met rundvlees

    Een zomerse salade met een Oosters tintje: deze komkommersalade zal je zeker en vast bekoren. Mijn favoriete keuken is uiteraard de Belgische keuken, de tweede plaats wordt ingenomen door de Italiaanse keuken. Op nummer drie staat de Oosterse keuken omdat deze een...

    Brioche bollen

    Brioche bollen

    Als één van je collega Foodies een nieuw kook- en bakboek uitbrengt, dan moet ik daar uiteraard iets uit maken. Het lot besliste en het werd de briochetoast deluxe. Een tijdje geleden mocht ik het nieuwste kook- en bakboek "Easy & Speedy" van Bart @roeckiesworld...