Havermoutpap is lekker gezond en je kunt er eindeloos mee variëren.
We proberen hier thuis zo veel mogelijk af te wisselen in het soort ontbijt dat we nuttigen. Het ontbijt overslaan, dat doen we niet, we hechten veel belang aan dit gezellig tafelmoment samen. Het enige moment waarop we niet samen ontbijten is op de dagen dat ik ‘s morgens vroeg om 5u15 naar Brussel vertrek. Hem uit zijn bed halen om samen te ontbijten, doe ik dan nog net niet. Haha!
Een mix van vlokken met 5 granen en havermout melk, daar ging ik mee aan de slag.
Het was voor mij de eerste keer dat ik havermoutpap maakte. Ik zag voor mij een hoopje brei, zonder al te veel smaak. Dus ging op zoek naar smaakmakers. Als basis koos ik voor een mix van 5 vlokken: haver vlokken, gerst vlokken, tarwe vlokken, spelt vlokken en gerstemout. Als melk koos ik de nieuwe, volledig plantaardige havermelk van Campina. Zij brachten deze maand twee nieuwe producten op de markt, de haver- en de amandelmelk.
Deze Campina haverdrink heeft een hoog eiwitgehalte door toevoeging van hoogwaardig erwteneiwit. De heerlijke kwaliteit die je van Campina gewoon bent, nu ook plantaardig. Deze haverdrink is gemaakt met hoog kwalitatieve haver uit Europa. En de verpakking is recycleerbaar en gemaakt van FSC-gecertificeerd karton.
Hoe breng ik havermoutpap “to the next level”?
Alles begint met de juiste verhouding van havermout en melk. Ik deed wat opzoekwerk en kwam uit bij de volgende meeteenheden: 50 gr haver t.o.v. 200 ml (plantaardige) melk. De juiste verhouding zorgt er voor dat je geen “brei” krijgt maar een heerlijke, romige structuur. Deze verhouding geeft je in het begin het gevoel dat je meer een “soep” aan het maken bent dan een havermout pap, maar geloof me, een beetje geduld en die mooie pap komt tevoorschijn hoor. Heb je ‘s morgen weinig tijd, maak gerust de havermout pap ‘s avonds en doe hem in een bewaarpotje. Kort opwarmen in de microgolf (een 30-45 seconden) met een beetje extra melk er over (anders krijg je een opgedroogd boeltje) en het komt helemaal goed.
Zorg naast de juiste verhouding ook voor extra smaakmakers. De basis smaakmaker is een snuifje zout. Een natuurlijke smaakmaker die alle natuurlijke smaken naar boven laat komen. Essentieel dus om deze havermout pap een goede basis smaak te geven. Ik voegde vervolgens kaneel en een zakje vanille suiker toe. Afwerken deed ik dan weer met melk chocolade callets en schijfjes banaan. Deze worden lekker smeuïg als je ze boven op de warme havermout pap legt. Mmm! De versiering werd met verse munt gedaan, die past trouwens heel goed met de chocolade samen.
Stap voor stap havermoutpap maken.
Doe de melk in een steelpannetje en warm deze zachtjes op. Voeg vervolgens de mix van vlokken toe en verhoog het vuur een beetje. Ik wissel af tussen het roeren met een houten lepel en het walsen van de pan (cirkeltjes draaien). Zorg er wel voor dat je voortdurend beweging creëert. Na een 5-tal minuten heb je een mooi papje en mag je het vuur opnieuw verlagen. Laat nog enkele minuten op dit zacht vuur sudderen. Voeg het zout, de kaneel en de vanillesuiker toe. Nog even roeren en haal vervolgens van het vuur. Laat de havermout nog zo’n extra 5 minuten afgedekt staan. Deze gaart nog even na en dat zorgt er voor dat hij nog extra melk opneemt en zo lekker smeuïg wordt.
Ik ontwikkelde dit recept voor een samenwerking met Campina.
0 reacties