Een groenten ovenschotel op basis van prei-bloemkool is wat je hartje helemaal verlangt op grijze, regenachtige, koude dagen. Rijkelijk overgoten met een goeie kaassaus en wat extra geraspte kaas zodat je het perfecte kaaskorstje krijgt. Wie schuift er mee aan tafel?
Een lekkere combinatie: prei-bloemkool
Het leek mij een slimme keuze om prei en bloemkool te combineren in een ovenschotel omwille van de smaak en de textuurbalans. Prei heeft een zachte, licht zoete en uiige smaak, terwijl bloemkool een milde, romige smaak heeft die goed past bij veel ingrediënten. Samen zorgen ze voor een aangename variatie in zowel smaak als textuur.
Hoe ga je te werk? Je kookt (stoomt) eerste de prei en de bloemkool gaar. Je maakt vervolgens de kaassaus en giet deze over je schotel. Bespaar niet op de geraspte kaas die je er bovenop strooit. Die zorgt immers voor dat perfecte kaaskorstje dat hemels smaakt. We aten deze prei-bloemkool schotel met sous-vide gekookte kippefilet. Een makkelijke doordeweekse maaltijd. Zo hebben wij het hier graag!
Zin in een ander gerecht met prei of bloemkool apart? Neem dan een kijkje naar het recept van prei puree en kabeljauwhaasje met kruidenkorst (link) of de St-Jacobsnootjes op bloemkoolcrème (link).
Prei-bloemkool ovenschotel
Course: Hoofdgerecht4
personenGroentjes gaar koken (stomen). Een kaassaus klaarmaken. En de ovenschotel bestrooien met geraspte kaas. “That’s all it needs” om deze heerlijke prei-bloemkool ovenschotel te serveren.
INGREDIËNTEN
2 preistronken – 1 bloemkool – 2 Maggi bouillonblokjes – water
75 gr goeie boter – 3 EL vloeiende bloem voor sauzen – 1 pollepel van het kookvocht van de groeten – halfvolle melk – peper, zout en nootmuskaat – een zakje geraspte kaas (Emmental français)
Afwerking: vene cress – affilla cress (Koppert cress)
BEREIDINGSWIJZE – VERWARM DE OVEN VOOR OP 230 GR C
- Spoel de prei en snij in fijne ringen. Kuis de bloemkool en snij in roosjes. Kook de prei en de bloemkool gaar in water waarin je de bouillonblokjes oplost. Hou 1 pollepel kookvocht apart voor de kaassaus.
- Smelt de boter. Voeg de bloem toe en roer met een garde tot wanneer je droge brokjes krijgt en je de geur van koekjes waarneemt. Doe er het kookvocht van de groenten bij, blijf doorroeren en giet er tenslotte beetje per beetje de melk onder. Roer tot je saus de juiste sausdikte heeft. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Doe er 1/3 van de geraspte kaas bij.
- Leg de prei en de bloemkool in een ovenschotel. Giet er de kaassaus over. Bestrooi met de rest van de geraspte kaas. Zet een 10-tal minuten onder de grill in de oven tot je een mooie kaaskorst krijgt.
- Ter afwerking legde ik er twee soorten cress op.
Eenvoud siert! Lekkere groenten-ovenschotel waar iedereen hier van smult!