Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Le Grand Noir Viognier (wit)

door | 17 juni 2024 | Aperitief

Of ik mijn voorliefde voor Le Grand Noir wijnen met jullie wil delen? Dat zal wel zijn. Vandaag stel ik jullie de witte Le Grand Noir Viognier wijn voor. Mijn absolute favoriet als het op witte Le Grand Noir wijn aankomt.
Afbeelding van een fles wijn Le Grand Noir Viognier (wit)

Een tijdje geleden vroeg Sylvie van Schenk Benelux mij of ik het zag zitten om Le Grand Noir wijn Ambassadeur te worden. Je moet weten dat ik vorig jaar reeds een samenwerking met hen aanging en werkelijk verliefd geworden ben op deze Le Grand Noir wijnen.

Of ik deze voorliefde voor deze wijnen met jullie wil delen? Dat zal wel zijn. And so it happened… I am a “Le Grand Noir” wine Ambassador. Ik zal jullie één voor één alle flessen uit de Le Grand Noir collectie voorstellen. Vandaag beginnen we met de eerste witte wijn.

Schenk Benelux

Sinds de oprichting in 1893 is de Schenk Groep een familiebedrijf gebleven. Als een belangrijke speler in de Europese wijnbouw hebben ze met bijzondere zorg en aandacht hun collectie van Domeinen en Merken door de jaren heen uitgebreid. Hun wijnportfolio is nu net zo breed en divers als hun internationale aanwezigheid.

Zo ontdekte ik bij hen ook al de Murviedro Pasión (klik op de link) wijnen en de Masso Antico Primitivo (klik op de link) wijnen. Wat doet me nu zeggen dat ik fan ben van de wijnen die Schenk selecteert? Wel dat is ten eerste de prijs/kwaliteit verhouding. Dit zijn altijd goede wijntjes die je aan een schappelijk prijs kan kopen. Je hoeft geen fortuinen uit te geven. Èn als tweede punt, de meeste door hen geselecteerde wijnen zijn gewoon in de Belgische supermarkten verkrijgbaar. En dat is mooi meegenomen. Je hoeft dus helemaal niet het hele land af te schuimen op zoek naar die ene winkel die deze wijnen verkoopt.

De fles met het zwarte schaap

Ik schreef al een artikel over de “Le Grand Noir” wijnen in juli 2021 naar aanleiding van een bezoek aan het Werchter Parklife festival: lees hier meer. Het etiket van deze wijnen is prachtig op zich. En kijk goed, tussen “Le” en “Grand Noir” staat op elke fles een zin vermeld die typerend voor die fles is. Hoe cool is dat!

Le Grand Noir is een Frans wereldmerk, gecreëerd door een uniek team van experts. Het merk werd in 2005 voor het eerst geproduceerd en gelanceerd, het zwarte schaap op het etiket is synoniem van een revolutionaire wijnfilosofie.

Terwijl de rest van de “kudde” stilstond of volgde, ging het “zwarte schaap” zelf op verkenning. Het doel? Een wijn creëren die de Franse kwaliteiten van gezelligheid en elegantie in evenwicht brengt met de toegankelijkheid en consistente kwaliteit en stijl van wijnen uit de Nieuwe Wereld.

Het terroir

Le Grand Noir wordt geproduceerd in Minervois, ten noordoosten van Carcassone in de prachtige landschappen rondom het oude dorp Caunes-Minervois. De nabijheid van de Middellandse Zee en de uitlopers van de Montagne Noire, hoogten van 50 tot 300 m en een verfrissende bries laten toe wijnen te produceren die de smaken van rijp fruit combineren met frisheid, zonder een te hoog alcoholgehalte. Op dezelfde manier maakt de diversiteit van de bodems (kalksteen, leisteen, grind, alluvium, leisteen) het mogelijk om een breed scala aan druivensoorten te planten op de locaties die daarvoor het meest geschikt zijn.

Alle druiven worden geproduceerd in de 7000 ha wijngaarden van het coöperatieve landgoed Jean d’Alibert, het derde grootste wijndomein van Frankrijk, beheerd door meer den 1200 families.

