Als één van je collega Foodies een nieuw kook- en bakboek uitbrengt, dan moet ik daar uiteraard iets uit maken. Het lot besliste en het werd de briochetoast deluxe.
Een tijdje geleden mocht ik het nieuwste kook- en bakboek “Easy & Speedy” van Bart @roeckiesworld ontvangen. Hij omschrijft zijn boek zelf als het “wanneer ik weinig zin heb om te koken en bakken” boek. En dat is inderdaad de perfecte omschrijving. Eenvoudige recepten, makkelijk haalbaar, met een beperkt aantal ingrediënten. En alle gerechten zien er één voor één overheerlijk uit.
Ik ga mezelf wat uitdagen en een stapje verder gaan, het briochebrood ga ik ook zelf bakken. Ik wil geen all-in mix gebruiken, maar wel degelijk zelf brioche deeg maken en vervolgens briochebrood bakken in de oven. Ik verzamelde alle stukjes “recepten” die ik ooit al eens was tegengekomen in een bakboek/workshop en zocht zo een eigen recept bijeen. Ik geef jullie dan ook mijn baktips mee, maar hou er rekening mee, ik ben een “eenvoudige” bakker, geen specialist!
Als basis gebruik ik bloem voor wit brood. Verse gist, eieren, melk, boter, zout en suiker zijn de andere onmisbare ingrediënten. Gist wordt gemengd met de eieren en de melk. Vervolgens voegen we dan de bloem, suiker en het zout er bij. Mengen op lage snelheid gedurende zo’n 5 minuten. Nu komt het “tricky” stukje. Voeg de in blokjes gesneden boter toe en blijf verder kneden. Maar dan wel op een hogere snelheid. Het wordt in eerste instantie een “plakkerig” deeg maar geen paniek en vooral, voeg geen bloem toe. Ik weet het, ik was ook geneigd om dit te doen, maar herinnerde me ooit uit een workshop “heb geduld, het komt goed”. En het kwam ook goed, na zo’n tien minuten. Ik kneedde niet met de hand, mijn keukenrobot deed het werk.
Ik rolde het deeg plat uit op vershoudfolie en pakte het volledig in. Laat een viertal uren laten opstijven in de koelkast. Bestuif je aanrecht met bloem en snij het deeg in 8 gelijke stukken. Maak een ronde bol van ieder stuk deeg en schik deze in een ronde bakvorm (met bakpapier op de bodem). Strooi nog wat extra bloem over de brioche bollen en laat 25 minuten rijzen in een oven van 40 gr C. Besmeer ze met losgeklopt ei en bak ze gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 gr C. Klaar is kees, mijn briochedeeg is een feit.
Briochetoast deluxe.
Het briochedeeg is dus de basis voor de briochetoast deluxe van Bart. Bak een sneetje briochebrood kort aan langs beide zijden in de pan en combineer met gestoofde champignonschijfjes, gebakken sneetjes spek, een schijfje tomaat, een schelletje mosterdkaas en wat mosterd-mayonaise. Zoals Bart het omschrijft in zijn boek “Easy & Speedy”: doorsnijden en… smullen maar!
Dit en vele andere recepten vind je dus in het nieuwste boek van Bart. Ik zou zeggen, spurt naar die boekenwinkel of bestel jouw exemplaar online. Je zal het je niet beklagen. Ik schrijf voor jullie ondertussen het recept van briochedeeg uit. De ideale basis om er brioche brood of brioche bolletjes mee te maken.
Brioche deeg
Course: Ontbijt1
broodDit basis recept voor brioche deeg zal je nog vaak van pas komen. Het is ideaal om er je eigen versie van briochebrood mee te maken. Je kan het deeg ook apart in bolletjes verdelen en er zo mee aan de slag gaan. Laat je maar eens goed gaan!
INGREDIËNTEN
50 gr verse gist – 190 gr melk (koud) – 2 eieren
525 gr bloem voor wit brood – 40 gr vanillesuiker – 10 gr zout
100 gr ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
BEREIDINGSWIJZE – Verwarm de oven voor op 180 gr C
- Verbrokkel de gist in de kom van je keukenrobot en voeg er vervolgens de melk en de eieren aan toe. Laat de keukenrobot alles tot één geheel roeren.
- Doe er nu de bloem, de suiker en het zout bij. Laat de keukenrobot gedurende 5 minuten mengen, op een lage snelheid.
- Voeg de in stukken gesneden boter al roerend toe. Het wordt “plakkerig” maar voeg geen bloem toe. Verhoog de snelheid en laat gedurende 10 minuten goed doorkneden. Af en toe schraap je het deeg los van de kom. Rol het deeg uit in vershoudfolie en pak het volledig in. Laat opstijven in de frigo gedurende 4u.
- Bestuif je werkblad met bloem en leg het deeg er op. Snij in 8 gelijke stukken die je tot een bolletje rolt. Schik de 8 bollen in een met bakpapier beklede ronde bakvorm. Strooi nog wat bloem over de bollen en laat ze vervolgens 25 minuten rijzen in een oven van 40 gr C. Besmeer ze met losgeklopt ei en bak ze gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 gr C.
0 reacties