Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Havermoutpap met banaan, chocolade en verse munt

door | 2 mei 2023 | Ontbijt

Zoet ontbijt
Havermoutpap, het was de eerste keer dat ik me hieraan waagde. Met enig vooroordeel begon ik er aan, maar eerlijk is eerlijk. Dit is lekker, echt lekker! Ontdek hier hoe ik stap voor stap tewerk ging.

Havermoutpap is lekker gezond en je kunt er eindeloos mee variëren.

We proberen hier thuis zo veel mogelijk af te wisselen in het soort ontbijt dat we nuttigen. Het ontbijt overslaan, dat doen we niet, we hechten veel belang aan dit gezellig tafelmoment samen. Het enige moment waarop we niet samen ontbijten is op de dagen dat ik ‘s morgens vroeg om 5u15 naar Brussel vertrek. Hem uit zijn bed halen om samen te ontbijten, doe ik dan nog net niet. Haha!

Een mix van vlokken met 5 granen en havermout melk, daar ging ik mee aan de slag.

Het was voor mij de eerste keer dat ik havermoutpap maakte. Ik zag voor mij een hoopje brei, zonder al te veel smaak. Dus ging op zoek naar smaakmakers. Als basis koos ik voor een mix van 5 vlokken: haver vlokken, gerst vlokken, tarwe vlokken, spelt vlokken en gerstemout. Als melk koos ik de nieuwe, volledig plantaardige havermelk van Campina. Zij brachten deze maand twee nieuwe producten op de markt, de haver- en de amandelmelk.

Deze Campina haverdrink heeft een hoog eiwitgehalte door toevoeging van hoogwaardig erwteneiwit. De heerlijke kwaliteit die je van Campina gewoon bent, nu ook plantaardig. Deze haverdrink is gemaakt met hoog kwalitatieve haver uit Europa. En de verpakking is recycleerbaar en gemaakt van FSC-gecertificeerd karton.

Hoe breng ik havermoutpap “to the next level”?

Alles begint met de juiste verhouding van havermout en melk. Ik deed wat opzoekwerk en kwam uit bij de volgende meeteenheden: 50 gr haver t.o.v. 200 ml (plantaardige) melk. De juiste verhouding zorgt er voor dat je geen “brei” krijgt maar een heerlijke, romige structuur. Deze verhouding geeft je in het begin het gevoel dat je meer een “soep” aan het maken bent dan een havermout pap, maar geloof me, een beetje geduld en die mooie pap komt tevoorschijn hoor. Heb je ‘s morgen weinig tijd, maak gerust de havermout pap ‘s avonds en doe hem in een bewaarpotje. Kort opwarmen in de microgolf (een 30-45 seconden) met een beetje extra melk er over (anders krijg je een opgedroogd boeltje) en het komt helemaal goed.

Zorg naast de juiste verhouding ook voor extra smaakmakers. De basis smaakmaker is een snuifje zout. Een natuurlijke smaakmaker die alle natuurlijke smaken naar boven laat komen. Essentieel dus om deze havermout pap een goede basis smaak te geven. Ik voegde vervolgens kaneel en een zakje vanille suiker toe. Afwerken deed ik dan weer met melk chocolade callets en schijfjes banaan. Deze worden lekker smeuïg als je ze boven op de warme havermout pap legt. Mmm! De versiering werd met verse munt gedaan, die past trouwens heel goed met de chocolade samen.

Stap voor stap havermoutpap maken.

Doe de melk in een steelpannetje en warm deze zachtjes op. Voeg vervolgens de mix van vlokken toe en verhoog het vuur een beetje. Ik wissel af tussen het roeren met een houten lepel en het walsen van de pan (cirkeltjes draaien). Zorg er wel voor dat je voortdurend beweging creëert. Na een 5-tal minuten heb je een mooi papje en mag je het vuur opnieuw verlagen. Laat nog enkele minuten op dit zacht vuur sudderen. Voeg het zout, de kaneel en de vanillesuiker toe. Nog even roeren en haal vervolgens van het vuur. Laat de havermout nog zo’n extra 5 minuten afgedekt staan. Deze gaart nog even na en dat zorgt er voor dat hij nog extra melk opneemt en zo lekker smeuïg wordt.

Ik ontwikkelde dit recept voor een samenwerking met Campina.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 82 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Gent Jazz

Gent Jazz

Vorige week ging ik voor 't eerst eens terug naar een festival: Gent Jazz. Dat was heel lang geleden en jullie weten het of niet, ik heb het niet zo voor festivals. Eén omdat ik niet hou van drukte en duwende mensen, twee omdat ik nogal op hygiëne sta. En daarmee...

Roodeberg Black (rood)

Roodeberg Black (rood)

Jullie weten dat ik sinds korte tijd Ambassadeur ben voor Schenk. Wel... ik ben Ambassadeur van niet één, maar wel van twee wijnsoorten die zij promoten. Naast de Le Grand Noir wijnen zal ik dus ook de Roodeberg wijnen in de kijker zetten. Vandaag start ik met de...

Lemoncurd zandtaartjes

Lemoncurd zandtaartjes

Deze foodie hier kreeg deze week een hele karton zachtfruit en snackgroenten van Hoogstraten aan huis geleverd en werd uitgedaagd om met de Hoogstraten Belgische Blauwe Bessen aan de slag te gaan. Dat moet je mij uiteraard geen twee keer zeggen. Deze Lemoncurd...

Witloof-Kip Ovenschotel

Witloof-Kip Ovenschotel

Je hoort er iedereen over klagen en het is toch ook echt niet meer normaal hoor. Dat weer van tegenwoordig vraagt om een hartverwarmende ovenschotel. Sorry geen zomerse salades hier voorlopig. Wel een witloof-kip ovenschotel met een lekker romig sausje op basis van...