Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Gebakken zeetong

door | 9 april 2023 | Hoofdgerecht

Vis en zeevruchten
Zomer
Vlaamse klassiekers
Zeetong gebakken in goeie boter, das de hemel op aarde. Lijkt een simpel visje, maar je dient deze wel op de correcte manier te bereiden. Check hier hoe ik tewerk ga!

Sole Meunière, de meest klassieke bereiding van hele zeetong. 

Een zeetong moet 3 keer zwemmen: in de zee, in de boter en in de maag. Ik las dit ooit in een krantenartikel en dat is mij altijd bijgebleven. 

Zeetong gebakken in goeie boter, das de hemel op aarde. Het vlees is stevig. De smaak gaat wat naar garnalen toe vind ik. Lijkt een simpel visje, maar je dient deze wel op de correcte manier te bereiden. Ook serveren vind ik best lastig. De echtgenoot heeft graag de filets op zijn bord en niet de graat. Dus ik fileer zijn zeetong en serveer dan enkel de filets. Vind dat dan soms zo’n hoopje. Dus afwerken met wat groen (cress) en grijze garnalen oogt mooier.

Hoe bak je zeetong? 

Kruid de tongen langs beide zijden met wat peper van de molen en een beetje zout.

Haal de zeetong door de melk en vervolgens door de bloem: dit zal voor het krokante korstje zorgen.

Verhit een scheutje olijfolie in een grote antikleefpan, op een matig vuur. Leg de zeetong in de hete olie en laat 2-3 minuten bakken. Schud regelmatig even met de pan, zodat de zeetong in geen geval blijft kleven. Draai ze vervolgens voorzichtig om.

Leg nu pas enkele flinke klonten boter in de pan en zet het vuur zacht. Ik gebruik ongezouten roomboter. Na 2 minuten draai je de vis nog een keer om en even later nog een laatste keer.

Haal de vis uit de pan en doe fijngesneden peterselie bij de gesmolten boter. Een halve citroen uitknijpen en je hebt een lekkere botersaus die je rijkelijk over de zeetong giet.

Je kan de doorgesneden citroen ook even mee laten karameliseren in de pan.

Wat eet je bij gebakken zeetong?

Zeetong gaat vaak samen met peterselie aardappeltjes of frietjes. Ik ging echter voor een crème van aardappel en dat kon ons hier goed bekoren. Aardappelen koken en vervolgens afgieten en in de blender doen. Kruiden met peper, zout, nootmuskaat en een goeie scheut volle room er bij. Blenden maar tot je een mooie crème bekomt. Je kan deze in het midden van je bord smeren en daar bovenop het Soleke placeren.

Zeetong gebakken in goeie boter, das de hemel op aarde. Lijkt een simpel visje, maar je dient deze wel op de correcte manier te bereiden. Check hier hoe ik tewerk ga!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 70 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

3x zomerse hapjes

3x zomerse hapjes

Ik volgde opnieuw een workshop van Mieke bij Elektro Van Assche. De vorige was net voor Kerstmis en had als thema "Kerstkoken met Mieke". Nu schakelen we over naar een ander seizoen en gingen aan de slag onder het thema "De smaak van de zon". We sloofden onze mouwen...

Spirelli Niçoise

Spirelli Niçoise

Een salade Niçoise kennen we allemaal. Een traditioneel gerecht uit de Franse keuken. Zeer kleurrijk en smaakvol. Ik maakte vandaag mijn eigen versie: een pasta Niçoise met spirelli en een aantal smaakmakers die er volgens mij heel goed bijpassen. Deze salade is...

Smashed komkommersalade met rundvlees

Smashed komkommersalade met rundvlees

Een zomerse salade met een Oosters tintje: deze komkommersalade zal je zeker en vast bekoren. Mijn favoriete keuken is uiteraard de Belgische keuken, de tweede plaats wordt ingenomen door de Italiaanse keuken. Op nummer drie staat de Oosterse keuken omdat deze een...

Brioche bollen

Brioche bollen

Als één van je collega Foodies een nieuw kook- en bakboek uitbrengt, dan moet ik daar uiteraard iets uit maken. Het lot besliste en het werd de briochetoast deluxe. Een tijdje geleden mocht ik het nieuwste kook- en bakboek "Easy & Speedy" van Bart @roeckiesworld...