Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Witte ijskoningin met een ganache van Gianduja

door | 10 december 2023 | Zoet

Dessert
Winter
Kerst
Voeg een vleugje betovering toe aan je feestelijke festiviteiten met het ultieme Kerst dessert: een witte ijskoningin ijstaart overgoten met een ganache van Gianduja. Ontworpen om je smaakpapillen te verwennen en je gasten te verbazen. Ontdek het recept hier.
ijsdessert tijdens workshop kerst koken met Mieke

Een ijstaart als afsluiter van jouw kerst menu: dat is gegarandeerd scoren aan tafel.

Belofte maakt schuld. Ik diende jullie nog het dessert van Miekes Koken met Kerst te onthullen. Dat is een zelfgemaakte ijstaart geworden. En nee hoor, geen schrik! Eenvoudig te bereiden, je hoeft hiervoor helemaal geen “superwoman” in de keuken te zijn.

Wat is Gianduja chocolade?

Gianduja is een heerlijke combinatie van fijngemalen hazelnoten en chocolade. Deze specialiteit komt oorspronkelijk uit het noordwesten van Italië, met name de regio Piemonte. Deze chocolade wordt vaak gemaakt door het mengen van hazelnootpasta of -poeder met suiker en melk. Vervolgens wordt dit mengsel met chocolade gemengd.

Het resultaat is een zijdezachte en romige chocolade met de rijke smaak van hazelnoten. Deze chocolade wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld pralines. Je kent ze wel hoor: bij Leonidas, die rechthoekige in gouden papier verpakte pralines. Google maar eens “Gianduja Leonidas” en ze zullen tevoorschijn komen.

Het recept van de meest eenvoudige ijstaart

Witte ijskoningin met een ganache van Gianduja

Course: Dessert
Personen

8

personen

Voeg een vleugje betovering toe aan je feestelijke festiviteiten met het ultieme Kerst dessert: een witte ijskoningin ijstaart overgoten met een ganache van Gianduja. Ontworpen om je smaakpapillen te verwennen en je gasten te verbazen. Ontdek het recept hier.

INGREDIËNTEN

  • 4 eierdooiers – 100 gr fijne suiker – 250 ml volle melk – 200 gr witte chocolade – 50 gr Gianduja chocolade – 400 ml slagroom

  • Voor de ganache: 150 ml volle room – 25 gr donkere chocolade (vb. de callets nr 811 van Callebaut) – 100 gr Gianduja chocolade

  • Voor de afwerking: chocoladeversiering – muntblaadjes – frambozen – rode besjes – physalis – raftisnow (bloemsuiker die niet smelt; verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Baktotaal of in jouw lokale bakwinkel)

BEREIDINGSWIJZE

  • Meng de eierdooiers met de suiker en klop tot een ruban. Verwarm de melk samen met de witte chocolade onder voortdurend roeren. Wanneer dit mengsel begint te pruttelen giet je het over de ruban. Doe het mengsel opnieuw in de pan en zet op een zacht vuurtje. Breng zachtjes op temperatuur, maar laat niet meer koken.
  • Haal van het vuur en voeg de Gianduja toe. Roer goed om. Giet in een koude kom en laat afkoelen. Klop de slagroom op en spatel ze voorzichtig onder het mengsel. Bestrijk een vorm met olie en plaats 6 à 7 uur in de diepvriezer.
  • Bereid de ganache. Verwarm op een zacht vuur de room tesamen met de chocolade en de Gianduja. Laat afkoelen.
  • Haal het ijs uit de diepvries. Snij in stukken of druk cirkels uit met behulp van een dresseerring. Leg een stuk op je bord en overgiet met de ganache. Maak vloeiende bewegingen zodat je mooie chocolade lijnen krijgt. Werk af met de chocoladeversiering, het fruit en de muntblaadjes. Bestrooi met de raftisnow.

Kanttekening

  • Dit dessert maakt deel uit van de recepten die werden klaargemaakt in de workshop “Kerst Koken met Mieke”. Wil je graag zelf eens een workshop volgen bij Elektro Van Assche? Hou dan de kalender in de gaten en schrijf je in via hun website : elektrovanassche.be/workshop

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 70 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

3x zomerse hapjes

3x zomerse hapjes

Ik volgde opnieuw een workshop van Mieke bij Elektro Van Assche. De vorige was net voor Kerstmis en had als thema "Kerstkoken met Mieke". Nu schakelen we over naar een ander seizoen en gingen aan de slag onder het thema "De smaak van de zon". We sloofden onze mouwen...

Spirelli Niçoise

Spirelli Niçoise

Een salade Niçoise kennen we allemaal. Een traditioneel gerecht uit de Franse keuken. Zeer kleurrijk en smaakvol. Ik maakte vandaag mijn eigen versie: een pasta Niçoise met spirelli en een aantal smaakmakers die er volgens mij heel goed bijpassen. Deze salade is...

Smashed komkommersalade met rundvlees

Smashed komkommersalade met rundvlees

Een zomerse salade met een Oosters tintje: deze komkommersalade zal je zeker en vast bekoren. Mijn favoriete keuken is uiteraard de Belgische keuken, de tweede plaats wordt ingenomen door de Italiaanse keuken. Op nummer drie staat de Oosterse keuken omdat deze een...

Brioche bollen

Brioche bollen

Als één van je collega Foodies een nieuw kook- en bakboek uitbrengt, dan moet ik daar uiteraard iets uit maken. Het lot besliste en het werd de briochetoast deluxe. Een tijdje geleden mocht ik het nieuwste kook- en bakboek "Easy & Speedy" van Bart @roeckiesworld...