Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Ragù bolognese

door | 5 juni 2021 | Hoofdgerecht, Sauzen

Pasta
Zomer
Restjes-koken, daar ben ik een krak in! Er wordt hier zelden iets in de vuilnisbak gegooid. En weet je wat? Vaak levert dit heel mooie gerechten op. Zoals deze Ragù Bolognese.

Deze Italiaanse schotel is al meerdere malen het onderwerp geweest van menige discussies. Welke zijn nu juist de ingrediënten, wat mag er wel, wat mag er niet in? Bestel bijvoorbeeld nooit een “spaghetti bolognese” als je in Italië bent, zij serveren deze ragù bolognese immers met lintvormige pasta zoals tagliatelle.

Het enige échte recept ligt veilig opgeborgen in Italië. De ene zegt dat het in een kluis in de Kamer van Koophandel te Bologna ligt. De andere beweert dan weer dat het in een kluis in het Gemeentehuis van Bologna ligt. In ieder geval, het ligt ergens veilig in Bologna.

Ik koos vandaag dit gerecht uit, omdat het Wereldmilieudag is. Een dag waarop ik toch even stil sta en mijn bijdrage wil leveren. En dat doe ik dan door deze ragù bolognese te maken met de restjes uit de frigo en uit de voorraadkast.

Geen tagliatelle maar fijne spaghetti. De verse kruiden komen uit mijn kruidentuintje. Het enige wat ik ben gaan halen is het gehakt, dat had ik niet als restje liggen. Wij schenken trouwens iedere dag aandacht aan het tegengaan van voedselverspilling. Niets erger dan eten laten bederven en het dan in de vuilnisbak te droppen.

Ook de voorraadkast is hier goed gevuld en daar wordt zelfs een mini-inventaris van bijgehouden. Lijst waarop de producten vermeld staan, alsook hun vervaldatum. En nu ga je me helemaal zot verklaren, ze staan ook gerangschikt volgens houdbaarheidsdatum. Zo ben ik zeker dat ik altijd eerst die producten zal gebruiken die het eerste “op” moeten.

De combinatie van room en tomatenpassata zorgt er voor dat de tomatensaus een aangename zachte smaak heeft

Dankzij deze combinatie heb ik dus geen last van mijn maag. Want het gebeurt wel eens dat door de aciditeit van de tomaten ik last heb van maagzuur. Met deze combi is dit dus van de baan. Een klontje suiker helpt ook altijd 🙂

Klaar voor het recept? Hier komt het dan! 5 eenvoudige stappen en dan moet je vooral geduld hebben. De saus mag je zo’n 1 à 2 uur laten pruttelen tot ze de gewenste dikte bekomt.

Ingrediëntenlijst

Olijfolie – 150 gr pancetta

1 fijngesnipperde ajuin en geplet teentje knoflook -1 wortel en 1 stengel witte selder in brunoise (fijne blokjes) gesneden

500 gr runds-varkengehakt

Half flesje culinaire room

1 EL tomatenconcentraat – 1 klontje suiker – 1 glas rode wijn – een groot blik tomatenpassata

Kruiden: laurierblad, verse tijm, enkele basilicumblaadjes, peper en zout

Restje Parmezaanse kaas

Recept

Stap 1: Bak de pancetta gedurende enkele minuten aan in olijfolie.

Stap 2: Voeg de ajuin, knoflook, wortel, witte selder toe en laat even meestoven.

Stap 3: Het gehakt mag er bij; bak het mooi bruin.

Stap 4: Giet vervolgens de room er bij en laat deze inkoken.

Stap 5: Doe er het tomatenconcentraat en het klontje suiker bij; blus met de rode wijn en laat opnieuw even inkoken. Dan mogen de tomatenpassata en de kruiden er bij. Laat de saus nu verder pruttelen op een zacht vuur.

Serveren met Parmezaanse kaas, das het “restje” kaas dat ik had liggen 🙂

Ragù Bolognese op basis van de restjes die ik in huis had – Wereldmilieudag

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 82 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Gent Jazz

Gent Jazz

Vorige week ging ik voor 't eerst eens terug naar een festival: Gent Jazz. Dat was heel lang geleden en jullie weten het of niet, ik heb het niet zo voor festivals. Eén omdat ik niet hou van drukte en duwende mensen, twee omdat ik nogal op hygiëne sta. En daarmee...

Tomaat-Burrata

Tomaat-Burrata

We kennen allemaal de combinatie tomaat-mozzarella, maar ik wil jullie vandaag een variant "next level" voorstellen: tomaat-burrata. Kaas is toch kaas hoor ik je denken. En dan zeker als het over Italiaanse kaas gaat. Awel nee. Er zijn wel degelijk verschilpunten...

Roodeberg Black (rood)

Roodeberg Black (rood)

Jullie weten dat ik sinds korte tijd Ambassadeur ben voor Schenk. Wel... ik ben Ambassadeur van niet één, maar wel van twee wijnsoorten die zij promoten. Naast de Le Grand Noir wijnen zal ik dus ook de Roodeberg wijnen in de kijker zetten. Vandaag start ik met de...

Lemoncurd zandtaartjes

Lemoncurd zandtaartjes

Deze foodie hier kreeg deze week een hele karton zachtfruit en snackgroenten van Hoogstraten aan huis geleverd en werd uitgedaagd om met de Hoogstraten Belgische Blauwe Bessen aan de slag te gaan. Dat moet je mij uiteraard geen twee keer zeggen. Deze Lemoncurd...