Herten rack is lekker zacht en mals én is ideaal om te bereiden wanneer je gasten over de vloer hebt.
Herten rack is heerlijk mager vlees. Het bevat eiwitten, ijzer en omega-3 vetzuren. Het stuk komt uit het ribgedeelte van het hert. Het is mooi donkerrood gekleurd en heeft een bijzonder verfijnde smaak. De herten groeien op in een boerderij waar ze uitsluitend plantaardige voeding krijgen. Herten rack is verkrijgbaar in de speciaalzaak, kan je bestellen via je lokale slager en is in sommige supermarkten op bestelling verkrijgbaar.
Hoe herten rack bereiden?
Haal het vlees één uurtje op voorhand uit de frigo alvorens je het gaat bereiden. Laat het op kamertemperatuur komen.
De beste manier is en blijft op de BBQ. Heb je deze niet of lenen de weersomstandigheden zich niet om de BBQ boven te halen, dan kan je herten rack eveneens bereiden in de oven. We smeren het stuk hertenvlees in met olie en kruiden met peper en zout. Wil je andere kruiden toevoegen, dan kan dat. Ik denk aan rozemarijn, tijm, oregano,…
Ga je voor de oven bereiding, bak dan het hert eerst kort aan langs beide kanten in gesmolten ongezouten roomboter. Zo krijgt het alvast een mooi bruin kleurtje. Vervolgens ga je de herten rack gedurende een 20-tal minuten laten garen in een voorverwarmde oven van 180gr C. Tot een kerntemperatuur van 52° C is bereikt. We schikken het herten rack, met de kant van de botten naar beneden, in een beboterde ovenschaal. Af en toe de gesmolten boter over het hert lepelen is een aanrader. Uit de oven afhalen, afdekken met aluminiumfolie en nog een 10-tal minuten laten rusten. Je kan het vlees mooi aansnijden met een scherp mes in gelijke stukken en verdelen over de borden van jouw gasten.
De beste smaakcombinaties met herten rack
Bij een perfect gebakken stukje hert hoort een sublieme saus. De bakresten in de pan zijn perfect om met een houten lepel los te schrapen en als basis te gebruiken voor je saus. Denk aan wildsaus, portosaus of Grand Veneur saus.
Voor de wildsaus ga je de losgeschrapen bakresten in je pan blussen met een wildfond. Laten pruttelen zodat de fond wat intrekt, zeven en dan afwerken met beurre manié: wat klontjes koude boter gemengd met bloem. Deze zorgen voor de binding van je saus. Een draai van de pepermolen, een snuifje zout en je wildsaus is klaar om rijkelijk geserveerd te worden over het herten rack.
Kies je liever een portosaus dan ga je fijngesneden sjalotten toevoegen aan de braadresten en deze even laten sudderen. Vervolgens blussen met een goeie scheut rode porto en laten inkoken. Ik kies er voor een bruine fond bij te doen en laat pruttelen tot de juiste sausdikte is bekomen. Afkruiden met peper en zout.
De all-time Franse klassieker blijft de Grand Veneur saus. Hier ga je de braadresten blussen met cognac, rode bessengelei toevoegen en een scheutje room. Het pruttelwerk kan beginnen. En het saus lepelen ook.
Naast herten rack en saus, wil je uiteraard nog wat groenten zien op jouw bord. Geroosterde bloemkool uit de oven, een crème van pompoen met gefrituurde salie of appeltjes met jeneverbessen compote, geroosterde wortels of pastinaak,… het zijn allemaal goeie smaakcombinaties met herten rack. Daarbij een gratin dauphinois (dat recept komt er binnenkort aan!) en je feestmaal kan beginnen.
0 reacties