Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemtelling: 3

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Prei-bloemkool ovenschotel

door | 15 maart 2023 | Hoofdgerecht, Ovenschotels

Vegetarisch
Herfst/Winter
Groentjes gaar koken (stomen). Een kaassaus klaarmaken. En de ovenschotel bestrooien met geraspte kaas. "That's all it needs" om deze heerlijke prei-bloemkool ovenschotel te serveren.
Prei-bloemkoolovenschotel

Een groenten ovenschotel op basis van prei-bloemkool is wat je hartje helemaal verlangt op grijze, regenachtige, koude dagen. Rijkelijk overgoten met een goeie kaassaus en wat extra geraspte kaas zodat je het perfecte kaaskorstje krijgt. Wie schuift er mee aan tafel?

Een lekkere combinatie: prei-bloemkool

Het leek mij een slimme keuze om prei en bloemkool te combineren in een ovenschotel omwille van de smaak en de textuurbalans. Prei heeft een zachte, licht zoete en uiige smaak, terwijl bloemkool een milde, romige smaak heeft die goed past bij veel ingrediënten. Samen zorgen ze voor een aangename variatie in zowel smaak als textuur.

Hoe ga je te werk? Je kookt (stoomt) eerste de prei en de bloemkool gaar. Je maakt vervolgens de kaassaus en giet deze over je schotel. Bespaar niet op de geraspte kaas die je er bovenop strooit. Die zorgt immers voor dat perfecte kaaskorstje dat hemels smaakt. We aten deze prei-bloemkool schotel met sous-vide gekookte kippefilet. Een makkelijke doordeweekse maaltijd. Zo hebben wij het hier graag!

Zin in een ander gerecht met prei of bloemkool apart? Neem dan een kijkje naar het recept van prei puree en kabeljauwhaasje met kruidenkorst (link) of de St-Jacobsnootjes op bloemkoolcrème (link).

Prei-bloemkool ovenschotel

Recipe by LizzylizzCourse: Hoofdgerecht
Personen

4

personen

Groentjes gaar koken (stomen). Een kaassaus klaarmaken. En de ovenschotel bestrooien met geraspte kaas. “That’s all it needs” om deze heerlijke prei-bloemkool ovenschotel te serveren.

INGREDIËNTEN

  • 2 preistronken – 1 bloemkool – 2 Maggi bouillonblokjes – water

  • 75 gr goeie boter – 3 EL vloeiende bloem voor sauzen – 1 pollepel van het kookvocht van de groeten – halfvolle melk – peper, zout en nootmuskaat – een zakje geraspte kaas (Emmental français)

  • Afwerking: vene cress – affilla cress (Koppert cress)

BEREIDINGSWIJZE – VERWARM DE OVEN VOOR OP 230 GR C

  • Spoel de prei en snij in fijne ringen. Kuis de bloemkool en snij in roosjes. Kook de prei en de bloemkool gaar in water waarin je de bouillonblokjes oplost. Hou 1 pollepel kookvocht apart voor de kaassaus.
  • Smelt de boter. Voeg de bloem toe en roer met een garde tot wanneer je droge brokjes krijgt en je de geur van koekjes waarneemt. Doe er het kookvocht van de groenten bij, blijf doorroeren en giet er tenslotte beetje per beetje de melk onder. Roer tot je saus de juiste sausdikte heeft. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Doe er 1/3 van de geraspte kaas bij.
  • Leg de prei en de bloemkool in een ovenschotel. Giet er de kaassaus over. Bestrooi met de rest van de geraspte kaas. Zet een 10-tal minuten onder de grill in de oven tot je een mooie kaaskorst krijgt.
  • Ter afwerking legde ik er twee soorten cress op.

    1 Reactie

    1. Lies Laroy

      Eenvoud siert! Lekkere groenten-ovenschotel waar iedereen hier van smult!

      Antwoord

    Een reactie versturen

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    hello
    Lizzylizzblog - Lizzy

    Hey, ik ben Lizzy

    Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

    Meer over lizzy

    Lizzy ergens anders

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

    Voeg je bij 88 andere abonnees

    Populaire berichten

    Nog enkele interessante recepten

    Le Grand Noir Les Réserves (rood)

    Le Grand Noir Les Réserves (rood)

    Wanneer de herfst in 't land is, schakel ik langzaam over van rosé wijntjes naar rode wijn. Les Réserves van Le Grand Noir is een wijn die niet elk jaar wordt geproduceerd. Het is de rijkste en meest complexe wijn van het Le Grand Noir assortiment. Het is een perfecte...

    Witloofcurry traybake

    Witloofcurry traybake

    Traybakes. Het nieuwe boek van Stefanie Baert. Snel & gezond koken op de bakplaat. Zoals deze witloofcurry met kip, aardappel en dragon. Mijn favoriete traybake uit haar nieuwste boek. Stefanie en ik "we go way back". Zij was één van de eerste collega foodbloggers...

    Le Grand Noir Chardonnay (wit)

    Le Grand Noir Chardonnay (wit)

    Tijd voor de maandelijkse "wijn in de kijker": opnieuw een Le Grand Noir wijn en meerbepaald de witte Chardonnay. Het zwarte schaap op het etiket - synoniem van een revolutionaire wijnfilosofie - verwijst naar het zwarte schaap dat zelf op verkenning ging terwijl de...

    Pompoen lasagne

    Pompoen lasagne

    De herfstvibes zijn in ’t land. Ik hou zó van dit seizoen en dit is voor mij absoluut het nummer 1 seizoen om in de keuken aan de slag te gaan. Ovenschotels zoals deze pompoen lasagne, heerlijk dampende soep zoals champignon roomsoep (recept) en smaakvolle stoofpotjes...