Soepje van venkel, Ricard, dilleroom en rivierkreeftjes

Kerst Koken met Mieke

Eén van de meest gegeerde kook workshops bij Elektro Van Assche: Kerst Koken met Mieke.

Zoals jullie weten, verzorg ik de fotografie van de kook workshops die plaats vinden bij Elektro Van Assche : de elektrozaak hier “om de hoek” in Kruisem. Hun leuze prijkt in het groot aan de ingang van de winkel en luidt “Hier kom je thuis“. En dat kan ik met volle overtuiging beamen!

Waarom nu net deze workshops volgen?

Naast een “foodie heaven” te zijn – een plaats waar je als foodie werkelijk alles kan vinden, gaande van kook- en bakgerief, servies, glazen, decoratiemateriaal, lokale voedingswaren zoals deegwaren en kruiden, kleine en grote huishoudtoestellen – organiseert Elektro Van Assche dus workshops die écht de moeite waard zijn.

Twee keer per jaar komt de workshop kalender uit en dan kan je jouw plaats reserveren. De prijs varieert tussen 49 en 69 EUR afhankelijk van het type workshop je volgt en deze is bepaald op de ingrediënten die er gebruikt worden. Naast het koken, beleef je ook de sfeer van samen in groepjes van max. 4 aan een kookeiland te werken. Nadien wordt er gezellig getafeld. Elk eiland maakt één van de voorgestelde gerechten zodat op het einde er een mooi buffet is samengesteld en iedereen de kans krijgt van elk gerecht te proeven. Starten doen we met altijd met een aperitief, water/frisdranken helpen je door de kookworkshop heen en aan tafel kan je genieten van een lekker glaasje wijn. Zoals ik al zei “Hier kom je thuis”!

De start van het Kerst menu van Mieke.

Mieke… waar te beginnen? Mieke is een gekende naam bij Van Assche, ze is er kind aan huis. En ook in de streek is Mieke door velen geliefd. Ze heeft namelijk jaren kookles gegeven in het volwassenenonderwijs. Haar leerlingen missen haar en deze workshops bij Van Assche zijn dus de ideale gelegenheid om haar nog eens terug te zien. Ik hoef je niet te zeggen dat je héél snel moet zijn als de kalender gepubliceerd wordt en de inschrijvingen geopend.

Vol enthousiasme stelt ze de recepten voor. Haar man Eddy is steevast van de partij. Een beenhouwer geweest. Dus het vlees dat gebruikt wordt in Miekes kookworkshop is niet alleen van top kwaliteit, maar je leert dan ook nog eens hoe je correct welk stukje vlees dient te snijden. En ook over messen weet Eddy alles. Een top koppel, ze stralen samen.

Miekes recepten zijn logisch opgebouwd, makkelijk te volgen en toegankelijk voor iedereen. Het zijn gerechten waarvan je zegt ” dat ga ik nu thuis ook eens maken zie”. Recepten voor jong en oud, voor hobbykoks en diegene die graag kookt of bakt en zijn gezin/gasten eens verrast.

Dit jaar zijn we gestart met een aperitief op basis van bessensap en cava vergezeld van een geitenkaas-appeltaartje. Dit is een hapje op basis van diepvriesbladerdeeg. Weinig ingrediënten, makkelijk klaar te maken en mega lekker qua smaak. Je laat de rand van de bladerdeegvelletjes vrij, bestrijkt de rand met een losgeklopt ei en in het midden ga je geitenkaas uitsmeren waar je bovenop dakpansgewijs schijfjes jonagold appel (met schil) stapelt. Borstel wat olijfolie over de appelpartjes, kruid af met wat tijm, peper en zout. Bak de taartjes in een voorverwarmde oven van 200 gr C gedurende 15 minuten tot de randen mooi goudbruin zijn.

Nu we goed opgewarmd zijn, is het tijd om het voorgerecht klaar te maken. Mieke koos voor een tartaar van gerookte forel, zalmforel en zijn garnituur. Niet alleen zit de smakencombinatie goed, het oogt ook mooi om je Kerst menu hiermee te starten.

De tartaar heeft als smaakmakers sjalot, zeekraal (hou wat apart om af te werken), gerookte forel en zalmforel. Er worden eveneens gekookte groene asperges aan toegevoegd (wat kopjes apart houden). Alles wordt in fijne brunoise (kleine blokjes) gesneden en afkruiden doen we met citroensap, olijfolie, peper en zout. Laat de tartaar een klein half uurtje in de frigo afkoelen.

