Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Herten rack

door | 29 december 2023 | Hoofdgerecht, Wildgerechten

Subcategorie: Vlees en gevogelte
Seizoen: Winter
Herten rack met een sublieme saus, winter groenten en een gratin dauphinois. Wie schuift mee aan tafel? Hoe meer zielen, hoe meer vreugde...
Herten rack

Herten rack is lekker zacht en mals

Herten rack is heerlijk mager vlees. Het bevat eiwitten, ijzer en omega-3 vetzuren. Het stuk komt uit het ribgedeelte van het hert. Het is mooi donkerrood gekleurd en heeft een bijzonder verfijnde smaak. De herten groeien op in een boerderij waar ze uitsluitend plantaardige voeding krijgen. Herten rack is verkrijgbaar in de speciaalzaak, kan je bestellen via je lokale slager en is in sommige supermarkten op bestelling verkrijgbaar.

Het is niet alleen lekker zacht en mals, het is ook ideaal vlees dat kan bereid worden wanneer je gasten over de vloer hebt. Jouw oven doet het werk en jij kan gezellig mee aan tafel zitten. Je hoeft geen uren in de keuken te vertoeven. Das mooi meegenomen. ik bereid de saus op het moment zelf, want ik gebruik hiervoor de braadresten van het vlees. Je kan ze ook op voorhand bereiden, maar dan is de saus iets minder smaakvol. Die braadresten maken immers het verschil.

Hoe herten rack bereiden?

Haal het vlees één uurtje op voorhand uit de frigo alvorens je het gaat bereiden. Laat het op kamertemperatuur komen.

De beste manier is en blijft op de BBQ. Heb je deze niet of lenen de weersomstandigheden zich niet om de BBQ boven te halen, dan kan je herten rack eveneens bereiden in de oven. We smeren het stuk hertenvlees in met olie en kruiden met peper en zout. Wil je andere kruiden toevoegen, dan kan dat. Ik denk aan rozemarijn, tijm, oregano,…

Ga je voor de oven bereiding, bak dan het hert eerst kort aan langs beide kanten in gesmolten ongezouten roomboter. Zo krijgt het alvast een mooi bruin kleurtje. Vervolgens ga je de herten rack gedurende een 20-tal minuten laten garen in een voorverwarmde oven van 180gr C. Tot een kerntemperatuur van 52° C is bereikt. We schikken het herten rack, met de kant van de botten naar beneden, in een beboterde ovenschaal. Af en toe de gesmolten boter over het hert lepelen is een aanrader. Uit de oven afhalen, afdekken met aluminiumfolie en nog een 10-tal minuten laten rusten. Je kan het vlees mooi aansnijden met een scherp mes in gelijke stukken en verdelen over de borden van jouw gasten.

De beste smaakcombinaties met herten rack

Bij een perfect gebakken stukje hert hoort een sublieme saus. De bakresten in de pan zijn perfect om met een houten lepel los te schrapen en als basis te gebruiken voor je saus. Denk aan wildsaus, portosaus of Grand Veneur saus.

Voor de wildsaus ga je de losgeschrapen bakresten in je pan blussen met een wildfond. Laten pruttelen zodat de fond wat intrekt, zeven en dan afwerken met beurre manié: wat klontjes koude boter gemengd met bloem. Deze zorgen voor de binding van je saus. Een draai van de pepermolen, een snuifje zout en je wildsaus is klaar om rijkelijk geserveerd te worden over het herten rack.

Kies je liever een portosaus dan ga je fijngesneden sjalotten toevoegen aan de braadresten en deze even laten sudderen. Vervolgens blussen met een goeie scheut rode porto en laten inkoken. Ik kies er voor een bruine fond bij te doen en laat pruttelen tot de juiste sausdikte is bekomen. Afkruiden met peper en zout.

De all-time Franse klassieker blijft de Grand Veneur saus. Hier ga je de braadresten blussen met cognac, rode bessengelei toevoegen en een scheutje room. Het pruttelwerk kan beginnen. En het saus lepelen ook.

Naast herten rack en saus, wil je uiteraard nog wat groenten zien op jouw bord. Geroosterde bloemkool uit de oven, een crème van pompoen met gefrituurde salie of appeltjes met jeneverbessen compote, geroosterde wortels of pastinaak,… het zijn allemaal goeie smaakcombinaties met herten rack. Daarbij een gratin dauphinois (link) en je feestmaal kan beginnen.

Hoofdgerecht hertenrack tijdens workshop kerst koken met Mieke

Op zoek naar andere wild gerechten?

Populaire Lizzylizzblog gerechten met wild zijn: fazant fine champagne (link) en everzwijnsteak met rode port vijgensaus (link) – deze passen ook perfect in een feestmenu of voor wanneer je vrienden op bezoek hebt. Of gewoon als je eens jezelf wil verwennen tijdens het weekend.

Eenvoudige, smaakvolle recepten met verse, Belgische producten

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 101 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Slagroomtaart met Hoogstraten aardbeien

Slagroomtaart met Hoogstraten aardbeien

Hoogstraten aardbeien: de beste! Dit jaar mag ik mij opnieuw Hoogstraten Ambassadeur noemen. En dat maakt mij heel gelukkig. Wie Hoogstraten zegt, denkt onmiddellijk aan aardbeien. Maar de Coöperatie Hoogstraten biedt nog zoveel meer (bessen, kersen, meloenen,...

Blinde vink met vleessaus

Blinde vink met vleessaus

Vleessaus: de klassieke saus die altijd smaakt Een goeie saus, daarmee scoor je altijd. Maar hoe maak je nu een lekkere saus? Er is één enkele regel: alles staat of valt met het kiezen van de juiste fond. Een fond komt tot stand door bouillon op basis van beenderen...

Ballekes met kriekskes

Ballekes met kriekskes

Ballekes met kriekskes: een Vlaamse klassieker Dit is een authentiek Vlaams gerecht dat nostalgie en smaak op je bord brengt. Het bestaat uit sappige gehaktballetjes geserveerd in een zoetzure saus van gestoofde krieken. Traditioneel worden ballekes met kriekskes vaak...

Scampi’s in getomateerde roomsaus

Scampi’s in getomateerde roomsaus

Het meest klassieke scampi gerecht Dit gerecht is de perfecte snelle doordeweekse maaltijd. Met een paar verse ingrediënten tover je een gerecht op tafel dat iedereen doet watertanden. Geserveerd met knapperig stokbrood, pasta of rijst, deze bereiding in getomateerde...