Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

3x aardbeien dessertjes

door | 4 mei 2024 | Zoet

Dessert
Zomer
Het is de ideale periode om met aardbeien aan de slag te gaan. Ze zijn "puur natuur" op hun best, maar ook zó lekker om te verwerken in dessert en gebak. Ik maakte voor jullie 3 makkelijke aardbeien dessertjes. Ontdek ze hier!
3 soorten aardbeien dessertjes: een glaasje, een stukje brownie en een vierkant gebakje

Het seizoen van de aardbeien is in gang geschoten en in het kader van de Week van Hoogstraten die plaatsvindt van 4 t.e.m. 12 mei 2024 maakte ik 3 super makkelijk te bereiden aardbeien dessertjes. Ze zijn ook ideaal als vieruurtje voor de kinderen.

Hoogstraten staat zowel bij ons als tot over de landsgrenzen heen bekend om zijn sappige, lekkere aardbeien. En geef toe, ze zijn toch écht wel de beste qua structuur en qua smaak. Je haalt ze er blindelings uit! Hoogstraten dat is een coöperatie van 120 familiebedrijven die al jaren hun kennis, energie en passie in het telen van aardbeien steken. Meer dan 30 miljoen kilogram aardbeien brengen ze jaarlijks tot bij de consument.

De topkwaliteit van Hoogstraten aardbeien.

Enige tijd geleden vertelde ik jullie al dat ik als Hoogstraten Ambassadeur de start van het aardbeienseizoen mee mocht aftrappen. We kregen ook een rondleiding in de coöperatie waar ik danig van onder de indruk was. Wat een minutieus handwerk, wat een ambachtelijke technieken, dat kan niet anders dan voor topkwaliteit zorgen. Wist je trouwens dat ze de vruchten niet van hun steeltjes trekken, maar ze er voorzichtig van afdraaien? Zo worden drukplekken/schade vermeden.

Ook het kartonnen, voedselveilig bakje (bedrukt met kwaliteitsvolle inkt) waarin de aardbeien verpakt worden, is van duurzame makelij. De verpakkingsmachine werd speciaal ontwikkeld voor de coöperatie. Deze zet de bakjes ineen en plaatst ze rechtstreeks in dozen. Dit is dus geautomatiseerd zodat de aardbeien zo snel mogelijk en op een efficiënte manier naar de verkooppunten worden gebracht. Alles om de heerlijke smaak zo lang mogelijk te bewaren.

Elk bakje aardbeien vertelt trouwens zijn eigen verhaal. Zag je de QR-code al op jouw bakje? Scan deze in met je smartphone of als je die niet hebt, geef het traceringsnummer van jouw bakje in op de website van Hoogstraten. Zo ontdek jij welke weg jouw aardbeien hebben afgelegd van teler tot bij jou. Je kan zelfs online vragen stellen aan de coöperatie of een boodschap nalaten voor de teler.

10 leuke aardbei-weetjes.

Als je aan aardbeien denkt, denk je aan de zomer. Maar wist je dat de aardbeien van Hoogstraten eigenlijk het hele jaar door verkrijgbaar zijn? Dit komt doordat verschillende teelttypes elkaar afwisselen volgens het seizoen: belichte winterteelt, verwarmde serres, plastic tunnels, open lucht,… Uiteraard is het grootste volume aan Hoogstraten aardbeien verkrijgbaar tijdens de maanden april tot en met juni. Het zonlicht is immers het sterkst aanwezig tijdens deze maanden en heel wat teelten zijn samen in productie.

Er bestaan verschillende soorten aardbeien. De hoofdvariëteit is Elsanta. Andere soorten zijn o.a. Sonata, Sonsation, Aurora, Lady Emma,… Elke soort heeft zijn eigen specifieke smaak en kleur. Maar ze zijn altijd glanzend rood, onbeschadigd, sappig en ze geven je het water in de mond. De coöperatie werkt nauw samen met het Proefcentrum Hoogstraten en zij bepalen het beste ras voor elk seizoen.

