Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.5 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Lasagne

door | 1 februari 2023 | Hoofdgerecht, Ovenschotels

Ovenschotels
Herfst/Winter
Ovenschotels, ze zijn het ideale comfortfood op koude dagen. Ze smaken overheerlijk en ze toveren een glimlach op je gezicht. Je zit gezellig aan tafel, je geniet van de smaken, je wordt er gewoon gelukkig van! Ontdek hier mijn recept van de klassieke lasagne.

Ovenschotels, ze zijn het ideale comfortfood op koude dagen. Ze smaken overheerlijk en ze toveren een glimlach op je gezicht. Je zit gezellig aan tafel, je geniet van de smaken, je wordt er gewoon gelukkig van!

Wij vierden afgelopen zondag “Nieuwjaar” met de broers. We doen dat altijd na de feestperiode, zodat we optimaal kunnen genieten. Want ja de broers beschikken over dezelfde genen, die van echte foodies die het graag goed doen en die graag ronduit genieten. Haha!

We startten dit jaar met wat toastjes en kozen lasagne als hoofdschotel. Een zelfgemaakte lasagne, daar kan gewoonweg niets tegen op. Als je wil, kan je er gerust een slaatje naast serveren. En/of een stukje stokbrood. Je gaat er iedereen mee plezieren. We gingen voor de klassieke versie: met tomatensaus en bechamel. Afwerken met geraspte kaas en net voor het serveren nog wat versnipperde peterselie over. Lekker!

Lasagne

Recipe by LizzylizzCourse: Hoofdgerecht
Personen

10

personen

Ovenschotels, ze zijn het ideale comfortfood op koude dagen. Ze smaken overheerlijk en ze toveren een glimlach op je gezicht. Je zit gezellig aan tafel, je geniet van de smaken, je wordt er gewoon gelukkig van! Ontdek hier mijn recept van de klassieke lasagne.

INGREDIËNTEN

  • Voor de bechamel saus: 50 gr boter, 60 gr bloem, 1L halfvolle melk, 1 laurierblaadje, peper-zout-nootmuskaat
    Voor de bolognese saus: olijfolie, 1 knoflookteen, 2 takjes tijm, 500 gr rundsgehakt, 250 gr ajuin, 250 gr wortel, 150 gr witte selder, 4 blikken gepelde tomaten, 2 flessen tomatenpassata, 1 knoflookteen, een scheut rode wijn

  • 800 gr lasagnevellen (geblancheerd)

  • 150 gr Parmezaanse kaas – volle room

BEREIDINGSWIJZE – Verwarm de oven voor op 190° C

  • Bechamel saus: smelt de boter op een zacht vuur in de pan. Voeg de bloem toe en roer tot een roux ontstaat. Laat rustig garen tot je de geur van “koekjes” verkrijgt. Haal de pan vervolgens van het vuur en voeg 1/3 van de melk toe. Goed roeren tot een gladde massa. Voeg dan het tweede deel van de melk toe en zet de pan opnieuw op het vuur. Blijven roeren, zodat je klonters vermijdt. Tenslotte doe je het laatste deel melk er bij en blijf je roeren tot je saus de gewenste sausdikte heeft. Voeg het laurierblaadje toe en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Laat nog even pruttelen op het vuur en zet vervolgens opzij.
  • Bolognese saus: bak het gehakt aan in olijfolie en voeg de in brunoise gesneden ajuin, wortel, selder toe. Kruid met peper en zout. Voeg de gepelde tomaten, tomatenpassata, de look en de tijm toe. Laat rustig pruttelen zodat de saus reduceert tot je ongeveer een derde overhoudt. Werk af met een scheut rode wijn.
  • Dompel de lasagnevellen kort even onder in gezouten, kokend water.
  • Bestrijk een ovenschaal met een laag bechamel. Spreid de saus zo dun mogelijk uit.
    Leg daarop een laag lasagnevellen, en spreid daarover de bolognese saus uit. Bouw zo de lagen op. Eindig met bechamel en de Parmezaanse kaas. Bak de lasagne gedurende 30-40 minuten (afhankelijk van het type oven dat je gebruikt). Ik maak de schotel een dag op voorhand en als ik hem in de oven steek, voeg ik dan langs de randen nog wat extra room toe.

    2 Reacties

    1. Sue

      Een overheerlijke klassieke lasagne, ideaal voor een grote groep. Eenvoudig te bereiden en snel klaar. Ik ben fan 🌸

      Antwoord
      • Lizzylizz

        Blij dat het jullie gesmaakt heeft!

        Antwoord

    Een reactie versturen

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    hello
    Lizzylizzblog - Lizzy

    Hey, ik ben Lizzy

    Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

    Meer over lizzy

    Lizzy ergens anders

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

    Voeg je bij 98 andere abonnees

    Populaire berichten

    Nog enkele interessante recepten

    Scampi’s in getomateerde roomsaus

    Scampi’s in getomateerde roomsaus

    Het meest klassieke scampi gerecht Dit gerecht is de perfecte snelle doordeweekse maaltijd. Met een paar verse ingrediënten tover je een gerecht op tafel dat iedereen doet watertanden. Geserveerd met knapperig stokbrood, pasta of rijst, deze bereiding in getomateerde...

    Plukbrood

    Plukbrood

    Dit is een heel leuk hapje of tussendoortje dat snel gemaakt is en waarmee je eindeloos kan variëren: plukbrood. Zoals het woord het zegt, je plukt stukjes brood. En dat brood, dat is afgewerkt met verschillende smaakmakers. Gaande van kaas tot charcuterie en allerlei...

    Penne met kerstomaten en rode pesto

    Penne met kerstomaten en rode pesto

    Deze eenvoudige penne is een smakenbom. Tijd om terug een eenvoudig pasta gerecht in de kijker te zetten. Deze gerechten zijn perfect om een drukke, wekelijkse dag mee af te sluiten. Snel klaar, met weinig ingrediënten en je kan ze zelf zo gezond maken als je wil door...

    Mosselen mediteranée

    Mosselen mediteranée

    Vandaag deel ik met jullie een unieke combinatie: Zeeuwse mosselen met een Portugese twist. Mosselen mediteranée is een recept van de Gentse chef Sam D'Huyvetter. Je kent hem ongetwijfeld van zijn restaurant Bar Bask (link) en Pinxtosbar Tabernabask (link). In het...