Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Suikerwafels

door | 29 oktober 2023 | Zoet

Gebak en koekjes
Het hele jaar door
Proef de verrukkelijke zoetheid van zelfgebakken suikerwafels, perfect krokant van buiten en zalig zacht van binnen. Geniet van elke hap!

Luikse wafels, suikerwafels, wafels met parelsuiker,… hoe noem jij ze?

Wat hun naam ook is, ik vind ze overheerlijk. Mijn all-time favorite ones! Wat je nodig hebt, is een goed recept en een wafelijzer dat diep genoeg is om het deeg met de suikerkorrels goed te kunnen bakken. Ik heb een wafelijzer met automatische programma’s: het bakt elk type wafel op een perfecte manier. Het enige nadeel van mijn wafelijzer is dat je de bakplaten er niet kan uithalen om ze nadien schoon te maken. Dus das wel iets waar ik ga op letten als ik aan een nieuw toestel toe ben.

Wat heb je nodig om lekkere suikerwafels te maken?

Specifiek wafeldeeg voor suikerwafels (dat is rijker en zoeter dan normaal wafeldeeg) én parelsuiker, het kenmerkende ingrediënt voor deze Luikse wafels: dat is wat je nodig hebt voor het bakken van de perfecte suikerwafels. De parelsuikerkorrels worden aan het einde voorzichtig aan het deeg toegevoegd. Het zorgt voor de karamelisatie en de heerlijk zoete krokante stukjes in de wafel.

Het wafeldeeg is op basis van zelfrijzende bloem, (vanille)suiker, lauwe melk, verse gist en eieren. De verhoudingen vind je onderaan in de receptfiche. Het “rijzen” van het deeg doe ik in mijn oven. Ik heb een specifiek programma hiervoor waar je de temperatuur en de duurtijd kan instellen. Heel handig.

Enkele tips om suikerwafels perfect te bakken

Verwarm het wafelijzer op de juiste temperatuur of gebruik het specifieke “Luikse wafel” programma. De juiste temperatuur zorgt er voor dat je de wafels gelijkmatig bakt en je de suiker karamelliseert zonder dat je ze verbrandt.

Vet het wafelijzer in. Zo voorkom je dat de wafels aan de bakplaat blijven plakken en je ze stuk scheurt als je ze er uit wil halen.

Gebruik niet te veel deeg. Anders krijg je “rommelige” wafels door de suikerkorrels. Bij de aankoop van een wafelijzer krijg je aanwijzingen mee in de handleiding. Volg deze zorgvuldig op.

Blijf steeds in de buurt van je wafelijzer als je bakt. Het lijkt banaal, maar soms ben je geneigd andere zaken te beginnen terwijl jouw wafel “bakt”. Het zou wel eens kunnen dat je dan de tijd uit het oog verliest en de suiker aanbrandt. Ideaal is een timer te hebben op je wafelijzer.

Laat de suikerwafels even afkoelen op een rooster alvorens je ze degusteert. Zo zijn ze op hun best. De suiker vormt dan een knapperige buitenkant, net dat wat we zoeken bij een Luikse wafel.

Eenmaal je het basisrecept onder de knie hebt, kan je gaan experimenteren door andere ingrediënten te gaan toevoegen zoals bijvoorbeeld

  • kaneel, kardemon of muskaatnoot voor een kruidige toets
  • citroen of limoen zeste voor een frisse toets
  • chocolade stukjes, gedroogd fruit, fijngehakte noten,…

Suikerwafels

Recipe by LizzylizzCourse: Gebak en koekjes
Stuks

10

stuks

Proef de verrukkelijke zoetheid van zelfgebakken suikerwafels, perfect krokant van buiten en zalig zacht van binnen. Geniet van elke hap!

INGREDIËNTEN

  • 42 gr verse gist – 60 ml lauwe melk

  • 400 gr zelfrijzende bloem – een snuifje zout – 32 gr vanillesuiker – 25 gr fijne suiker – 175 gr gesmolten boter

  • 2 eieren

  • 175 gr parelsuiker

BEREIDINGSWIJZE

  • Los de verse gist op in de lauwe melk.
  • Meng in de kom van je keukenrobot de zelfrijzende bloem, het zout, de vanille suiker en de fijne suiker. Roer op laag tempo de mengeling en giet er beetje bij beetje de gesmolten boter bij.
  • Voeg vervolgens de lauwe melk met de gist toe en laat de keukenrobot verder doorroeren. Voeg tenslotte de eieren toe en kneed tot een elastisch deeg. Laat 40 minuten rijzen (afgedekt).
  • Meng nu de parelsuiker voorzichtig onder het deeg en maak bolletjes van 60 gr. Leg ze op een bakplaat en laat ze afgedekt nog eens 20 minuten rijzen alvorens ze te bakken in je wafelijzer.

    2 Reacties

    Een reactie versturen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    hello
    Lizzylizzblog - Lizzy

    Hey, ik ben Lizzy

    Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

    Meer over lizzy

    Lizzy ergens anders

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

    Voeg je bij 70 andere abonnees

    Populaire berichten

    Nog enkele interessante recepten

    3x zomerse hapjes

    3x zomerse hapjes

    Ik volgde opnieuw een workshop van Mieke bij Elektro Van Assche. De vorige was net voor Kerstmis en had als thema "Kerstkoken met Mieke". Nu schakelen we over naar een ander seizoen en gingen aan de slag onder het thema "De smaak van de zon". We sloofden onze mouwen...

    Spirelli Niçoise

    Spirelli Niçoise

    Een salade Niçoise kennen we allemaal. Een traditioneel gerecht uit de Franse keuken. Zeer kleurrijk en smaakvol. Ik maakte vandaag mijn eigen versie: een pasta Niçoise met spirelli en een aantal smaakmakers die er volgens mij heel goed bijpassen. Deze salade is...

    Smashed komkommersalade met rundvlees

    Smashed komkommersalade met rundvlees

    Een zomerse salade met een Oosters tintje: deze komkommersalade zal je zeker en vast bekoren. Mijn favoriete keuken is uiteraard de Belgische keuken, de tweede plaats wordt ingenomen door de Italiaanse keuken. Op nummer drie staat de Oosterse keuken omdat deze een...

    Brioche bollen

    Brioche bollen

    Als één van je collega Foodies een nieuw kook- en bakboek uitbrengt, dan moet ik daar uiteraard iets uit maken. Het lot besliste en het werd de briochetoast deluxe. Een tijdje geleden mocht ik het nieuwste kook- en bakboek "Easy & Speedy" van Bart @roeckiesworld...