Aardbeien zijn “grensgevallen“. Hoogstraten is gelegen aan de Nederlandse grens en dus hebben ze naast Belgische ook Nederlandse telers. Dit doet geen afbreuk aan de kwaliteit: alle aardbeien worden immers aan dezelfde strenge regels onderworpen en volgens dezelfde principes geteeld.

Je mag het kroontje mee opeten met de aardbei. Ik schrok even toen ik dit hoorde bij mijn bezoek aan de coöperatie, maar dacht “ja eigenlijk waarom niet?”. Qua smaak vind ik er niets specifiek aan, maar het is dus ook niet storend om het mee op te eten.

Aardbeien kan je natuurlijk op verschillende manieren eten, maar puur natuur zijn ze nog altijd op hun best! Suiker toevoegen is overbodig, want de Hoogstraten aardbeien zijn van nature al heel zoet van smaak. Het puntje van de aardbei is het zoetst. Eet je ze van onder tot aan het kroontje, dan vermengen de smaken zich het best en kan je genieten van een gebalanceerde mix tussen zoet en zuur.

Aardbeien bewaar je in de koelkast, maar eet je op kamertemperatuur. Haal ze dus een half uurtje voor het verorberen uit de frigo zodat ze de beste smaak en geur hebben als je ze opeet.

Aardbeien hoef je niet te wassen alvorens je ze opeet. Doe je het toch, laat dan het kroontje er op, anders gaat de aardbei teveel water absorberen en verliest ze een groot deel van haar smaak.

De grootste aardbeien zijn niet per se de zoetste aardbeien! Op het einde van een teelt komen er vaak nog kleine aardbeien naar boven die ook heel zoet zijn. Hou die kleintjes dus zeker ook in het oog!

Hoogstraten aardbeien zijn gezond: ze zijn rijk aan vitamine C en hebben een lage energetische waarde. Ze zijn dus ook een gezonde snack voor diabetes patiënten. En de echtgenoot hier in huis is daar heel blij mee.

En tenslotte… Hoogstraten is meer dan aardbeien alleen. Smaakvolle tomaten, paprika’s, komkommers, blauwe bessen, frambozen, braambessen, kiwibessen, kersen en mini-watermeloenen. Allemaal duurzaam geteeld, lekkere lokaal en om het hele jaar door van te genieten.

3x aardbeien dessertjes

Recipe by LizzylizzCourse: Zoet
Personen

4

personen

Het is de ideale periode om met aardbeien aan de slag te gaan. Ze zijn “puur natuur” op hun best, maar ook zó lekker om te verwerken in dessert en gebak. Ik maakte voor jullie 3 makkelijke aardbeien dessertjes. Ontdek ze hier!

INGREDIËNTEN

  • Voor de chocolade brownie met aardbeiencoulis: 200 gr donkere chocolade (callets) – 3 eieren en 100 gr fijne kristalsuiker – 100 gr ongezouten roomboter – 75 gr patisseriebloem en 5 gr bakpoeder + aardbeiencoulis: 65 gr fijne kristalsuiker – 250 ml water – 250 gr Hoogstraten aardbeien – limoensap + afwerking: in 4 gesneden aardbeien – verse muntblaadjes

  • Voor de aardbeien glaasjes (4 stuks): 300 gr Hoogstraten aardbeien, 75 gr fijne kristalsuiker en 10 gr vanille suiker, 5 gr gelatineblaadjes, citroensap, een dopje Grand Marnier, 200 ml volle room + afwerking: brunoise van aardbeien – verse muntblaadjes – chocoladeparels

  • Voor de aardbeien taartjes (4 stuks): 4 vierkantjes van bladerdeeg – rabarberconfituur – 1 rode appel – 4 verse Hoogstraten aardbeien + afwerking: poedersuiker

