Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Kalfsblanquette

door | 13 september 2021 | Hoofdgerecht, Stoofpotjes

Vlees en gevogelte
Het hele jaar door
Dit zalig stoofpotje is er één op basis van kalfsvlees, roomsaus en champignons. En ja hoor, hiervoor gebruik ik volle room. Zijn smaak zorgt voor een schitterend resultaat.
Lizzylizzblog

Een kilootje kalfsblanquette maken? Ja hoor, geen probleem. Dit gerecht is op z’n best als je de stoofpot een “nachtje” laat trekken in de koelkast. De smaken komen dan helemaal tot hun recht. Je vindt kalfsblanquette meestal op de menukaart in de herfst/winterperiode, maar ik vind dat deze stoofpot ook best kan gegeten worden aan het einde van de zomer.

Blanquette de veau, kalfsblanket of kalfsfricassee

What’s in a name? Dit zalig stoofpotje is er één op basis van kalfsvlees, roomsaus en champignons. En ja hoor, hiervoor gebruik ik de volle room (33% vet) van Campina. De natuurlijke volle smaak van deze echte room zorgt voor een schitterend resultaat.

Kalfsblanquette

Course: Hoofdgerecht
Personen

6

personen

De klassieke kalfsblanquette met ui, wortel, bleekselder en champignons is een heerlijk stoofpotje van kalfsvlees in de roomsaus. En ‘t is met volle room gemaakt, zodat de smaak 100% perfect zit. Wat denk je, ga jij dit potje ook eens thuis serveren?

INGREDIËNTEN

  • 300 gr kalfsvlees – 750 ml blanke fond

  • 2 uien – 2 stengels bleekselder – 2 wortels – 1 bouquet garni (laurierblad, tijm, peterseliestengels) – 200 gram champignons

  • 4 EL bloem – 2 eidooiers – 200 ml room

  • Peterselie – peper – zout

BEREIDINGSWIJZE

  • Snijd het vlees in grote stukken en leg het in een stoofpot. Giet er de blanke fond bij en breng aan de kook. Laat 5 minuten zacht koken. Verwijder regelmatig het schuim.
  • Snij de groenten (behalve de champignons) in grove stukken en voeg ze tesamen met de bouquet garni toe. Een snuifje zout mag er bij. Dek de pan af en laat op zacht vuur gaar stoven (20-tal minuten). Giet het geheel af en vang het kookvocht op.
  • Snijd de champignons fijn en pocheer ze apart gaar. Giet af en laat alles uitlekken. Vang het kookvocht op.
  • Breng het kookvocht van de champignons en van het vlees aan de kook en laat tot twee derde inkoken. Bind met de bloem en laat goed doorkoken. Giet de saus door een fijne zeef. Maak van de eidooiers en room een liaison en roer dit door de saus.
  • Voeg het vlees, de uien en champignons toe. Breng op smaak met peper en zout.
    Garneer met peterselie. 

Kanttekening

  • Serveer met witte rijst, pasta, aardappelpuree of frietjes – Lizzy x

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 70 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

3x zomerse hapjes

3x zomerse hapjes

Ik volgde opnieuw een workshop van Mieke bij Elektro Van Assche. De vorige was net voor Kerstmis en had als thema "Kerstkoken met Mieke". Nu schakelen we over naar een ander seizoen en gingen aan de slag onder het thema "De smaak van de zon". We sloofden onze mouwen...

Spirelli Niçoise

Spirelli Niçoise

Een salade Niçoise kennen we allemaal. Een traditioneel gerecht uit de Franse keuken. Zeer kleurrijk en smaakvol. Ik maakte vandaag mijn eigen versie: een pasta Niçoise met spirelli en een aantal smaakmakers die er volgens mij heel goed bijpassen. Deze salade is...

Smashed komkommersalade met rundvlees

Smashed komkommersalade met rundvlees

Een zomerse salade met een Oosters tintje: deze komkommersalade zal je zeker en vast bekoren. Mijn favoriete keuken is uiteraard de Belgische keuken, de tweede plaats wordt ingenomen door de Italiaanse keuken. Op nummer drie staat de Oosterse keuken omdat deze een...

Brioche bollen

Brioche bollen

Als één van je collega Foodies een nieuw kook- en bakboek uitbrengt, dan moet ik daar uiteraard iets uit maken. Het lot besliste en het werd de briochetoast deluxe. Een tijdje geleden mocht ik het nieuwste kook- en bakboek "Easy & Speedy" van Bart @roeckiesworld...