Jezelf eens goed verwennen, dat doe je door een lekker stuk kabeljauwhaasje en een goeie, smeuïge puree te maken. Die maak je trouwens met echte boter en volle room. Het kabeljauwhaasje werk je af met een kruidenkorst, dat past daar perfect bij. Wat de kruiden betreft, kan je variëren: kies die groene kruiden die jij het liefste eet. Denk aan dille, oregano, peterselie, basilicum, rozemarijn en tijm. Of varieer en kies voor paprikapoeder of kurkuma.
Een lekker stuk vis: kabeljauwhaasje
Kabeljauw is zo’n makkelijke vis om mee aan de slag te gaan. Gegrild, gestoofd of gekookt, je kan er alle kanten mee op. Het dikke stuk dat van halverwege de filet tot de kop is afgesneden noemen we het haasje of het rugstuk. Dit stuk is ideaal om met of zonder vel te bakken in de pan of in de oven. En wie oven zegt, denkt toch onmiddellijk aan een “korstje”. Ik ging niet voor de traditionele kaaskorst, maar wel een korst op basis van een aantal groene kruiden. Verrassend lekker hoor.
Prei puree en kabeljauwhaasje met kruidenkorst
Course: Hoofdgerecht2
personenEen smaakvol doordeweeks gerecht: prei puree en kabeljauwhaasje met kruidenkorst. Aan tafel!
INGREDIËNTEN
Voor de vis: 2 stukken kabeljauwhaasje – 1 fijngesnipperde sjalot – 1 visbouillonblokje – witte wijn – peper en zout – panko – ongezouten roomboter – verse dragon
Voor de prei puree: +/- 8 l aardappelen – 3 stronken prei – 125 ml volle room (33%) – een klont goeie boter – peper en zout
Afwerking: verse peterselie – citroensap
BEREIDINGSWIJZE – VERWARM DE OVEN VOOR OP 180 gr C
- Schil de aardappelen, snij in gelijke blokjes en kook ze gaar in gezouten water tot het water helemaal is opgekookt. Stoof de in ringen gesneden prei zachtjes aan in boter. Kruid met peper en zout.
- Voeg de gestoofde prei toe aan de gekookte aardappelen, giet er de room bij en doe er een klont goeie boter bij. Meng alles goed onder elkaar en kruid eventueel bij met peper en zout.
- Dep de kabeljauwhaasjes goed droog met keukenpapier en leg ze vervolgens in een beboterde ovenschotel. Verdeel er de sjalot en het bouillonblokje over. Overgiet met witte wijn, zorg dat de wijn tot het midden van de de vis komt. Kruid met peper en zout.
- Plet wat ongezouten roomboter plat met verse fijngesnipperde dragon. Leg een schijfje van dit op de kabeljauwhaasjes en bestrooi met wat panko. Zet de schotel +/- 20 min. in de voorverwarmde oven. Check af en toe het korstje. Serveer het kabeljauwhaasje op de puree, werk af met wat verse peterselie en eventueel een beetje citroensap.
0 reacties