Ieder jaar wacht ik op het seizoen van de kersen. Het is een kort seizoen, ze zijn beschikbaar tijdens de maanden juni-juli-augustus en daar moet je het vaak mee doen. Dus je kan het al raden, er worden hier dan heel wat kersen verorberd. Ze leken mij bovendien een heerlijke lekkernij om cheesecake glaasjes mee te maken.
Ik geef jullie al direct mee dat het een recept is voor cheesecake “glaasjes” en niet voor een cheesecake in “springvorm”. Ik gebruik namelijk geen gelatineblaadjes in dit recept en dus is de stevigheid die vereist is voor een cheesecake in springvorm niet voldoende. Lees: ik heb het uitgeprobeerd en bij het openen van de springvorm liep zowel de roomkaas als de coulis volledig uit over het aanrecht. U bent gewaarschuwd!
Hoogstraten kersen
De zoete kersen zijn de perfecte aanvulling op hun collectie zachtfruit en worden met zorg en toewijding onder bescherming geteeld en rijp geoogst. Alleen de kersen die aan de strengste eisen voldoen, verdienen het prestigieuze Hoogstraten keurmerk en worden verhandeld. De magie begint al bij de prachtige kersenbloesems die op indrukwekkende wijze het begin van het kersenseizoen aankondigen.
Het kersenseizoen is sterk afhankelijk van het voorjaar. Als we een warm en droog voorjaar hebben, dan kennen we een vroeg seizoen dat start begin juni. Als we een nat en koud voorjaar hebben, dan kennen we een laat seizoen dat start eind juni. Je kan dus al raden welk seizoen we hebben dit jaar.
Het Hoogstraten kersen aanbod biedt een prachtige variatie in kleur, variërend van diep purperrood tot intens zwartrood, met alle betoverende schakeringen daartussenin. Dankzij geavanceerde machines worden de Hoogstraten kersen nauwkeurig gesorteerd en prachtig gepresenteerd. De innovatieve hydrokoeling zorgt ervoor dat de kersen niet alleen hun schoonheid en stevigheid behouden, maar ook langer vers blijven.
Laagjes in glaasjes
Zoals het een klassieke cheesecake beaamt, werken we in laagjes. De bodemlaag is de klassieke mengeling van verbrokkelde speculoos en gesmolten roomboter (ongezouten). De bodem drukken we goed aan en we zetten vervolgens de glaasjes even in de frigo terwijl we de andere twee lagen maken.
De middelste laag is de hoofdrolspeler. De roomkaas laag. Gemaakt van een combinatie van verse kaas (vol) en volle room (33%). We voegen er vanillesuiker aan toe en het sap van een halve citroen. Het zoetzure zorgt voor een aangename sensatie. De room-laag komt bovenop de speculoos-laag.
Afwerken doen we met een bovenste laag: de kersencoulis. Deze is echt zalig om steeds in de diepvries voorradig te hebben. Dan kan je dus echt het hele jaar door genieten van de smaak van kersen. Tip! Tip! Koop dus een paar bakjes extra kersen om coulis van te maken en een voorraad van op te slaan. Lepel de kersencoulis over de room-laag.
Laat de glaasjes een paar uur rusten in de frigo. Net voor het serveren kan je afwerken met halve, ontpitte kersen en wat citroentijm. Deze past ook perfect qua smaak bij dit cheesecake glaasje met kersencoulis.
Hieronder vind je het uitgeschreven recept. Je doet mij een plezier een reactie na te laten onder deze post als je zelf deze cheesecake glaasjes thuis eens uitprobeert. En weet je wat, je mag mij zelf beoordelen! Bovenaan zie je vijf sterren staan, wel je kan deze aanraken en zo inkleuren. Dan geef je dit recept een score. Wat denk je van een 4/5 bijvoorbeeld?
Cheesecake glaasjes
Course: Zoet6
glaasjesCheesecake maar dan anders: in een glaasje. De bodem is een klassieker van speculoos en gesmolten roomboter. De middelste laag is een combinatie van verse kaas (vol) en volle room. En afwerken doen met met kersencoulis, kersen en citroentijm.
INGREDIËNTEN
Bodem: 150 gr verbrokkelde speculoos – 75 gr gesmolten boter
Middelste laag: 250 gr verse kaas (vol) – 250 ml volle room (33%) – 4 EL vanillesuiker – sap van een halve citroen
Toplaag: 150 gr ontpitte kersen – 40 gr vanillesuiker – 1 EL aardappelzetmeel
Afwerking: halve ontpitte kersen – citroentijm
BEREIDINGSWIJZE
- Smelt de boter en verbrokkel de speculoos. Meng onder elkaar. Bedek de bodem van de glaasjes en druk goed aan. Zet in de frigo.
- Meng de verse kaas en de vanille suiker. Klop de volle room op en spatel deze voorzichtig onder het kaasmengsel. Knijp er het sap van een halve citroen in uit.
- Maak de kersencoulis door alle ingrediënten in een steelpan aan de kook te brengen. Blend vervolgens in een keukenrobot en giet door een puntzeef.
- Haal de glaasjes uit de frigo en lepel een laag roomkaas op de speculoosbodem. Daar bovenop lepel je de kersencoulis. Zet enkel uren in de frigo. Net voor het serveren werk je af met halve, ontpitte kersen en wat citroentijm.
0 reacties