Om het gerecht mooi te presenteren gebruik je best twee serveerringen van verschillende grootte zodat je alles mooi in een “cirkelvorm” kan dresseren. Afwerken met de groene aspergekopjes, wat extra zeekraal, zalmeitjes, enkele druppels truffelolie en wat gepelde grijze Noordzeegarnalen. Belangrijk is koel te serveren.

Een soepje als tussengerecht: daar scoor je altijd mee.

Als ik de ingrediënten zag, dacht ik onmiddellijk “ai ai dat gaat de echtgenoot hier niet lusten”. Venkel, dille, rivierkreeftjes,… ik hield mijn hart al vast. En weet je wat hij zei “ja zeg, die Mieke kan koken hé, zo’n goeie soep die we gemaakt hebben”. Yes, gescoord!

Ik kreeg meerdere keren de vraag – via Instagram/Facebook volgers – of ze het recept van deze soep konden krijgen. Wel ik belde Mieke op, stelde haar de vraag en ze was onmiddellijk akkoord. Hier komt dus het enige echte recept van Miekes soepje van venkel, Ricard, dilleroom en rivierkreeftjes.

Soepje van venkel, Ricard, dilleroom en rivierkreeftjes

Course: VoorgerechtenCuisine: Soep
Tasjes

20

tasjes

Een verfijnd tussengerecht voor je Kerst menu: een fluweelzacht soepje van venkel, wat Ricard, romige dilleroom en rivierkreeftjes. Dit is pas pure verwennerij voor jouw gasten tijdens de feestelijke eindejaarsdagen.

INGREDIËNTEN

  • Voor de soep: 2 wortels, 1 kg venkel, 2 uien, 2 liter kippenbouillon, boter, 100 ml melk, peper en zout

  • Voor de afwerking: Ricard, dille, 100 ml room, 150 gr rivierkreeftjes

BEREIDINGSWIJZE

  • Rasp de wortels en snij fijn in brunoise. Kuis de venkel (verwijder onderkant, hou het venkelkruid apart) en snij eveneens in kleine blokjes.
  • Pel de uien en hak deze grof. Stoof aan op een zacht vuurtje en voeg vervolgens de brunoise van wortel en venkel toe. Laat 5 minuten stoven. Giet er nu de kippenbouillon bij en laat gedurende 30-45 minuten pruttelen.
  • Mix de soep en giet ze door een puntzeef. Voeg de melk toe. Kruid af met peper en zout. Voeg een scheutje Ricard toe.
  • Hak de dille fijn. Klop de room dik vloeibaar en kruid met peper en zout. Roer de fijngehakte dille onder de room. Versier de soep met de dilleroom, de rivierkreeftjes en enkele takjes venkelkruid.

Kanttekening

  • Wil je graag zelf eens een workshop volgen bij Elektro Van Assche? Hou dan de kalender in de gaten en schrijf je in via hun website : elektrovanassche.be/workshop

Klaar om het hoofdgerecht te ontdekken?

Mieke ging voor een smakenpalet om u tegen te zeggen. Een goed stukje vlees, het zoete van de Jonagold appel en het zure van veenbessen, een lekker sausje en een aardappelgebakje.

Eddy koos voor haar 2 hertenkronen uit en bakte die aan zoals het hoort. Belangrijk is het vlees nadien te laten rusten onder aluminiumfolie. Zo behoud je de sappigheid en gaat geen enkele smaak verloren. De aanbaksels van het vlees in je braadpan schraap je los met een houten lepel. Deze aanbaksels zijn de perfecte basis om een saus te maken.

De saus is er één op basis van rode wijn en wildfond. Laten inkoken en zeven. Vervolgens indikken met room en afwerken met een scheut Calvados en rode bessen gelei. Verder lag er een aardappelgebakje met gemengde paddenstoelen bij en appelbolletjes op een bedje van veenbessen. Klassiek maar perfect qua Kerst hoofdgerecht.

Het dessert

Het nagerecht van Miekes kerstmenu was een ster op zich. Zo goed en zo mooi gepresenteerd dat het een aparte blogpost verdient. En ja, ook dat recept mag ik delen van Mieke. Stay tuned en hou de website in de gaten. De “witte ijskoningin met een ganache van Gianduja” komt er morgen aan. Op z’n zondags.

Laat hier een snelle reactie achter.