Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Ragù bolognese

door | 5 juni 2021 | Hoofdgerecht, Pasta, Recepten, Samenwerking, Sauzen

Pasta
Zomer
Restjes-koken, daar ben ik een krak in! Er wordt hier zelden iets in de vuilnisbak gegooid. En weet je wat? Vaak levert dit heel mooie gerechten op. Zoals deze Ragù Bolognese.

Deze Italiaanse schotel is al meerdere malen het onderwerp geweest van menige discussies. Welke zijn nu juist de ingrediënten, wat mag er wel, wat mag er niet in? Bestel bijvoorbeeld nooit een “spaghetti bolognese” als je in Italië bent, zij serveren deze ragù bolognese immers met lintvormige pasta zoals tagliatelle.

Het enige échte recept ligt veilig opgeborgen in Italië. De ene zegt dat het in een kluis in de Kamer van Koophandel te Bologna ligt. De andere beweert dan weer dat het in een kluis in het Gemeentehuis van Bologna ligt. In ieder geval, het ligt ergens veilig in Bologna.

Ik koos vandaag dit gerecht uit, omdat het Wereldmilieudag is. Een dag waarop ik toch even stil sta en mijn bijdrage wil leveren. En dat doe ik dan door deze ragù bolognese te maken met de restjes uit de frigo en uit de voorraadkast.

Geen tagliatelle maar fijne spaghetti. De verse kruiden komen uit mijn kruidentuintje. Het enige wat ik ben gaan halen is het gehakt, dat had ik niet als restje liggen. Wij schenken trouwens iedere dag aandacht aan het tegengaan van voedselverspilling. Niets erger dan eten laten bederven en het dan in de vuilnisbak te droppen.

Ook de voorraadkast is hier goed gevuld en daar wordt zelfs een mini-inventaris van bijgehouden. Lijst waarop de producten vermeld staan, alsook hun vervaldatum. En nu ga je me helemaal zot verklaren, ze staan ook gerangschikt volgens houdbaarheidsdatum. Zo ben ik zeker dat ik altijd eerst die producten zal gebruiken die het eerste “op” moeten.

De combinatie van room en tomatenpassata zorgt er voor dat de tomatensaus een aangename zachte smaak heeft

Dankzij deze combinatie heb ik dus geen last van mijn maag. Want het gebeurt wel eens dat door de aciditeit van de tomaten ik last heb van maagzuur. Met deze combi is dit dus van de baan. Een klontje suiker helpt ook altijd 🙂

Klaar voor het recept? Hier komt het dan! 5 eenvoudige stappen en dan moet je vooral geduld hebben. De saus mag je zo’n 1 à 2 uur laten pruttelen tot ze de gewenste dikte bekomt.

Ingrediëntenlijst

Olijfolie – 150 gr pancetta

1 fijngesnipperde ajuin en geplet teentje knoflook -1 wortel en 1 stengel witte selder in brunoise (fijne blokjes) gesneden

500 gr runds-varkengehakt

Half flesje culinaire room

1 EL tomatenconcentraat – 1 klontje suiker – 1 glas rode wijn – een groot blik tomatenpassata

Kruiden: laurierblad, verse tijm, enkele basilicumblaadjes, peper en zout

Restje Parmezaanse kaas

Recept

Stap 1: Bak de pancetta gedurende enkele minuten aan in olijfolie.

Stap 2: Voeg de ajuin, knoflook, wortel, witte selder toe en laat even meestoven.

Stap 3: Het gehakt mag er bij; bak het mooi bruin.

Stap 4: Giet vervolgens de room er bij en laat deze inkoken.

Stap 5: Doe er het tomatenconcentraat en het klontje suiker bij; blus met de rode wijn en laat opnieuw even inkoken. Dan mogen de tomatenpassata en de kruiden er bij. Laat de saus nu verder pruttelen op een zacht vuur.

Serveren met Parmezaanse kaas, das het “restje” kaas dat ik had liggen 🙂

Ragù Bolognese op basis van de restjes die ik in huis had – Wereldmilieudag

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 71 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

3x aardbeien dessertjes

3x aardbeien dessertjes

Het seizoen van de aardbeien is in gang geschoten en in het kader van de Week van Hoogstraten die plaatsvindt van 4 t.e.m. 12 mei 2024 maakte ik 3 super makkelijk te bereiden aardbeien dessertjes. Ze zijn ook ideaal als vieruurtje voor de kinderen. Hoogstraten staat...

Tomatensoep

Tomatensoep

De beste ingrediënten voor een klassieke tomatensoep ontdek je hier! Een lekker bord tomatensoep, daar geniet toch iedereen van. Of ben ik verkeerd? Ik gebruik drie vaste waardes in m’n klassieke tomatensoep. Zij zorgen voor de échte smaak en de juiste kleur. Verse...

Karnemelk pannenkoeken

Karnemelk pannenkoeken

Ze lijken op American pancakes, maar zijn luchtiger en hebben een frisse zure smaak door de karnemelk. Deze pannenkoeken moet je zeker en vast eens uitproberen. Ze zijn echt de moeite waard! Ik hou van de luchtigheid en de frisse zure smaak. Ze worden vaak geserveerd...

Luxe dessertkoekjes

Luxe dessertkoekjes

Zelfgemaakte dessertkoekjes, das pure luxe! Op mijn Instagram konden jullie meevolgen hoe ik genoot van deze "Luxe Dessertkoekjes" workshop bij Elektro Van Assche. De lesgeefster van dienst was Ellens Lammens, de winnares van het VTM-programma "De Meesterbakker 2012"....