Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Kalfsblanquette

door | 13 september 2021 | Hoofdgerecht, Stoofpotjes

Vlees en gevogelte
Het hele jaar door
Dit zalig stoofpotje is er één op basis van kalfsvlees, roomsaus en champignons. En ja hoor, hiervoor gebruik ik volle room. Zijn smaak zorgt voor een schitterend resultaat.
Lizzylizzblog

Een kilootje kalfsblanquette maken? Ja hoor, geen probleem. Dit gerecht is op z’n best als je de stoofpot een “nachtje” laat trekken in de koelkast. De smaken komen dan helemaal tot hun recht. Je vindt kalfsblanquette meestal op de menukaart in de herfst/winterperiode, maar ik vind dat deze stoofpot ook best kan gegeten worden aan het einde van de zomer.

Blanquette de veau, kalfsblanket of kalfsfricassee

What’s in a name? Dit zalig stoofpotje is er één op basis van kalfsvlees, roomsaus en champignons. En ja hoor, hiervoor gebruik ik de volle room (33% vet) van Campina. De natuurlijke volle smaak van deze echte room zorgt voor een schitterend resultaat.

Kalfsblanquette

Course: Hoofdgerecht
Personen

6

personen

De klassieke kalfsblanquette met ui, wortel, bleekselder en champignons is een heerlijk stoofpotje van kalfsvlees in de roomsaus. En ‘t is met volle room gemaakt, zodat de smaak 100% perfect zit. Wat denk je, ga jij dit potje ook eens thuis serveren?

INGREDIËNTEN

  • 300 gr kalfsvlees – 750 ml blanke fond

  • 2 uien – 2 stengels bleekselder – 2 wortels – 1 bouquet garni (laurierblad, tijm, peterseliestengels) – 200 gram champignons

  • 4 EL bloem – 2 eidooiers – 200 ml room

  • Peterselie – peper – zout

BEREIDINGSWIJZE

  • Snijd het vlees in grote stukken en leg het in een stoofpot. Giet er de blanke fond bij en breng aan de kook. Laat 5 minuten zacht koken. Verwijder regelmatig het schuim.
  • Snij de groenten (behalve de champignons) in grove stukken en voeg ze tesamen met de bouquet garni toe. Een snuifje zout mag er bij. Dek de pan af en laat op zacht vuur gaar stoven (20-tal minuten). Giet het geheel af en vang het kookvocht op.
  • Snijd de champignons fijn en pocheer ze apart gaar. Giet af en laat alles uitlekken. Vang het kookvocht op.
  • Breng het kookvocht van de champignons en van het vlees aan de kook en laat tot twee derde inkoken. Bind met de bloem en laat goed doorkoken. Giet de saus door een fijne zeef. Maak van de eidooiers en room een liaison en roer dit door de saus.
  • Voeg het vlees, de uien en champignons toe. Breng op smaak met peper en zout.
    Garneer met peterselie. 

Kanttekening

  • Serveer met witte rijst, pasta, aardappelpuree of frietjes – Lizzy x

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 82 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Gent Jazz

Gent Jazz

Vorige week ging ik voor 't eerst eens terug naar een festival: Gent Jazz. Dat was heel lang geleden en jullie weten het of niet, ik heb het niet zo voor festivals. Eén omdat ik niet hou van drukte en duwende mensen, twee omdat ik nogal op hygiëne sta. En daarmee...

Tomaat-Burrata

Tomaat-Burrata

We kennen allemaal de combinatie tomaat-mozzarella, maar ik wil jullie vandaag een variant "next level" voorstellen: tomaat-burrata. Kaas is toch kaas hoor ik je denken. En dan zeker als het over Italiaanse kaas gaat. Awel nee. Er zijn wel degelijk verschilpunten...

Roodeberg Black (rood)

Roodeberg Black (rood)

Jullie weten dat ik sinds korte tijd Ambassadeur ben voor Schenk. Wel... ik ben Ambassadeur van niet één, maar wel van twee wijnsoorten die zij promoten. Naast de Le Grand Noir wijnen zal ik dus ook de Roodeberg wijnen in de kijker zetten. Vandaag start ik met de...

Lemoncurd zandtaartjes

Lemoncurd zandtaartjes

Deze foodie hier kreeg deze week een hele karton zachtfruit en snackgroenten van Hoogstraten aan huis geleverd en werd uitgedaagd om met de Hoogstraten Belgische Blauwe Bessen aan de slag te gaan. Dat moet je mij uiteraard geen twee keer zeggen. Deze Lemoncurd...