Deze Franse klassieker, ratatouille, is een stoofpot boordevol gestoofde zomergroenten: denk maar aan tomaat, aubergine, courgette en paprika. Dit gerecht wordt vooral veel bereid in de Provence, met groenten die op dat moment het best verkrijgbaar zijn. De ene ratatouille is dus de andere niet. Echter, ui en knoflook zijn onmisbaar in het recept. En zoals het een goede stoofpot beaamt, hij wordt beter van smaak als je hem een nachtje laat “trekken” in de koelkast.
Ratatouille wordt op smaak gebracht met olijfolie en kruiden zoals basilicum en tijm. Kies voor kwalitatieve producten, zij zullen de smaak van jouw ratatouille zeker ten goede komen. Er zijn verschillende manieren om ratatouille te bereiden. De traditionele methode is om elke groente afzonderlijk te sauteren voordat ze samen gestoofd worden, zodat hun smaken optimaal tot hun recht komen. Moderne, meer artistieke versies zijn deze waar je de groenten in dunne plakjes gaat snijden om ze vervolgens mooi te rangschikken en bijvoorbeeld in de oven laat garen.
Deze Franse stoofpot kan zowel warm als koud worden geserveerd. Als hoofdgerecht met brood of rijst, als bijgerecht bij vlees of vis. Het is een eenvoudig, gezond en kleurrijk gerecht dat de smaken van de Mediterrane keuken prachtig naar voren brengt.
Ratatouille
Course: Hoofdgerecht4
personenZin in een heerlijk geurende stoofpot van tomaat, aubergine, courgette en paprika? Dan zit je hier goed met deze zalige ratatouille. Lekker licht, lekker gezond!
INGREDIËNTEN
2 ajuinen – 1 knoflookteen – 1 rode paprika – 1 puntpaprika – 1 aubergine – 1 courgette – olijfolie
5 tomaten – 2 EL tomatenpuree
Kruiden: peper en zout, tijm, basilicum
BEREIDINGSWIJZE
- Snij de ajuinen. Plet de knoflookteen. Stoof beide aan in olijfolie. Snij de paprika’s in brunoise en doe ze bij de ajuin en de knoflook. Kruid met peper en zout.
- Snij de aubergine en de courgette eveneens in brunoise en voeg beide toe aan de stoofpot. Je mag er eventueel nog wat olijfolie bijdoen. Zet het vuur wat hoger om goed te laten bakken.
- Dompel de tomaten 30 seconden onder in kokend water zodat je ze kan ontvellen. Snijd ze in vier, verwijder de zaadjes en voeg de tomaten toe aan de stoofpot. Voeg de tomatenpuree toe, kruid met tijm en basilicum en laat nog een 15-tal minuten pruttelen. Indien nodig kan je wat water toevoegen.
- Serveren met een blaadje verse basilicum.
Gemaakt met nog wat verse champignons en God wat was het lekker 😋