Vandaag deel ik met jullie een unieke combinatie: Zeeuwse mosselen met een Portugese twist. Mosselen mediteranée is een recept van de Gentse chef Sam D’Huyvetter. Je kent hem ongetwijfeld van zijn restaurant Bar Bask (link) en Pinxtosbar Tabernabask (link).
In het recept van deze mosselen mediteranée worden de Zeeuwse mosselen gepaird met een Altano rosé, een wijn van de bekende Symington Family Estates, die de warmte van de Douro-vallei in Portugal rechtstreeks naar je glas brengt. Hoewel rosé vaak met de zomer wordt geassocieerd, is Altano rosé veel meer dan enkel een zomerse wijn. Deze frisse en verfijnde rosé is een echte gastronomische wijn die het hele jaar door perfect past bij tal van gerechten.
Waarom deze Altano rosé pairen met mosselen?
Deze rosé met frisse, fruitige smaken van aardbei en framboos heeft de perfecte balans tussen frisheid en diepgang. Het is niet zomaar een wijn voor de zomer, het is een veelzijdige wijn die goed past bij zowel lichte gerechten als vis en zeevruchten of rijkere gerechten als pastagerechten. Deze Altano rosé kan ik dus perfect drinken bij de volgende van mijn vis en zeevruchten (link) en mijn pasta gerechten (link).
Ik geef jullie nog even de kenmerken van deze fles mee
- Classificatie: D.O.C.
- Druivenras: 60% Tinta Roriz – 40% Tinta Barroca (lokale druivensoorten)
- Serveertemperatuur: 10-12 gr C
Richtprijs 7,99 EUR/fles bij Delhaize.
Over Altano
Altano is een jong hoofdstuk in het verhaal van Symington, een familie van wijnboeren die 14 generaties teruggaat, geschreven op het ritme van de wijnoogst. Sinds het nieuwe millennium heeft Altano, de warme wind die in de zomer over de Vilariçavallei blaast, in de Dourostreek ten noordoosten van Portugal, zijn naam geschonken aan een assortiment van vier jonge wijnen. Branco, Tinto, Biologico en Reserva: de doopnamen van de Altano zijn zowel eenvoudig als relevant in de wijnwereld. Vanaf 2022 vervoegt het jongere zusje, de Altano rosé, de familie.
Verras met deze mosselen mediteranée
In dit recept van Sam D’Huyvetter gaat de Gentse chef de Zeeuwse mosselen kruiden met ingrediënten zoals puntpaprika en witte bonen. De ziltigheid van de mosselen en de kruidige warmte van de specerijen vormen een smaakvol contrast met de frisheid van de Altano rosé. Het gerecht brengt het beste van beide werelden samen: de authenticiteit van de Zeeuwse mosselen en de zuiderse flair van Portugal.
De Zeeuwse mosselen zijn op hun best en bereiken hun topkwaliteit in de maanden die een “r” bevatten. Hoe weet je wanneer ze in seizoen zijn? Heel simpel: elke maand met een “r” in de naam zijn de mosselen op hun lekkerst!
Mosselen mediteranée
Course: Hoofdgerecht4
personenVoor de mosselen mediteranée worden Zeeuwse mosselen gepaird met Altano rosé afkomstig uit de Douro-vallei in Portugal. Ontdek het recept van Sam D’Huyvetter.
INGREDIËNTEN
1 kg Zeeuwse mosselen – 1 fles Altano rosé (Douro)
1 limoen – peper en zout – verse basilicum blaadjes – 1 rode chili – 6 knoflooktenen – 8 stengels lente-ui – 2 coeur de boeuf tomaten
2 uitjes – olijfolie – 100 gr boter – 100 gr gekonfijte puntpaprika reepjes – 1 pot witte bonen
BEREIDINGSWIJZE
- Marineer de mosselen met halve fles rosé, kruid met peper en zout. Knijp er een limoen bij en enkele blaadjes basilicum. Snij de chili, de tenen look, lente-ui en de tomaten en meng alles onder de mosselen.
- Snipper de uitjes en stoof aan in olijfolie, blus met 1 glas rosé en wat klontjes boter. Voeg de puntpaprika reepjes toe en laat sudderen.
- Doe er de witte bonen en de mosselmengeling bij. Laat rustig pruttelen tot de mosselen opengaan en serveer in een diep bord. Werk af met basilicum en olijfolie.
Kanttekening
- Foto credits: Louise De Groote – Alice Bown Agency (link)
0 reacties