BEREIDINGSWIJZE – Verwarm de oven voor op 180° C

  • De chocolade brownie met aardbeiencoulis: klop de eieren en de suiker op tot een mooi geheel. Smelt de chocolade au bain-marie en roer deze vervolgens onder de eier-suiker mengeling. Doe er nu de gesmolten boter bij en roer er de patisseriebloem en het bakpoeder onder tot je een mooi, glad beslag bekomt. Giet dit beslag in een ingevette bakvorm en bak gedurende 30 minuten in je voorverwarmde oven. Hou in het oog, want duurtijd is afhankelijk van type oven. Voor de aardbeiencoulis: doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een coulis. Werk de brownie af met stukjes verse aardbei, giet er aardbeiencoulis over en versier met enkele muntblaadjes.
  • De aardbeien glaasjes: doe de suiker in een steelpan, giet er water bij (tot de suiker net onder staat) en breng tot aan het kookpunt. Week de gelatineblaadjes in koud water. Voeg ze vervolgens toe aan het suikerwater zodat ze smelten. Verwijder de kroon van de aardbeien en pureer de aardbeien in een blender. Zeef de aardbeienpuree door een puntzeef en voeg het suikerwater en de grand Marnier al roerend toe. Klop de volle room op en spatel deze voorzichtig door het aardbeienmengsel. Giet in 4 glaasjes en laat enkel uren opstijven in de koelkast. Afwerken met stukjes verse aardbei, een lepel of twee aardbeiencoulis en wat chocoladeparels. Een muntblaadje oogt mooi.
  • De aardbeien taartjes: leg de vierkantjes van bladerdeeg op bakpapier. Trek met de punt van een mes aan elke hoek van het vierkant een lijn naar boven toe en naar rechts/links toe. Zo krijg je een de (omgekeerde) letter “L” in elke hoek. Besmeer het midden van het vierkant met rabarberconfituur. Snij een volledige appel in schijven van zo’n halve cm dik. Schil het appelschijfje. Verwijder de kern met een rond uitsteekvormpje zodat je de appelring rondom je vinger kan ronddraaien. Leg de appelring bovenop de confituur. Trek nu elke hoek van het vierkant naar het midden toe en sluit zo jouw taartje. In het midden, in de cirkel, leg je 1 enkele aardbei. Bak de taartjes gedurende 25 minuten. Werk af met poedersuiker.

2 Reacties

  1. Meerpoel norbert

    Hoe ze zo zoet kunnen zijn is bij momenten ongelofelijk.voor mij de beste aardbeien die momenteel te vinden zijn ,en zoals ze verwerkt zijn in lekkere desserts is het altijd een 10/10 voor de smaakpapillen.
    Doe zo voort lizzylizz met ons te verwennen en met je heerlijke recepten is het alle dagen een festijn .

    Antwoord
    • Lizzylizz

      Mijn grootste fan 😉

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 71 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Spirelli Niçoise

Spirelli Niçoise

Een salade Niçoise kennen we allemaal. Een traditioneel gerecht uit de Franse keuken. Zeer kleurrijk en smaakvol. Ik maakte vandaag mijn eigen versie: een pasta Niçoise met spirelli en een aantal smaakmakers die er volgens mij heel goed bijpassen. Deze salade is...

Smashed komkommersalade met rundvlees

Smashed komkommersalade met rundvlees

Een zomerse salade met een Oosters tintje: deze komkommersalade zal je zeker en vast bekoren. Mijn favoriete keuken is uiteraard de Belgische keuken, de tweede plaats wordt ingenomen door de Italiaanse keuken. Op nummer drie staat de Oosterse keuken omdat deze een...

Brioche bollen

Brioche bollen

Als één van je collega Foodies een nieuw kook- en bakboek uitbrengt, dan moet ik daar uiteraard iets uit maken. Het lot besliste en het werd de briochetoast deluxe. Een tijdje geleden mocht ik het nieuwste kook- en bakboek "Easy & Speedy" van Bart @roeckiesworld...

Karnemelk pannenkoeken

Karnemelk pannenkoeken

Ze lijken op American pancakes, maar zijn luchtiger en hebben een frisse zure smaak door de karnemelk. Deze pannenkoeken moet je zeker en vast eens uitproberen. Ze zijn echt de moeite waard! Ik hou van de luchtigheid en de frisse zure smaak. Ze worden vaak geserveerd...