Hierdoor kunnen aanzienlijke volumes uitgeleverd worden aan klanten over de hele wereld en kan de kwaliteit bereikt worden die de moderne consument van een wijn uit de Nieuwe Wereld verwacht. Elke wijn in het Le Grand Noir-assortiment is een Vin des Terroirs: een mix van druiven van verschillende bodems, hoogten en microklimaten.

Le Grand Noir Viognier (wit)

De eerste fles die ik jullie presenteer is deze Viognier. Van alle witte wijnen mijn absolute nummer één wat betreft de Le Grand Noir wijnen. De typerende zin (tussen “Le” en “Grand Noir”) voor deze wijn is “l’abricot et le gingembre“.

Viognier is een bijzondere druivensoort met aroma’s van abrikoos en gember en de geur van kamperfoelie. Het Le Grand Noir team heeft deze druivensoort als eerste in deze regio geproduceerd uit zeer bijzondere wijngaarden waar deze vaak delicate druivensoort perfect rijpt.

Viognier is vaak te houtachtig. De bedoeling was de bloemige en exotische kant van deze druivensoort tot uitdrukking te brengen en het was van cruciaal belang dat deze perfect bij het eten paste. De wijn heeft frisheid en tonen van ananas en meloen samen met heerlijke smaken van mango en abrikoos.

Druivensoort: 85% Viognier, 15% Chardonnay.

Oorsprongsbenaming: IGP Pays d’Oc.

Streek: Languedoc-Roussillon.

Deze wijn kan op zichzelf gedronken worden (is in mijn ogen zelf een sublieme aperitief-wijn), gaat prima samen met oriëntaalse gerechten en alle vis/gevogelte gerechten. Deze wijn is jong te genieten. Bewaarpotentieel 3 jaar, maar geloof me, zo lang laat je hem niet staan hoor. Deze fles is een perfect wijntje om het hele jaar door van te genieten.

Waar kan je deze Le Grand Noir wijnen kopen?

Deze zijn niet te vinden in de Belgische supermarkten en zijn dus een uitzondering wat betreft de verkooppunten. Je vindt ze in speciaalzaken zoals Prik&Tik of Wijnhandel Jolie en zonen. Wil je graag een speciaalzaak in jouw buurt vinden, aarzel dan niet de vraag te stellen aan Sylvie van Schenk Benelux via sylvie.lantain@schenk.be

1 Reactie

  1. Meerpoel Norbert

    Tof om op zo’n manier lekkere wijntjes te leren kennen! Dank je wel.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 84 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Roodeberg Rosé

Roodeberg Rosé

Wie zomer en zon zegt, die zegt ook "een glaasje rosé". Want dat is een niet te missen combinatie. Het warme weer en de frisse smaak van een goed glas rosé wijn, daar zou een mens alles voor doen. Alé ik dan toch. Maar dan wel een lekkere rosé. Eentje met smaak en een...

Hoogstraten Glamping

Hoogstraten Glamping

Ik was als Hoogstraten Ambassadeur uitgenodigd in de boomgaard van Lu & Els te Merksplas. Genieten van de pure gezelligheid van de Kempen en kennismaken met één van de Hoogstraten telers: dat is wat op het programma stond. Ik vertrok dan ook heel benieuwd en vol...

Gent Jazz

Gent Jazz

Vorige week ging ik voor 't eerst eens terug naar een festival: Gent Jazz. Dat was heel lang geleden en jullie weten het of niet, ik heb het niet zo voor festivals. Eén omdat ik niet hou van drukte en duwende mensen, twee omdat ik nogal op hygiëne sta. En daarmee...

Tomaat-Burrata

Tomaat-Burrata

We kennen allemaal de combinatie tomaat-mozzarella, maar ik wil jullie vandaag een variant "next level" voorstellen: tomaat-burrata. Kaas is toch kaas hoor ik je denken. En dan zeker als het over Italiaanse kaas gaat. Awel nee. Er zijn wel degelijk verschilpunten...