Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Gebakken zeetong

door | 9 april 2023 | Hoofdgerecht

Subcategorie: Vis en zeevruchten
Seizoen: Zomer
Zeetong gebakken in goeie boter, das de hemel op aarde. Lijkt een simpel visje, maar je dient deze wel op de correcte manier te bereiden. Check hier hoe ik tewerk ga!

Sole Meunière, de meest klassieke bereiding van hele zeetong. 

Een zeetong moet 3 keer zwemmen: in de zee, in de boter en in de maag. Ik las dit ooit in een krantenartikel en dat is mij altijd bijgebleven. 

Zeetong gebakken in goeie boter, das de hemel op aarde. Het vlees is stevig. De smaak gaat wat naar garnalen toe vind ik. Lijkt een simpel visje, maar je dient deze wel op de correcte manier te bereiden. Ook serveren vind ik best lastig. De echtgenoot heeft graag de filets op zijn bord en niet de graat. Dus ik fileer zijn zeetong en serveer dan enkel de filets. Vind dat dan soms zo’n hoopje. Dus afwerken met wat groen (cress) en grijze garnalen oogt mooier.

Hoe bak je zeetong? 

Kruid de tongen langs beide zijden met wat peper van de molen en een beetje zout.

Haal de zeetong door de melk en vervolgens door de bloem: dit zal voor het krokante korstje zorgen.

Verhit een scheutje olijfolie in een grote antikleefpan, op een matig vuur. Leg de zeetong in de hete olie en laat 2-3 minuten bakken. Schud regelmatig even met de pan, zodat de zeetong in geen geval blijft kleven. Draai ze vervolgens voorzichtig om.

Leg nu pas enkele flinke klonten boter in de pan en zet het vuur zacht. Ik gebruik ongezouten roomboter. Na 2 minuten draai je de vis nog een keer om en even later nog een laatste keer.

Haal de vis uit de pan en doe fijngesneden peterselie bij de gesmolten boter. Een halve citroen uitknijpen en je hebt een lekkere botersaus die je rijkelijk over de zeetong giet.

Je kan de doorgesneden citroen ook even mee laten karameliseren in de pan.

Wat eet je bij gebakken zeetong?

Zeetong gaat vaak samen met peterselie aardappeltjes of frietjes. Ik ging echter voor een crème van aardappel en dat kon ons hier goed bekoren. Aardappelen koken en vervolgens afgieten en in de blender doen. Kruiden met peper, zout, nootmuskaat en een goeie scheut volle room er bij. Blenden maar tot je een mooie crème bekomt. Je kan deze in het midden van je bord smeren en daar bovenop het Soleke placeren.

Zeetong gebakken in goeie boter, das de hemel op aarde. Lijkt een simpel visje, maar je dient deze wel op de correcte manier te bereiden. Check hier hoe ik tewerk ga!
Eenvoudige, smaakvolle recepten met verse, Belgische producten

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 101 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Slagroomtaart met Hoogstraten aardbeien

Slagroomtaart met Hoogstraten aardbeien

Hoogstraten aardbeien: de beste! Dit jaar mag ik mij opnieuw Hoogstraten Ambassadeur noemen. En dat maakt mij heel gelukkig. Wie Hoogstraten zegt, denkt onmiddellijk aan aardbeien. Maar de Coöperatie Hoogstraten biedt nog zoveel meer (bessen, kersen, meloenen,...

Blinde vink met vleessaus

Blinde vink met vleessaus

Vleessaus: de klassieke saus die altijd smaakt Een goeie saus, daarmee scoor je altijd. Maar hoe maak je nu een lekkere saus? Er is één enkele regel: alles staat of valt met het kiezen van de juiste fond. Een fond komt tot stand door bouillon op basis van beenderen...

Ballekes met kriekskes

Ballekes met kriekskes

Ballekes met kriekskes: een Vlaamse klassieker Dit is een authentiek Vlaams gerecht dat nostalgie en smaak op je bord brengt. Het bestaat uit sappige gehaktballetjes geserveerd in een zoetzure saus van gestoofde krieken. Traditioneel worden ballekes met kriekskes vaak...

Scampi’s in getomateerde roomsaus

Scampi’s in getomateerde roomsaus

Het meest klassieke scampi gerecht Dit gerecht is de perfecte snelle doordeweekse maaltijd. Met een paar verse ingrediënten tover je een gerecht op tafel dat iedereen doet watertanden. Geserveerd met knapperig stokbrood, pasta of rijst, deze bereiding in getomateerde...