Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Kalfsblanquette

door | 13 september 2021 | Hoofdgerecht, Stoofpotjes

Vlees en gevogelte
Het hele jaar door
Dit zalig stoofpotje is er één op basis van kalfsvlees, roomsaus en champignons. En ja hoor, hiervoor gebruik ik volle room. Zijn smaak zorgt voor een schitterend resultaat.
Lizzylizzblog

Een kilootje kalfsblanquette maken? Ja hoor, geen probleem. Dit gerecht is op z’n best als je de stoofpot een “nachtje” laat trekken in de koelkast. De smaken komen dan helemaal tot hun recht. Je vindt kalfsblanquette meestal op de menukaart in de herfst/winterperiode, maar ik vind dat deze stoofpot ook best kan gegeten worden aan het einde van de zomer.

Blanquette de veau, kalfsblanket of kalfsfricassee

What’s in a name? Dit zalig stoofpotje is er één op basis van kalfsvlees, roomsaus en champignons. En ja hoor, hiervoor gebruik ik de volle room (33% vet) van Campina. De natuurlijke volle smaak van deze echte room zorgt voor een schitterend resultaat.

Kalfsblanquette

Course: Hoofdgerecht
Personen

6

personen

De klassieke kalfsblanquette met ui, wortel, bleekselder en champignons is een heerlijk stoofpotje van kalfsvlees in de roomsaus. En ’t is met volle room gemaakt, zodat de smaak 100% perfect zit. Wat denk je, ga jij dit potje ook eens thuis serveren?

INGREDIËNTEN

  • 300 gr kalfsvlees – 750 ml blanke fond

  • 2 uien – 2 stengels bleekselder – 2 wortels – 1 bouquet garni (laurierblad, tijm, peterseliestengels) – 200 gram champignons

  • 4 EL bloem – 2 eidooiers – 200 ml room

  • Peterselie – peper – zout

BEREIDINGSWIJZE

  • Snijd het vlees in grote stukken en leg het in een stoofpot. Giet er de blanke fond bij en breng aan de kook. Laat 5 minuten zacht koken. Verwijder regelmatig het schuim.
  • Snij de groenten (behalve de champignons) in grove stukken en voeg ze tesamen met de bouquet garni toe. Een snuifje zout mag er bij. Dek de pan af en laat op zacht vuur gaar stoven (20-tal minuten). Giet het geheel af en vang het kookvocht op.
  • Snijd de champignons fijn en pocheer ze apart gaar. Giet af en laat alles uitlekken. Vang het kookvocht op.
  • Breng het kookvocht van de champignons en van het vlees aan de kook en laat tot twee derde inkoken. Bind met de bloem en laat goed doorkoken. Giet de saus door een fijne zeef. Maak van de eidooiers en room een liaison en roer dit door de saus.
  • Voeg het vlees, de uien en champignons toe. Breng op smaak met peper en zout.
    Garneer met peterselie. 

Kanttekening

  • Serveer met witte rijst, pasta, aardappelpuree of frietjes – Lizzy x

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 96 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Plukbrood

Plukbrood

Dit is een heel leuk hapje of tussendoortje dat snel gemaakt is en waarmee je eindeloos kan variëren: plukbrood. Zoals het woord het zegt, je plukt stukjes brood. En dat brood, dat is afgewerkt met verschillende smaakmakers. Gaande van kaas tot charcuterie en allerlei...

Penne met kerstomaten en rode pesto

Penne met kerstomaten en rode pesto

Deze eenvoudige penne is een smakenbom. Tijd om terug een eenvoudig pasta gerecht in de kijker te zetten. Deze gerechten zijn perfect om een drukke, wekelijkse dag mee af te sluiten. Snel klaar, met weinig ingrediënten en je kan ze zelf zo gezond maken als je wil door...

Mosselen mediteranée

Mosselen mediteranée

Vandaag deel ik met jullie een unieke combinatie: Zeeuwse mosselen met een Portugese twist. Mosselen mediteranée is een recept van de Gentse chef Sam D'Huyvetter. Je kent hem ongetwijfeld van zijn restaurant Bar Bask (link) en Pinxtosbar Tabernabask (link). In het...

Hapjes

Hapjes

Het is de periode van het jaar, hapjestijd is aangebroken. Niets beter dan zelfgemaakte hapjes. Zo makkelijk, zo smaakvol en vooral zo veel beter dan die gekochte kant-en-klare hapjes. Je kan ze in alle vormen en smaken maken. Koude hapjes, warme hapjes, toastjes,...