Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Witte ijskoningin taart

door | 10 december 2023 | Zoet

Dessert
Winter
Kerst
Voeg een vleugje betovering toe aan je feestelijke festiviteiten met het ultieme Kerst dessert: een witte ijskoningin ijstaart overgoten met een ganache van Gianduja. Ontworpen om je smaakpapillen te verwennen en je gasten te verbazen. Ontdek het recept hier.
ijskoningin taart met chocoladesaus op basis van Gianduja

Op welke manier kan je beter jouw Feestmenu afsluiten dan met ijs? Deze ijskoningin is het dessert uit Miekes Kerstmenu – 2023 (link). Dat is een zelfgemaakte ijstaart. En nee hoor, geen schrik! Eenvoudig te bereiden, je hoeft hiervoor helemaal geen “superwoman” in de keuken te zijn. We serveren er een chocoladesaus bij op basis van Gianduja. Deze ijstaart is een leuke variant op de traditionele kerstbûche.

Wat is Gianduja chocolade?

Gianduja is een heerlijke combinatie van fijngemalen hazelnoten en chocolade. Deze specialiteit komt oorspronkelijk uit het noordwesten van Italië, met name de regio Piemonte. Deze chocolade wordt vaak gemaakt door het mengen van hazelnootpasta of -poeder met suiker en melk. Vervolgens wordt dit mengsel met chocolade gemengd.

Het resultaat is een zijdezachte en romige chocolade met de rijke smaak van hazelnoten. Deze chocolade wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld pralines. Je kent ze wel hoor: bij Leonidas, die rechthoekige in gouden papier verpakte pralines. Google maar eens “Gianduja Leonidas” en ze zullen tevoorschijn komen.

Het recept van de meest eenvoudige ijskoningin taart

De bereiding van het ijs gaat snel. Hou er echter wel rekening mee dat je dit ijs 6 à 7 uur in de diepvriezer dient te laten staan. Het is dan een kwestie van de chocoladesaus te maken op het moment zelf en je ijskoning kan geserveerd worden. Met dit dessert ga je zeker en vast scoren, zowel bij jong als oud. Prettige Feestdagen!

Witte ijskoningin met een ganache van Gianduja

Course: Dessert
Personen

8

personen

Voeg een vleugje betovering toe aan je feestelijke festiviteiten met het ultieme Kerst dessert: een witte ijskoningin ijstaart overgoten met een ganache van Gianduja. Ontworpen om je smaakpapillen te verwennen en je gasten te verbazen. Ontdek het recept hier.

INGREDIËNTEN

  • 4 eierdooiers – 100 gr fijne suiker – 250 ml volle melk – 200 gr witte chocolade – 50 gr Gianduja chocolade – 400 ml slagroom

  • Voor de ganache: 150 ml volle room – 25 gr donkere chocolade (vb. de callets nr 811 van Callebaut) – 100 gr Gianduja chocolade

  • Voor de afwerking: chocoladeversiering – muntblaadjes – frambozen – rode besjes – physalis – raftisnow (bloemsuiker die niet smelt; verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Baktotaal of in jouw lokale bakwinkel)

BEREIDINGSWIJZE

  • Meng de eierdooiers met de suiker en klop tot een ruban. Verwarm de melk samen met de witte chocolade onder voortdurend roeren. Wanneer dit mengsel begint te pruttelen giet je het over de ruban. Doe het mengsel opnieuw in de pan en zet op een zacht vuurtje. Breng zachtjes op temperatuur, maar laat niet meer koken.
  • Haal van het vuur en voeg de Gianduja toe. Roer goed om. Giet in een koude kom en laat afkoelen. Klop de slagroom op en spatel ze voorzichtig onder het mengsel. Bestrijk een vorm met olie en plaats 6 à 7 uur in de diepvriezer.
  • Bereid de ganache. Verwarm op een zacht vuur de room tesamen met de chocolade en de Gianduja. Laat afkoelen.
  • Haal het ijs uit de diepvries. Snij in stukken of druk cirkels uit met behulp van een dresseerring. Leg een stuk op je bord en overgiet met de ganache. Maak vloeiende bewegingen zodat je mooie chocolade lijnen krijgt. Werk af met de chocoladeversiering, het fruit en de muntblaadjes. Bestrooi met de raftisnow.

Kanttekening

  • Dit dessert maakt deel uit van de recepten die werden klaargemaakt in de workshop “Kerst Koken met Mieke”. Wil je graag zelf eens een workshop volgen bij Elektro Van Assche? Hou dan de kalender in de gaten en schrijf je in via hun website : elektrovanassche.be/workshop

1 Reactie

  1. Meerpoel

    Heel lekker!

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 96 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Plukbrood

Plukbrood

Dit is een heel leuk hapje of tussendoortje dat snel gemaakt is en waarmee je eindeloos kan variëren: plukbrood. Zoals het woord het zegt, je plukt stukjes brood. En dat brood, dat is afgewerkt met verschillende smaakmakers. Gaande van kaas tot charcuterie en allerlei...

Penne met kerstomaten en rode pesto

Penne met kerstomaten en rode pesto

Deze eenvoudige penne is een smakenbom. Tijd om terug een eenvoudig pasta gerecht in de kijker te zetten. Deze gerechten zijn perfect om een drukke, wekelijkse dag mee af te sluiten. Snel klaar, met weinig ingrediënten en je kan ze zelf zo gezond maken als je wil door...

Mosselen mediteranée

Mosselen mediteranée

Vandaag deel ik met jullie een unieke combinatie: Zeeuwse mosselen met een Portugese twist. Mosselen mediteranée is een recept van de Gentse chef Sam D'Huyvetter. Je kent hem ongetwijfeld van zijn restaurant Bar Bask (link) en Pinxtosbar Tabernabask (link). In het...

Hapjes

Hapjes

Het is de periode van het jaar, hapjestijd is aangebroken. Niets beter dan zelfgemaakte hapjes. Zo makkelijk, zo smaakvol en vooral zo veel beter dan die gekochte kant-en-klare hapjes. Je kan ze in alle vormen en smaken maken. Koude hapjes, warme hapjes, toastjes,...