Taartjes of “tartelettes” … wie is hier nu niet verzot op?
Je kan ze uiteraard zelf bakken, maar tegenwoordig vind je reeds heel wat kwalitatieve kant-en-klare taartjes in de supermarkt of bij je speciaalzaak. Ik koos voor de “Pidy” zandtaartjes en richtte al mijn aandacht op het maken van de vulling. Ik heb trouwens altijd een doos van deze tartelettes in mijn reservekast staan. Komt altijd van pas.
Frambozen in de hoofdrol
Deze week opende Purfruit, een biologische zelfpluktuin in Oeselgem, opnieuw zijn deuren. Het seizoen is van start gegaan. Hier pluk je het mooiste fruit. Een super ontspannende activiteit trouwens. Ik heb er heerlijk van genoten.
Naast het plukken kan je er ook terecht in de lokale shop: denk aan zelfgemaakte confituur, vlierbessensiroop, puur natuur fruitsappen,… Wij schoven aan voor een natje en een droogje. Leuke tuin met terrastafeltjes en stoelen. Hier heerst rust. Hij koos voor een stuk huisgemaakte frambozentaart en een kop koffie (hoe kan het ook anders haha), ik ging voor een Hugo Apero op basis van vlierbloesem, spumante, munt en citroen. Bij deze verklaar ik dit drankje tot Aperitief van ’t jaar 2023. Verzot op!
We plukten frambozen, stekelbessen (kruisbessen), rode en witte bessen (aalbessen) en blauwe bessen (trosbosbessen). Genoeg om een voorraad in de diepvries te stoppen. Die ga ik later gebruiken als basis van een zelfgemaakte sangria. Er staan immers nog heel wat BBQ’s ingepland ten huize Lizzy. Ook enkele kleine zakjes om nicecream van te maken (perfect voor een granola ontbijt). En tot slot stop ik ook enkele bessen in ijsblok-vormpjes. Oogt mooi in de aperitieven die je serveert. Genoeg keuze dus om met de grote voorraad bessen aan de slag te gaan. We lieten ons gaan en plukten er dus op los.
Waarmee vul je tartelettes op?
De klassieker is banketbakkersroom: de gele crème zoals ze ook vaak in de volksmond wordt genoemd. Wil je deze graag maken, check dan onderaan mijn gelinkt recept van “cups met banketbakkersroom en rode vruchten”. Als versiering kies je vaak voor vers fruit. Dan heb je zogenaamde zanddeeg fruittaartjes.
Ik hou van banketbakkersroom begrijp me niet verkeerd, maar ik wou eens een andere wending geven aan deze zandtaartjes. Ik ging resoluut voor panna cotta en gebruikte hiervoor mijn zelfgeplukte frambozen. Je kan ook ander fruit kiezen (in functie van wat jij graag eet): passievrucht, citroen, aardbei,…
Hoe maak je panna cotta?
Panna betekent room, cotta betekent gekookt. Niets anders dus dan “gekookte room” met suiker en gelatine. Panna cotta vindt zijn oorsprong in de Noord-Italiaanse regio Piëmonte. Het moeilijkste? Geduld hebben en de panna cotta laten opstijven… Hier komt het recept.
Frambozen Tartelettes
Course: Dessert4
zandtaartjesIk had ongelooflijk veel zin in zandtaartjes. Niet met de klassieke banketbakkersroom vulling. Wel met panna cotta van frambozen. Ontdek hier hoe je deze maakt!
INGREDIËNTEN
8 gr bladgelatine
250 gr slagroom – 50 gr fijne kristal suiker – 1 gr agar agar
200 gr verse frambozen
Afwerking: pistache noten, verse frambozen, frambozencoulis
BEREIDINGSWIJZE
- Week de gelatine in koud water.
- Breng de room, suiker en agar agar aan de kook en laat enkele minuten doorkoken.
- Doe er vervolgens de frambozen bij en haal van het vuur. Mix het geheel met behulp van een staafmixer. Zet de pan terug op het vuur en voeg nu de geweekte gelatine toe. Even omroeren met houten lepel zodat de gelatine volledig smelt en opgenomen wordt.
- Verdeel de gekookte room over de tartelettes en laat een nachtje opstijven in de koelkast. Net voor het serveren versier je met verse framboos, verbrokkelde pistachenoot en wat frambozencoulis (recept hieronder gelinkt).
Kanttekening
- Purfruit is open van midden juni tot eind september. En dit op maandag-woensdag-vrijdag-zaterdag: van 9u tot 19u (doorlopend open). Je vindt deze biologische zelfpluktuin op dit adres: Neerhoek 7, 8720 Oeselgem. Telefonisch zijn ze bereikbaar via 09/388.37.74
0 reacties