Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemtelling: 3

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Prei-bloemkool ovenschotel

door | 15 maart 2023 | Hoofdgerecht, Ovenschotels

Subcategorie: Vegetarisch
Seizoen: Herfst/Winter
Groentjes gaar koken (stomen). Een kaassaus klaarmaken. En de ovenschotel bestrooien met geraspte kaas. "That's all it needs" om deze heerlijke prei-bloemkool ovenschotel te serveren.
Prei-bloemkoolovenschotel

Een groenten ovenschotel op basis van prei-bloemkool is wat je hartje helemaal verlangt op grijze, regenachtige, koude dagen. Rijkelijk overgoten met een goeie kaassaus en wat extra geraspte kaas zodat je het perfecte kaaskorstje krijgt. Wie schuift er mee aan tafel?

Een lekkere combinatie: prei-bloemkool

Het leek mij een slimme keuze om prei en bloemkool te combineren in een ovenschotel omwille van de smaak en de textuurbalans. Prei heeft een zachte, licht zoete en uiige smaak, terwijl bloemkool een milde, romige smaak heeft die goed past bij veel ingrediënten. Samen zorgen ze voor een aangename variatie in zowel smaak als textuur.

Hoe ga je te werk? Je kookt (stoomt) eerste de prei en de bloemkool gaar. Je maakt vervolgens de kaassaus en giet deze over je schotel. Bespaar niet op de geraspte kaas die je er bovenop strooit. Die zorgt immers voor dat perfecte kaaskorstje dat hemels smaakt. We aten deze prei-bloemkool schotel met sous-vide gekookte kippefilet. Een makkelijke doordeweekse maaltijd. Zo hebben wij het hier graag!

Zin in een ander gerecht met prei of bloemkool apart? Neem dan een kijkje naar het recept van prei puree en kabeljauwhaasje met kruidenkorst (link) of de St-Jacobsnootjes op bloemkoolcrème (link).

Prei-bloemkool ovenschotel

Recipe by LizzylizzCourse: Hoofdgerecht
Personen

4

personen

Groentjes gaar koken (stomen). Een kaassaus klaarmaken. En de ovenschotel bestrooien met geraspte kaas. “That’s all it needs” om deze heerlijke prei-bloemkool ovenschotel te serveren.

INGREDIËNTEN

  • 2 preistronken – 1 bloemkool – 2 Maggi bouillonblokjes – water

  • 75 gr goeie boter – 3 EL vloeiende bloem voor sauzen – 1 pollepel van het kookvocht van de groeten – halfvolle melk – peper, zout en nootmuskaat – een zakje geraspte kaas (Emmental français)

  • Afwerking: vene cress – affilla cress (Koppert cress)

BEREIDINGSWIJZE – VERWARM DE OVEN VOOR OP 230 GR C

  • Spoel de prei en snij in fijne ringen. Kuis de bloemkool en snij in roosjes. Kook de prei en de bloemkool gaar in water waarin je de bouillonblokjes oplost. Hou 1 pollepel kookvocht apart voor de kaassaus.
  • Smelt de boter. Voeg de bloem toe en roer met een garde tot wanneer je droge brokjes krijgt en je de geur van koekjes waarneemt. Doe er het kookvocht van de groenten bij, blijf doorroeren en giet er tenslotte beetje per beetje de melk onder. Roer tot je saus de juiste sausdikte heeft. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Doe er 1/3 van de geraspte kaas bij.
  • Leg de prei en de bloemkool in een ovenschotel. Giet er de kaassaus over. Bestrooi met de rest van de geraspte kaas. Zet een 10-tal minuten onder de grill in de oven tot je een mooie kaaskorst krijgt.
  • Ter afwerking legde ik er twee soorten cress op.

    Eenvoudige, smaakvolle recepten met verse, Belgische producten

    1 Reactie

    1. Lies Laroy

      Eenvoud siert! Lekkere groenten-ovenschotel waar iedereen hier van smult!

      Antwoord

    Een reactie versturen

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    hello
    Lizzylizzblog - Lizzy

    Hey, ik ben Lizzy

    Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

    Meer over lizzy

    Lizzy ergens anders

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

    Voeg je bij 101 andere abonnees

    Populaire berichten

    Nog enkele interessante recepten

    Slagroomtaart met Hoogstraten aardbeien

    Slagroomtaart met Hoogstraten aardbeien

    Hoogstraten aardbeien: de beste! Dit jaar mag ik mij opnieuw Hoogstraten Ambassadeur noemen. En dat maakt mij heel gelukkig. Wie Hoogstraten zegt, denkt onmiddellijk aan aardbeien. Maar de Coöperatie Hoogstraten biedt nog zoveel meer (bessen, kersen, meloenen,...

    Blinde vink met vleessaus

    Blinde vink met vleessaus

    Vleessaus: de klassieke saus die altijd smaakt Een goeie saus, daarmee scoor je altijd. Maar hoe maak je nu een lekkere saus? Er is één enkele regel: alles staat of valt met het kiezen van de juiste fond. Een fond komt tot stand door bouillon op basis van beenderen...

    Ballekes met kriekskes

    Ballekes met kriekskes

    Ballekes met kriekskes: een Vlaamse klassieker Dit is een authentiek Vlaams gerecht dat nostalgie en smaak op je bord brengt. Het bestaat uit sappige gehaktballetjes geserveerd in een zoetzure saus van gestoofde krieken. Traditioneel worden ballekes met kriekskes vaak...

    Scampi’s in getomateerde roomsaus

    Scampi’s in getomateerde roomsaus

    Het meest klassieke scampi gerecht Dit gerecht is de perfecte snelle doordeweekse maaltijd. Met een paar verse ingrediënten tover je een gerecht op tafel dat iedereen doet watertanden. Geserveerd met knapperig stokbrood, pasta of rijst, deze bereiding in getomateerde...